Τα χειμωνιάτικα γλυκά που μπορείτε να τρώτε χωρίς τύψεις - Ποιες οι θερμίδες τους;

Γιατί το χειμώνα αυξάνεται η όρεξη μας για γλυκό και κυρίως για σοκολάτα;

 

Eσείς ξέρετε γιατί τον χειμώνα αυξάνεται η όρεξη μας για γλυκό και κυρίως για σοκολάτα;

Καθώς επίσης ποια είναι τα πιο χειμωνιάτικα γλυκά (σοκολάτα, τάρτες με χειμωνιάτικα φρούτα, μηλόπιτες κλπ).

Τα χαρακτηριστικά τους (Θερμίδες, Θρεπτική αξία), ποια να προτιμάμε και πως θα τα απολαύσουμε πιο οικονομικά).

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί το καλοκαίρι ένα δροσιστικό παγωτό μας ικανοποιεί ενώ το χειμώνα θέλουμε ένα μεγάλο και απολαυστικό σοκολατοειδή γλυκό συνήθως.

Ο χειμώνας είναι αναμφίβολα η εποχή που τρώμε αψηφώντας τη γραμμή μας. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει κάποια εξήγηση που βασίζεται στην εξέλιξη.

Οι πρόγονοί μας έτρωγαν περισσότερο το χειμώνα για να μπορέσουν να επιβιώσουν στις περιόδους που έκανε κρύο, όταν η τροφή ήταν δυσεύρετη.

Δυστυχώς για μας, η βιολογία μας δεν έχει προσαρμοστεί στη σύγχρονη ζωή, με την κεντρική θέρμανση και τα σούπερ μάρκετ.

Επιπλέον, αν ανήκεις στο 7% του πληθυσμού των Ευρωπαίων που εκτιμάται ότι πάσχουν από εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD), είναι ακόμη πιο δύσκολο να αντισταθείς στην έντονη επιθυμία να το παρακάνεις με το φαγητό.

Οι λιγούρες για υδατάνθρακες είναι ένα από τα συμπτώματα της SAD.

Οι τροφές που ενισχύουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, του «χαρούμενου» χημικού του εγκεφάλου η οποία μειώνεται το χειμώνα εξαιτίας της έλλειψης ηλιακού φωτός, είναι βασικές για να περάσεις αυτή την εποχή χωρίς να πάρεις βάρος.

Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι χαμηλά, νιώθουμε πεινασμένοι.

Όμως, οι τροφές που είναι πλούσιες στο αμινοξύ τρυπτοφάνη (κοτόπουλο, ψάρι ή μπανάνα) βοηθούν τον οργανισμό να παράγει σεροτονίνη.

Οι τροφές που ενισχύουν την παραγωγή ντοπαμίνης είναι επίσης ιδανικές γι’ αυτή την εποχή, επειδή τα χαμηλά επίπεδά της σχετίζονται με την έλλειψη ενέργειας και την κακοδιαθεσία.

Προσπάθησε να τρως τροφές που περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται φαινυλαλανίνη, που περιέχεται στο αμύγδαλο, το αβοκάντο, τα φιστίκια, το οποίο ο οργανισμός σου μετατρέπει σε ντοπαμίνη.

Άλλος ένας τρόπος για να βελτιώσεις τη διάθεσή σου το χειμώνα είναι να φροντίζεις να μην έχεις αυξομειώσεις στο σάκχαρο, κάτι που οδηγεί σε αίσθηση κόπωσης και οξυθυμία, ενώ αυξάνει τις λιγούρες.

Τροφές όπως το λευκό ψωμί, τα πατατάκια, τα γλυκά και τα κέικ μετατρέπονται σε σάκχαρο σχεδόν αμέσως, προκαλώντας απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Άλλες, όπως το καστανό ρύζι, η βρώμη, οι ξηροί καρποί και τα φασόλια, αφομοιώνονται πιο αργά, οδηγώντας σε μια ηπιότερη, μεγαλύτερης διάρκειας αλλαγή στα επίπεδα του σακχάρου.

Εάν συνδυάσεις όλες αυτές τις βασικές αρχές, θα έχεις ένα διατροφικό πλάνο που θα σε βοηθήσει στη διάρκεια του χειμώνα.

Όμως τον χειμώνα έχουμε την διάθεση να τρώμε και κυρίως τα γλυκά πως μπορούν λοιπόν να γίνουν πιο υγιεινά και με χαμηλότερο κόστος  στα χρήματα  μας

Μαρόν γλασέ

Τα μαρόν γλασέ (δηλαδή τα κάστανα σε σιρόπι ζάχαρης) είναι χαρακτηριστικά χειμωνιάτικα γλυκά.

Δεν περιέχουν λιπαρά (ένα κάστανο έχει λιγότερο από 0,3 γρ. λίπους) και έχουν σημαντικά λιγότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα γλυκά.

Επίσης, τα κάστανα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.

1 κομμάτι (40 γρ.)

  • Θερμίδες 75
  • Λίπη σχεδόν μηδενικά

Σοκολατάκια

Τα σοκολατάκια (από γνήσια κουβερτούρα, που είναι σκούρα και κάπως πικρή με έντονο άρωμα) ίσως είναι τα μόνα γλυκά που συστήνουν οι ειδικοί, επειδή είναι πλούσια σε ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες.

Επίσης, η κουβερτούρα περιέχει στεατικό οξύ, το οποίο έχει την ιδιότητα να με­ταβολίζεται στον οργανισμό ως ευερ­γετικό μονοακόρεστο λιπαρό οξύ.

­Ιδανικά, λοιπόν, συστήνεται η κατανάλωση 10-20 γρ. μαύρης σοκολάτας ημερησίως.

1 σοκολατάκι (20 γρ.)

  • Θερμίδες 110
  • Λίπη 6,5 γρ.

Γλυκά τύπου κέικ

Tα τύπου κέικ γλυκά γίνονται με πολύ βούτυρο και πολλά αυγά.

Ως εκ τούτου, είναι ένα ιδιαίτερα πλούσιο σε θερμίδες γλυκό με πολλά λιπαρά, κυρίως κορεσμένα.

Προσπαθήστε να φάτε μόνο ένα κομμάτι.

1 κομμάτι (100 γρ.)

  • Θερμίδες 350
  • Λιπαρά 20 γρ.

Μηλόπιτα

Η μηλόπιτα γίνεται με αυγά και βούτυρο.

Μια εναλλακτική επιλογή είναι το ψιλοκομμένο φρέσκο μήλο με κανέλλα για αντιοξειδωτικά και περισσότερες βιταμίνες και φυτικές ίνες και light γιαούρτι για λιγότερα λιπαρά και περισσότερο ασβέστιο, αναφέρει το logodiatrofis

Ένα γλυκό εύκολο και οικονομικό γιατί φτιάχνεται με υλικά που οι περισσότεροι έχουμε στην κουζίνα μας: αλευρί, μήλο, αυγό, κανέλα κτλ

  • Θερμίδες 244
  • Λιπαρά 6,5 γρ.

Μπακλαβαδάκια

Τα μπακλαβαδάκια του εμπορίου -με ξηρούς καρπούς- έχουν αρκετά γραμμάρια «κακού» για την καρδιά ζωικού λίπους, λόγω του βουτύρου που περιέχουν.

Ωστόσο, περιέχουν και ωφέλιμα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από τους ξηρούς καρπούς της γέμισης

Πάντως, ο παραδοσιακός σπιτικός μπακλαβάς γίνεται με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο. Συνεπώς, περιέχει ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

1 μικρό κομμάτι (25 γρ.)

  • Θερμίδες 180
  • Λίπη 10 γρ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr