Εντολή Μαξίμου: Κλείστε όλες τις μνημονιακές υποχρεώσεις έως το τέλος του μήνα!

Της Δήμητρας Καδδά Με στόχο να διασφαλιστεί η θετική αξιολόγηση της τρόικας η κυβέρνηση έχει καταστρώσει λίστες με δεκάδες εκκρεμή ζητήματα του Μνημονίου με τη ρητή εντολή να «κλείσουν» έως τις 28 Σεπτεμβρίου. Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για έναν μίνι «άθλο» καθώς ουσιαστικά ζητείται μέσα στις 2 εβδομάδες που μεσολαβούν να κλείσουν οι εκκρεμότητες 6 μηνών.

Της Δήμητρας Καδδά
 
Με στόχο να διασφαλιστεί η θετική αξιολόγηση της τρόικας η κυβέρνηση έχει καταστρώσει λίστες με δεκάδες εκκρεμή ζητήματα του Μνημονίου με τη ρητή εντολή να «κλείσουν» έως τις 28 Σεπτεμβρίου. Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για έναν μίνι «άθλο» καθώς ουσιαστικά ζητείται μέσα στις 2 εβδομάδες που μεσολαβούν να κλείσουν οι εκκρεμότητες 6 μηνών.

Τα ίδια στελέχη  εξηγούν ότι πέρα από τον «φόρτο» των κρατικών υπηρεσιών που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ανταποκριθούν, υπάρχει και κεντρικό ζήτημα. Επισημαίνουν ότι η καθυστέρηση δεν ήταν μόνο θέμα προεκλογικής ραστώνης αλλά και ζήτημα πολιτικής βούλησης καθώς κάποιες από τις παρεμβάσεις προκαλούν ισχυρές πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις.

Μεταξύ των «επίμαχων» παρεμβάσεων είναι οι δραστικές αλλαγές στα λεγόμενα «κλειστά» επαγγέλματα των δικηγόρων, μηχανικών αρχιτεκτόνων κλπ,  οι όροι συμμετοχής ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, η εφαρμογή των λουκέτων - συγχωνεύσεων φορέων και εταιρειών του δημοσίου και των δήμων με αποφάσεις για την…  τύχη των εργαζομένων σε αυτές.  Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ επιχειρείται να κλείσουν μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ τα ειδικά μισθολόγια (περικοπές 360 εκατ. ευρώ) εκκρεμούν από τον προηγούμενο Μάρτιο...

Πρέπει επίσης να οριστικοποιηθούν τα 11,66 δισ. ευρώ περικοπών δαπανών και τα 2 δισ. ευρώ αύξησης εσόδων, να έρθει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το νέο μεσοπρόθεσμο, τα 3 φορολογικά νομοσχέδια που εκκρεμούν από τον Ιούνιο αλλά και ρύθμιση που θα «επιλύει» πάνω από 70 εκκρεμότητες στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων.

Μάλιστα, καθώς ο χρόνος κυλά, μεταφέροντας συνεχώς χρονικά την αξιολόγηση της τρόικας, πλέον σε αυτή «πιάνεται» και το τρίτο τρίμηνο, δηλαδή οι υποχρεώσεις του μνημονίου για τον Σεπτέμβριο του 2012. Μεταξύ αυτών:

* Νέα «προσαρμογή» στις συντάξεις, «προστατεύοντας τους χαμηλοσυνταξιούχους, και τη βάση εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για να επιτρέψει μια πλήρως χρηματοδοτούμενη μείωση των συντελεστών» (αθροιστικά 5% από την 1η Ιανουαρίου 2012). Η παρέμβαση είναι «διαρθρωτικό ορόσημο» για τη καταβολή της δόσης. Προβλέπει αναλογιστική μελέτη των πρώτου πυλώνα συνταξιοδοτικών ταμείων σε εταιρείες όπου οι εισφορές για τα ταμεία  αυτά υπερβαίνουν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε συγκρίσιμες επιχειρήσεις που καλύπτονται από το ΙΚΑ. Με βάση τη μελέτη αυτή, η Κυβέρνηση μειώνει τις κοινωνικές εισφορές για τις εταιρείες αυτές κατά δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

* Πλήρως διαρθρωμένο σχέδιο για την είσπραξη των κοινωνικών εισφορών. Κοινοί έλεγχοι των φόρων και των κοινωνικών εισφορών για τους μεγάλους πληρωτές (ορόσημο δόσης).

* Νομοθεσία για την εξυγίανση της διαδικασίας που σχετίζεται με την υποβολή και την έγκριση συμπληρωματικών προϋπολογισμών.

* Όλες οι τράπεζες θα έπρεπε να επιτύχουν ένα δείκτη βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (core tier 1 capital ratio) στο 9%.  Θα έπρεπε  επίσης  ήδη να έχουν αντλήσει κεφάλαια από την αγορά. Η παρέμβαση είναι και αυτή «διαρθρωτικό ορόσημο» για τη καταβολή της δόσης.

* Οι εισφορές των δικηγόρων και των μηχανικών προς τις επαγγελματικές τους οργανώσεις θα αντανακλούν τα λειτουργικά έξοδα για τις υπηρεσίες που παρέχονται από τις εν λόγω οργανώσεις. Οι εν λόγω εισφορές καταβάλλονται περιοδικά και δεν συνδέονται με τις τιμές που χρεώνονται από τα επαγγέλματα.

* Τροποποίηση στις «αδικαιολόγητες ή δυσανάλογες απαιτήσεις που περιορίζουν κάποιες δραστηριότητες σε παρόχους με συγκεκριμένα επαγγελματικά προσόντα, ξεκινώντας από τα βασικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα».

* Νομοθεσία προκειμένου (α) να απλουστεύσει και να μειώσει τον απαιτούμενο χρόνο για τις πολεοδομικές διαδικασίες, (β) να επικαιροποιήσει και να κωδικοποιήσει τη νομοθεσία για τα δάση, τις δασικές εκτάσεις και τα πάρκα.

* Εκ των υστέρων εκτίμηση επιπτώσεων προκειμένου να αξιολογηθεί ο Ν. 3853/2010 σχετικά με την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εταιριών όσον αφορά την εξοικονόμηση χρόνου και κόστους σύστασης επιχείρησης, και για να επαληθευτεί ότι βρίσκεται σε ισχύ η δευτερεύουσα νομοθεσία.

* Αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

* Κεντροποιημένες συμβάσεις-πλαίσια αγορών για συχνά αγοραζόμενες προμήθειες ή υπηρεσίες.

* Σύστημα ηλεκτρονικών ιατρικών αρχείων για τους ασθενείς.

* Πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων. Θα περιλαμβάνουν την αναλυτική καταχώρηση για τα έξοδα του προσωπικού.

«Δεκάδες οι εκκρεμότητες του πρώτου εξαμήνου»

Στις παραπάνω υποχρεώσεις του τρίτου τριμήνου του 2012 προστίθενται δεκάδες εκκρεμότητες του Ιουνίου  ή ακόμη και του Μαρτίου που ποτέ δεν εκπληρώθηκαν.

Μεταξύ αυτών:

* Αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει σταδιακή εφαρμογή από φέτος με στόχο την περικοπή αμοιβών 340 εκατ. ευρώ.

* Εξίσωση φόρων στα καύσιμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται και σενάριο διαφορετικών (αν και υψηλότερων) συντελεστών στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης  για το οποίο από στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκφράζονται έντονες ενστάσεις αφού δεν μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα πως θα παταχθεί έτσι το λαθρεμπόριο καυσίμων (δηλαδή η αρχική αιτία για την εξίσωση του φόρου).

* Νέες αντικειμενικές αξίες.

* Νέου τύπου εφεδρεία για να εκπληρωθεί ο στόχος των 150.000 αποχωρήσεων έως το 2015.

* Τεχνοκράτης γενικός γραμματέας εσόδων.  Το μνημόνιο απαιτεί «ένα άτομο με άψογη επαγγελματική πορεία επιτευγμάτων φορολογικής συμμόρφωσης και σημαντική εμπειρία σε φορολογικά θέματα».

* Χαμένοι στόχοι για την ολοκλήρωση φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Προβλέπεται ο ορισμός δικασίμων για το 50% των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων έως το τέλος Ιουνίου 2012 δίνοντας προτεραιότητα σε όσες ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.

* Νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής. Εκκρεμεί -ακόμη-  το πακέτο φορολογικής μεταρρύθμισης για την «κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, την εξάλειψη των ποικίλων φορολογικών εξαιρέσεων και προνομιακών μεταχειρίσεων, την απλούστευση του Φ.Π.Α. και της φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, την ομοιόμορφη φορολογική μεταχείριση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, και την απλούστερη φορολογία εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων».

* Όροι ανακεφαλαιοποίησης. Εκκρεμεί η  απόφαση για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης, και οι αποφάσεις για ΤΤ (αρχικός στόχος ήταν να γίνει τον Μάρτιο), η αξιολόγηση των επιχειρηματικών σχεδίων των τραπεζών (Μάρτιος) η ανακοίνωση από την ΤτΕ (μέσα στον Απρίλιο) συγκεκριμένων καταληκτικών ημερομηνιών για να συγκεντρώσουν κεφάλαιο στην αγορά με μέγιστη διάρκεια έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Εκκρεμεί η άντληση του υπολοίπου των 25 δισ. ευρώ (με τη μεταβατική ανακεφαλαιοποίηση διανεμήθηκαν 18 δισ. ευρώ).

* Προκηρύξεις  (έστω) των αποκρατικοποιήσεων. Δεν προβλεπόταν η είσπραξη εσόδων αλλά  η μαζική προκήρυξη ιδιωτικοποιήσεων και πάνω από 70 νομικές παρεμβάσεις. Στη πρώτη γραμμή είναι  ο ΟΔΙΕ, ο ΟΠΑΠ, τα ΕΑΣ, τα ΕΛ.ΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ ( απαιτείται νέα τιμολογιακή πολιτικής έως τον Ιούνιο), τα ΕΛ.ΤΑ., η ΔΕΗ, οι Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι, η Εγνατία Οδός, τα δημόσια κτήρια και ο Αστέρας Βουλιαγμένης.

* Νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών. Ο στόχος συντήρησης του πρωτογενούς ελλείμματος προς το παρόν επιτυγχάνεται και με το παραπάνω, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί την  μείωση δαπανών του κράτους ώστε να μην χτυπήσει σε επενδυτικά κονδύλια και σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.

* Κυρώσεις σε φορείς που δεν υποβάλλουν στοιχεία για τις κρατικές δαπάνες, με πειθαρχική διαδικασία για τους οικονομικούς επιθεωρητές.

* Σχέδιο για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

* Στόχοι απορρόφησης του ΕΣΠΑ.

* Αποφάσεις για την αύξηση τιμολογίων σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ.

* Μέχρι το τέλος Ιουνίου έπρεπε να εισπραχθεί 1 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων βεβαιωμένων οφειλών, να γίνουν έλεγχοι σε 300 μεγάλους φορολογούμενους, σε 600 αυταπασχολούμενους και άτομα με μεγάλη περιουσία και 5.000 έλεγχοι για μη απόδοση ΦΠΑ.

* Ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των επαγγελματικών φορέων, με τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα τους ετήσιων οικονομικών στοιχείων, αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ποσά των ισχυουσών εισφορών, επιβαλλόμενες κυρώσεις, αξιώσεις ή παράπονα, κανόνες σχετικά με το ασυμβίβαστο.

* Κατάργηση ελάχιστης αμοιβής για τους ενεργειακούς επιθεωρητές.

* Αποσύνδεση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και των καταβολών προς ενώσεις από τις δικηγορικές αμοιβές.

* Νόμος για τη μεταρρύθμιση του κώδικα περί δικηγόρων (μεταξύ άλλων θα αίρεται η υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου για την υπογραφή πράξεων ενώπιον συμβολαιογράφου για μία σειρά νομικών συναλλαγών, καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν το ελάχιστο ποσό που οφείλεται σε δικηγόρους που αμείβονται αποκλειστικά για υπηρεσίες που παρέχουν με έμμισθη εντολή).

* Κατάργηση μίας σειράς επιβαρύνσεων όπως η διάθεση της εισφοράς 0,15% υπέρ του Λογαριασμού Αρωγής Εξωτερικού Εμπορίου, η εισφορά 0,5% υπέρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, της Ακαδημίας Αθηνών, η διάθεση του μη ανταποδοτικού τέλους μέσω της ΔΕΗ υπέρ της εκτέλεσης εργασιών και η διάθεση του μη ανταποδοτικού τέλους επί της τιμής των καυσίμων υπέρ του Ταμείου Αμοιβαίας Κατανομής Χειριστών Αντλιών Πετρελαίου Υγρών Καυσίμων.

* Προεδρικά Διατάγματα για τις προϋποθέσεις έκδοσης άδειας τεχνικών βιομηχανίας, υδραυλικών, τεχνικών υγρών και αερίων καυσίμων, ψυκτικών και χειριστών μηχανημάτων στις κατασκευές και άδειας ηλεκτρολόγων.

* Παρεμβάσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Υιοθετούνται περαιτέρω μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ενεργειακή συνιστώσα των επίσημων τιμολογίων για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις αντανακλά, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής αγοράς, με εξαίρεση τους ευπαθείς καταναλωτές.

* Δημοσίευση (έπρεπε να γίνει έως τον Ιούνιο) της  1ης φάσης απογραφής των κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

* Ο ΕΟΠΥΥ αλλάζει τον αριθμό των συμβάσεων με ιδιώτες ιατρούς, έτσι ώστε να μειωθεί η αναλογία ιατρών-ασθενών κοντά στον, πολύ χαμηλότερο, μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: capital.gr
   

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ