Θα την πάρουμε, τη δόση μας ντε, αλλά με καθυστέρηση;

Ρεπορτάζ: Δ. Τσουπαρόπουλος - Γ. ΤριανταφύλλουΕνώ τρόικα και οικονομικό επιτελείο έκαναν χθες ένα ακόμη βήμα προσέγγισης, μακριά βεβαίως από τα φώτα της δημοσιότητας, η αγορά δείχνει να έχει ήδη προεξοφλήσει την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας με τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης να προβάλλουν τις τελευταίες τους ενστάσεις πριν από τη ρίψη του κύβου.

Ρεπορτάζ: Δ. Τσουπαρόπουλος - Γ. Τριανταφύλλου

Ενώ τρόικα και οικονομικό επιτελείο έκαναν χθες ένα ακόμη βήμα προσέγγισης, μακριά βεβαίως από τα φώτα της δημοσιότητας, η αγορά δείχνει να έχει ήδη προεξοφλήσει την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας με τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης να προβάλλουν τις τελευταίες τους ενστάσεις πριν από τη ρίψη του κύβου.

Ενστάσεις που μπορεί να καθυστερήσουν την οριστικοποίηση του πακέτου, αλλά δεν φαίνονται ικανές να οδηγήσουν το Δημόσιο σε ταμειακό θρίλερ για την εξυπηρέτηση των αναγκών του, ακόμη κι αν η δόση των 31,5 δισ. ευρώ μετατεθεί για τον Νοέμβριο. Και αυτό χάρη στα πλεονάσματα που πρωτοεμφανίστηκαν τον Αύγουστο και αναμένεται να διατηρηθούν καθ' όλο το κρίσιμο διάστημα των διαπραγματεύσεων με τη συνδρομή ενδεχόμενου πρόσθετου δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων.

Την ίδια στιγμή μία πλήρως τεκμηριωμένη έκθεση της Alpha Bank θεωρεί απαισιόδοξες τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις της τρόικας, εκτιμώντας ότι τα μέτρα που τελικά θα απαιτηθούν για την επόμενη διετία μπορεί να είναι ίσως λιγότερα από εκείνα που στηρίζονται στις αρχικές εκτιμήσεις των ξένων ελεγκτών. Η αγορά, πάντως, δείχνει την πρόθεση να αξιοποιήσει κάθε νέο που έρχεται από το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, με το ΤΑΙΠΕΔ να ενισχύει το κλίμα με μία ακόμη ανακοίνωση για την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και των Κρατικών Λαχείων.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ - ΤΡΟΪΚΑΣ

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα με το κλιμάκιο της τρόικας, οι ελεγκτές εμφανίστηκαν σαφώς διαλλακτικότεροι απέναντι στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, αν και παραμένουν ανοικτά τα γνωστά πεδία αντιπαράθεσης που έχουν να κάνουν με τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, την περικοπή και όχι τη μετάθεση εξοπλιστικών δαπανών του υπουργείου Αμυνας και το ύψος της εξοικονόμησης δαπανών από τους τομείς της υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για τα θέματα αυτά, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να «ακούσουν» και τις απόψεις των αρμόδιων υπουργών τις επόμενες ημέρες.

Υπήρξε πρόοδος, τόνιζε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, αμέσως μετά την τρίωρη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, αν και είναι νωρίς για την τελική συμφωνία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε τόσο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ματίας Μορς, ο οποίος έκανε λόγο και αυτός για πρόοδο, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση εποικοδομητική, όσο και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν, ο οποίος μίλησε για μία καλή συνάντηση. Παρά ταύτα στο αυριανό Eurogroup δεν πρόκειται να παρουσιασθούν παρά μόνον οι βασικές αρχές του πακέτου των περικοπών, καθώς κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία. Σύμφωνα, έτσι, με τον νέο προγραμματισμό η Ελλάδα θα αποτελέσει το κυρίως θέμα στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου. Πριν από το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας κ. Π. Μοσκοβισί, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της χορήγησης χρονικής παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στον ΟΠΑΠ η σκυτάλη!

Ανεξαρτήτως της οριστικής συμφωνίας των πιστωτών με την ελληνική κυβέρνηση, οι αποκρατικοποιήσεις φαίνεται να παίρνουν, επιτέλους, μπροστά αλλάζοντας το κλίμα αλλά και αυτή καθαυτή την τάση του Χρηματιστηρίου. Ετσι, μετά τις τράπεζες, τις ενεργειακές βιομηχανίες και τις υποδομές, σειρά παίρνουν ο ΟΠΑΠ, τα Κρατικά Λαχεία και το ακίνητο της Κασσιόπης. Συγκεκριμένα, κατά την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012, τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη είναι:

- Εγκριση του τελικών συμβατικών κειμένων για την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση του δικαιώματος έκδοσης κρατικών λαχείων σε ιδιώτες επενδυτές.

- Εναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 29% των μετοχών του ΟΠΑΠ.

- Εναρξη της β' φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου έκτασης 500 στρεμμάτων στην περιοχή της Κασσιόπης Κέρκυρας

Πηγή: kerdos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ