Στη Λευκωσία σήμερα το Eurogroup με μενού Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρο

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντούνται σήμερα, Παρασκευή, προκειμένου να εξετάσουν εάν η Ισπανία θα πρέπει να ζητήσει οικονομική υποστήριξη, μετά την ανακοίνωση του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού της Μαδρίτης να μειωθεί σημαντικά.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντούνται σήμερα, Παρασκευή, προκειμένου να εξετάσουν εάν η Ισπανία θα πρέπει να ζητήσει οικονομική υποστήριξη, μετά την ανακοίνωση του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού της Μαδρίτης να μειωθεί σημαντικά.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η ανακοίνωση της ΕΚΤ, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι θα είναι σε θέση να αγοράσει μεγάλο αριθμό ισπανικών ομολόγων, με την προϋπόθεση η χώρα να κάνει αίτηση για οικονομική βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της απόδοσης των Ισπανικών ομολόγων από 7,64% που ήταν στις 24 Ιουλίου, στο 5,62% την Πέμπτη.

Αντίστοιχη ήταν η απόδοση και των ιταλικών ομολόγων που από το 6,6% που ήταν στις 24 Ιουλίου, έφτασαν την Πέμπτη στο 5,03%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα παρουσιάσουν, μέσω των πολιτικών τους προϊσταμένων (Ρεν, Λαγκάρντ, Ντράγκι), και τα πρώτα στοιχεία σχετικά με το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014.

Κοινοτικοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι για να υπάρξει τελική απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup, στις 8 Οκτωβρίου, θα πρέπει η τρόικα να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου.

Θα συζητηθεί επίσης το αίτημα της Κύπρου για ένταξη στον μηχανισμό στήριξης.

Πάντως, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, οι οριστικές αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα θα ληφθούν στο Εurogroup της 8ης Οκτωβρίου και στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 του ίδιου μήνα.

Παράλληλα, σήμερα και το Σάββατο συνέρχεται στη Λευκωσία και το άτυπο Εcofin. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η μεταρρύθμιση στις τράπεζες και η τραπεζική ένωση.

Εκτός από την Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο στη συνεδρίαση της Παρασκευής θα συζητηθούν επίσης οι οικονομικές εξελίξεις σε Ιρλανδία και Πορτογαλία. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, στην εν λόγω συνεδρίαση δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη Παρασκευή για παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων έχει εκτονώσει την αναταραχή που υπήρχε στις αρχές του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, πολλοί από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής πιστεύουν ότι προκειμένου οι αποδόσεις να πέσουν ή να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, η ΕΚΤ θα πρέπει να αποδείξει ότι οι υποσχέσεις της δεν είναι κενές.

Η Ισπανία αποφεύγει να ζητήσει οικονομική βοήθεια εξαιτίας των φόβων που έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, σχετικά με την αρνητική αντίδραση που θα υπάρξει στη χώρα, ίσως όμως είναι η μόνη λύση.

«Θα υπάρξουν συζητήσεις σχετικά με το αν η ισπανική κυβέρνηση θα ζητήσει βοήθεια ή όχι. Μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, ασκείται μεγαλύτερη πίεση στους Ισπανούς», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Γιαν Γιάχερ: Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Γιάχερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι η επιδείνωση της οικονομίας της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα προσωρινής ύφεσης.

«Αν το έλλειμμα αποδειχθεί κάπως χειρότερο από το αναμενόμενο, λόγω μιας προσωρινής ύφεσης στην οικονομία, θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος χρόνος, αλλά όχι λεφτά», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο του Eurogroup στη Λευκωσία, πρόσθεσε, όμως, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει χρόνος για καθυστέρηση των μέτρων».

Για την Ισπανία ο Γιάχερ δήλωσε ότι είναι σημαντικό, η χώρα να δείξει στις αγορές την αποφασιστικότητα για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων λιτότητας για να τις πείσει.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας προσερχόμενος στη Σύνοδο απέφυγε να προβεί σε δήλωση.

Νωρίς το πρωί, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογο του Πιέρ Μοσκοβισί

Σόιμπλε: Ακόμα πιο βιώσιμο το ευρώ

«'Οπως πάντα αποφάσεις από Συνταγματικό Δικαστήριο και διοικητικά σώματα, όπως η ΕΚΤ, είναι βοηθητικές προς την κατεύθυνση να καταστεί το ευρώ ακόμη πιο βιώσιμο», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πριν την έναρξη του άτυπου Eurogroup, στη Λευκωσία, όταν ρωτήθηκε για τις πρόσφατες αποφάσεις, από την ΕΚΤ και το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, και κατά πόσο αυτές δείχνουν ότι το ευρώ βρίσκεται πάνω σε πιο σταθερές βάσεις.

Ο μηχανισμός άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) δεν θα έχει τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2013, δήλωσε επίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.»Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει μια ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ΕΜΣ ήδη από τον Ιανουάριο του 2013», δήλωσε ο Σόιμπλε.

Μ. Φέκτερ: Έτοιμη να δώσει περισσότερο χρόνο, αλλά όχι και χρήματα στην Ελλάδα η ευρωζώνη

Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να δώσει στην Ελλάδα επιπλέον χρόνο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά όχι και χρήματα, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ προσερχόμενη στη σύνοδο του Eurogroup στη Λευκωσία.

«Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει ένα φιλόδοξο προϋπολογισμό. Θα τής δώσουμε τον χρόνο που έχει ανάγκη, αλλά πιθανότατα όχι περισσότερα χρήματα», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.

Οι δηλώσεις της συμπίπτουν με εκείνες του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις Ντε Γέγκερ: «Μπορεί να δοθεί επιπλέον χρόνος, αλλά όχι χρήματα».

www.kathimerini.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ