Ντίνα Νικολαάου: Ρεβίθια λεμονάτα – Θα μοσχοβολήσει το σπίτι & θα ζεσταίνουν το «κοκκαλάκι» μας τις κρύες μέρες του χειμώνα

Απίθανη συνταγή!

Κάτι ανάμεσα σε ζουμερό φαγητό κατσαρόλας και σούπα είναι αυτό το φαγητό από την Τυνησία, που πραγματικά μοσχοβολά από το κύμινο και τη σάλτσα χαρίσα, θυμίζοντας αμυδρά χούμους. 

Η σάλτσα χαρίσα πωλείται σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, στο ράφι με τα έθνικ προϊόντα, καθώς και στα μπαχαράδικα.

Υλικά

  • 2 φλιτζ. τσαγιού ρεβίθια, αποφλοιωμένα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας ολόκληροι σπόροι κύμινου
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε χονδρά καρέ
  • 2 - 4 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1 κουτ. σούπας έτοιμη σάλτσα χαρίσα
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι

Για το σερβίρισμα

  • 4 αραβικές πίτες μεσαίου μεγέθους, κομμένες με το χέρι σε μέτρια, ακανόνιστα κομμάτια
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα χονδρά κοτσάνια)
  • λίγο ελαιόλαδο, για το σερβίρισμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Μουσκεύω αποβραδίς τα ρεβίθια σε άφθονο κρύο νερό. Την επόμενη ημέρα τα στραγγίζω και τα ξεπλένω καλά με κρύο νερό. Προθερμαίνω το φούρνο στους 190ºC. Βάζω τα ρεβίθια σε μια μέτρια γάστρα (ή σε ένα βαθύ, πυρίμαχο ταψί). Προσθέτω τη δάφνη και νερό που να τα καλύψει κατά 4 - 5 εκ. και βάζω το σκεύος στο φούρνο, χωρίς να το σκεπάσω. Ψήνω τα ρεβίθια για 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αλατίζω λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Αν χρειαστεί, προσθέτω κι άλλο νερό, ζεστό, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ώστε στο τέλος να μείνει στο σκεύος τόσο υγρό ώστε να καλύπτει τα ρεβίθια, χωρίς όμως να «κολυμπάνε».
  • Στο μεταξύ, ζεσταίνω ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και καβουρδίζω τους σπόρους κύμινου για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους και να ροδίσουν, χωρίς όμως να μαυρίσουν. Τους κοπανίζω καλά στο γουδί (ή τους αλέθω στο μύλο μπαχαρικών), μέχρι να γίνουν σκόνη.
  • Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσθέτω το σκόρδο, σοτάρω για άλλο 1 λεπτό και ρίχνω τη σάλτσα χαρίσα και το κύμινο. Ανακατεύω και μαγειρεύω για 1 λεπτό.
  • Προσθέτω τα ρεβίθια, μαζί με το ζουμί τους, αλατοπιπερώνω και αφήνω το υγρό να πάρει μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για 45 - 50 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο ζεστό νερό κατά το μαγείρεμα, ώστε στο τέλος τα ρεβίθια να είναι σχετικά ζουμερά, σαν πυκνή σούπα. Περίπου 5 λεπτά πριν αποσύρω, προσθέτω το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού.

Σερβίρισμα

Ζεσταίνω ελαφρώς τα κομμάτια αραβικής πίτας στο φούρνο, για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν (όχι όμως να καούν και να σκληρύνουν). Τα μοιράζω σε 4 - 6 βαθιά πιάτα και ρίχνω τα ρεβίθια με το ζουμί τους. Σκορπίζω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, και την κάππαρη, περιχύνω κάθε μερίδα με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρω αμέσως.

Διαβάστε ακόμα: Στέλιος Παρλιάρος: Σοκοκολατένια νουγκατίνα του ονείρου! – Για όλους τους λάτρεις της σοκολάτας

Διαβάστε ακόμα: Η Ντίνα Νικολάου μας δείχνει πως να φτιάξουμε το πιο κρατσανιστό κανταΐφι με φυστίκι Αιγίνης και σοκολάτα – Απλά «κόλαση»!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr