O Θάνος Κατσάμπας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, διαψεύδει: «Δεν μίλησα για τρίτο πακέτο»

Διάψευση του δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής έκδοσης του WSJ που έφερε το Διευθυντικό στέλεχος του ΔΝΤ, κ. Θάνο Κατσάμπα να μιλά για τρίτο πακέτο διάσωσης, ήλθε από τον ίδιο τον κ. Κατσάμπα. Με ανακοίνωσή του, το ανώτατο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μιλά για «σημαντικές ασάφειες του άρθρου» και διαψεύδει πως υπήρξε συζήτηση ή αναφορά για «τρίτο πακέτο διάσωσης».

Διάψευση του δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής έκδοσης του WSJ που έφερε το Διευθυντικό στέλεχος του ΔΝΤ, κ. Θάνο Κατσάμπα να μιλά για τρίτο πακέτο διάσωσης, ήλθε από τον ίδιο τον κ. Κατσάμπα. Με ανακοίνωσή του, το ανώτατο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μιλά για «σημαντικές ασάφειες του άρθρου» και διαψεύδει πως υπήρξε συζήτηση ή αναφορά για «τρίτο πακέτο διάσωσης».

Όπως σημειώνει, ο κ. Κατσάμπας, εκτός της παραπάνω σημαντικής ασάφειας, προκύπτουν άλλες δύο ανακρίβειες από το δημοσίευμα. Όπως υπογραμμίζει, ποτέ δεν επέμεινε πως «εναπόκειται στο χέρι της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας». Ακόμη, διευκρινίζει πως ό,τι ελέχθη, αντικατοπτρίζει τις προσωπικές του απόψεις και δεν ανταποκρίνονται στις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ή της ελληνικής κυβέρνησης.

Άλλωστε, νωρίτερα και ο ίδιος υπουργός Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρας, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος. «Οι θέσεις της χώρας ρυθμίζονται από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών», δήλωσε.

Όπως μετέδιδε το ειδησεογραφικό Reuters, το Dow Jones φιλοξενούσε συνέντευξη του κ. Κατσάμπα ο οποίος - σύμφωνα με το δημοσίευμα - αναφέρει πως μια έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν δυσβάστακτη για την χώρα και θα την πήγαινε πολλές δεκαετίες πίσω. Επίσης, φέρεται να δήλωσε η χώρα πως δεν μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό από μόνη της και πως είναι στο χέρι της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ να βρουν τα χρήματα για την Ελλάδα.

Ο κ. Κατσάμπας, στην ανακοίνωσή του, καλεί το WSJ να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις.

Όσον αφορά στην αντίδραση του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου, κ. Τζέρι Ράις, σε ερώτηση για την πιθανότητα ενός τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις με τη χώρα μας επικεντρώνονται στο τωρινό πρόγραμμα. Πάντως, το ΔΝΤ εκτίμησε ότι υπάρχουν «καλά επιχειρήματα» για να δοθεί επιπλέον χρόνος στην Ελλάδα, ώστε να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του Ταμείου. «Υπάρχουν καλά επιχειρήματα για να παραταθεί (πέραν του 2014) το περιθώριο που έχει δοθεί στην Ελλάδα, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής», δήλωσε ο κ.Τζέρι Ράις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ουάσινγκτον. Είπε ότι «η πιθανότητα να ανταποκριθεί η Ελλάδα από μόνη της στις απαιτήσεις χρηματοδότησης είναι εντελώς μη ρεαλιστική».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το άρθρο εμπεριέχει τρεις τουλάχιστον σημαντικές ασάφειες. Πρώτο και σημαντικότερο, τα σχόλια αναφέρονταν στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, σχετικά με την πρώτη έκθεση του ΔΝΤ - το πρόγραμμα στήριξης που εγκρίθηκε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο, τον Μάρτιο. Δεν υπήρξε ποτέ συζήτηση ή αναφορά για «τρίτο πακέτο διάσωσης», αντίθετα με τον τίτλο του άρθρου που λαθεμένα έχει συνταχθεί.

Δεύτερον, ποτέ δεν «επέμεινα» στο ότι «η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ είναι εκείνες που πρέπει να αναλάβουν να καλύψουν το υπόλοιπο του δημοσιονομικού κενού». Δε λαμβάνω καμία συγκεκριμένη θέση αναφορικά με με τους εταίρους της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αυτό που διετύπωσα ήταν ότι το ΔΝΤ έχει εξασφαλίσει στην Ελλάδα τετραετή χρηματοδότηση, μέσω του διευρυμένου μηχανισμού χρηματοδότησης και ότι σε αυτό το σημείο δεν προβλέπεται πρόσθετη χρηματοδότηση.

Τρίτον, όλοι οι σχολιασμοί αντικατοπτρίζουν τις προσωπικές μου απόψεις και δεν αντιπροσωπεύουν ούτε τη θέση του ΔΝΤ, αλλά ούτε και της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Υπουργός Οικονομικών πολύ ορθώς παρενέβη επί του θέματος.

Ελπίζω πως το WSJ θα προχωρήσει στην αναδημοσίευση του άρθρου με τις αρμόζουσες διορθώσεις.

Ερώτηση Ν.Δ. στη Βουλη

Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών, κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης. Ο κ. Μιχελάκης χαρακτηρίζει «προκλητικές» τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο κ. Κατσάμπας και ερωτά εάν ο διορισμένος από την κυβέρνηση Παπαδήμου και τον τότε υπουργό Οικονομικών αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΔΝΤ ενημέρωσε τη σημερινή κυβέρνηση για τις απόψεις που εξέφρασε δημόσια, σήμερα.

Ακόμη, ερωτά αν έπειτα από αυτό μπορεί να εκπροσωπεί την Ελλάδα στο ΔΝΤ και τί προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση.

Πηγή: kerdos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ