Pigs, goodbye!!! Όπου φύγει-φύγει οι ισραηλινές τράπεζες από Νότια Ευρώπη

της Έλενας ΕΡΜΕΙΔΟΥΣυνεχίζουν να μειώνουν τα ανοίγματα που έχουν σε χώρες των PIIGS, οι τράπεζες του Ισραήλ.  Συγκεκριμένα, 5 μεγάλοι τραπεζικοί οργανισμοί  μείωσαν την έκθεση τους κατά σχεδόν 500 εκατ. νέων σέκελ Ισραήλ (NIS), δηλαδή από 2,06 δισ. NIS στο τέλος του 2011 σε 1,57 δισ. NIS στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2012.

της Έλενας ΕΡΜΕΙΔΟΥ

Συνεχίζουν να μειώνουν τα ανοίγματα που έχουν σε χώρες των PIIGS, οι τράπεζες του Ισραήλ.  Συγκεκριμένα, 5 μεγάλοι τραπεζικοί οργανισμοί  μείωσαν την έκθεση τους κατά σχεδόν 500 εκατ. νέων σέκελ Ισραήλ (NIS), δηλαδή από 2,06 δισ. NIS στο τέλος του 2011 σε 1,57 δισ. NIS στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2012.

Η Ισπανία είναι η χώρα  που οι μεγάλες Ισραηλινές τράπεζες είχαν προτιμήσει παλαιότερα  να τοποθετήσουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους.  Σήμερα, ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι χώρες αυτές και, που αποτυπώνεται στις  υψηλές αποδόσεις των ομολόγων εγείρουν φόβους για μη εξυπηρέτηση του χρέους τους με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μειώνουν ή να κλείνουν τις θέσεις τους

Ουσιαστικά, η συνολική έκθεση των μεγάλων Ισραηλινών τραπεζών στις χώρες των PIIGS φτάνει τα 714 δισ. NIS. Αυτό ισοδυναμεί με το μισό της έκθεσης τους προς το σύνολο των χωρών. Η Ιταλία είναι η χώρα που  κατέχει την  2η θέση στην έκθεση των συγκεκριμένων τραπεζών, συνολικά με   502 εκατ. NIS.

Στα 316 εκατ. NIS ανέρχεται η συνολική έκθεση των τραπεζών προς την Ιρλανδία, ενώ αμελητέα κρίνεται η έκθεση τους προς την Ελλάδα η οποία φτάνει μόλις τα 6 εκατ. NIS. Την τελευταία θέση στην έκθεση κατέχει η Πορτογαλία με μόλις λίγα εκατομμύρια σέκελ.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο ότι η έκθεση των Ισραηλινών τραπεζών σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι άμεση αλλά μέσω Ευρωπαϊκών τίτλων που χρησιμοποιούνται ως εξασφάλιση στα τραπεζικά δάνεια.

Η τράπεζα Hapoalim έχει το μεγαλύτερο άνοιγμα  ανάμεσα στις πέντε μεγάλες τράπεζες, στα 652 εκατ. NIS στα τέλη Ιουνίου και με 372 εκατ. NIS σε χαρτοφυλάκιο εκτός ισολογισμού. Η μεγαλύτερη έκθεση της τράπεζας είναι σε Ισπανικές τράπεζες συνολικά στα 105 εκατ. NIS,  εκ των οποίων τα 47 εκατ. NIS είναι διαβάθμισης ΒΒΒ και τα 54 εκατ. NIS διαβάθμισης ΒΒΒ- . Εκτός ισολογισμού είναι ομόλογα αξίας 286 εκατ. NIS.

Η τράπεζα Leumi έρχεται δεύτερη. Κατάφερε να μειώσει την έκθεση της στα 638 εκατ. NIS στα τέλη του Ιουνίου ενώ, το άνοιγμα της τράπεζας σε Ισπανία και Πορτογαλία ανέρχεται στα 629 εκατ. NIS.

Από τις μικρότερες σε μέγεθος τράπεζες, η First International Bank of Israel έχει την μεγαλύτερη έκθεση προς τις χώρες των PIIGS. Συγκεκριμένα η έκθεση της ανέρχονταν στα 248 εκατ. NIS στα τέλη του Ιουνίου, έναντι 271 εκατ. NIS στα τέλη του 2011.

Θα πρέπει να προστεθεί ότι η First International Bank είχε ανοίγματα στα τέλη Ιουνίου στην Κύπρο, Ουγγαρία, και Ισλανδία οι οποίες χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Πηγή: emea.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ