Μένιος Κουτσόγιωργας – 1991: Το δραματικό βίντεο της κατάρρευσής του μέσα στο ειδικό δικαστήριο καθώς αγόρευε για το «σκάνδαλο Κοσκωτά»

Tριάντα δύο χρόνια από τον θάνατο του Μένιου Κουτσόγιωργα, ο άλλοτε πανίσχυρος Υπουργός του ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε σε πανελλήνια μετάδοση μέσα στο ειδικό δικαστήριο, το ημερολόγιο έδειχνε 18 Απριλίου 1991

Τα media της εποχής την χαρακτήρισαν ως η δική του αιώνα. Ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιλούσε για «κάθαρση», ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου έκανε λόγο για το «βρώμικο '89». Από όποια πλευρά της ιστορίας κι αν το είδε κανείς, όσοι βίωσαν τα γεγονότα του Ειδικού Δικαστηρίου δεν μπορούν να ξεχάσουν μια από τις πλέον ταραγμένες περιόδους της Μεταπολίτευσης.

Το «σκάνδαλο Κοσκωτά» είχε την τιμητική του.

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Τράπεζας Κρήτης, των media και του Ολυμπιακού στην φυλακή. Ενας πρώην Πρωθυπουργός επικεφαλής στην λίστα των κατηγορουμένων έστω κι αν δεν κάθισε ούτε... δευτερόλεπτο στο σκαμνί, πρωτοκλασάτοι πρώην Υπουργοί (Μένιος Κουτσόγιωργας, Δημήτρης Τσοβόλας, Γιώργος Πέτσος) ήταν στο εδώλιο του Αρείου Πάγου και όλοι οι μεγάλοι εκδότες της εποχής όπως ο Χρήστος Λαμπράκης, ο Χρήστος Τεγόπουλος και ο Γιώργος Μπόμπολας... παρέλασαν για να καταθέσουν ενώπιον του προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασίλη Κόκκινου που εκτός των άλλων πέρασε στην ιστορία για τα περίφημα γουνάκια του!

Μια δίκη που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1991 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριου του 1992 με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου να διαβάζει επί μία ώρα την απόφαση. Με το ενδιαφέρον να είναι τεράστιο στην κοινή γνώμη, η τηλεόραση «κατάφερε» να μπει μέσα στην δικαστική αίθουσα και για πάρα πολλούς μήνες όλα τα κανάλια της εποχής, δημόσια και ιδιωτικά με μαραθώνιες καθημερινές συνδέσεις μετέδιδαν καταθέσεις μαρτύρων, απολογίες κατηγορουμένων και αγορεύσεις κατηγόρων. Η «αντιδίκη» του Ευάγγελου Γιαννόπουλου στο «Κανάλι-29» (ιδιοκτησίας Γιώργου Κουρή) ήταν μια από τις πλέον χαρακτηριστικές εκπομπές όλων εκείνων των μηνών.

Μια δίκη που δίχως άλλο... στιγματίστηκε από την τραγική live κατάρρευση του Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, του άλλοτε ισχυρού Υπουργού του ΠΑΣΟΚ και υπ' αριθμό ένα συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου. Για πολλούς, «εχθρούς και φίλους», το πλέον αμφιλεγόμενο πρόσωπο στην δίκη για το «σκάνδαλο Κοσκωτά».

Ήταν Πέμπτη 11 Απριλίου του 1991. Λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι ο Μένιος Κουτσόγιωργας μιλάει προς το δικαστήριο και κάνει μια παύση για να πιεί νερό. Η πρώτη προσπάθεια είναι άκαρπη. Η δεύτερη με δυσκολία φτάνει το ποτήρι ως τα χείλη. «Δεν έχω την δυνατότητα Κύριε Πρόεδρε...» είναι τα τελευταία λόγια που βγαίνουν από το στόμα του πριν καθίσει ξανά στην καρέκλα φανερά ανήμπορος να κάνει το οτιδήποτε. Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει. Οι τηλεοπτικές κάμερες συνεχώς στραμμένες πάνω του!

Η σύζυγος του Αλίκη σπεύδει άμεσα να του χαλαρώσει την γραβάτα, ο Δημήτρης Τσοβόλας που καθόταν πιο δίπλα με χαρτιά προσπαθεί να του κάνει αέρα. To ίδιο και ο συνήγορός του, Μιχάλης Μιχόπουλος. Ο Βασίλης Κόκκινος διακόπτει την διαδικασία και ο Κουτσόγιωργας μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών με βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.

Το ανακοινωθέν του θανάτου και το «δολοφόνοι, δολοφόνοι»

Κάποιοι λίγοι σύντροφοί του (οι περισσότεροι τον είχαν εγκαταλείψει πριν την έναρξη της δίκης) τον επισκέπτονται στο νοσοκομείο, κυρίως για υποστήριξη προς την οικογένεια αφού ο ίδιος είχε χάσει κάθε επαφή με το περιβάλλον! Η μάχη των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή είναι ολιγοήμερη και κυρίως άνιση. Μια εβδομάδα μετά, στις 18 Απριλίου, με την υπογραφή του μετέπειτα Υπουργού Υγείας Δημήτρη Κρεμαστινού, τότε διευθυντή της Καρδιολογικής Πτέρυγας του νοσοκομείου έρχεται και το ανακοινωθέν του θανάτου. «Ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας κατέληξε στις 11.15 π.μ...». Τα υπόλοιπα λόγια του ανακοινωθέντος είναι περιττά.

Στο άγγελμα της τραγικής είδησης εκατοντάδες ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, που όλες τις προηγούμενες μέρες βρίσκονταν καθημερινά έξω από το νοσοκομείο ρίχνουν το... ανάθεμα. Αναζητούν ενόχους προς την Κυβέρνηση, φωνάζουν «ψεύτες, κλέφτες, δολοφόνοι», ενώ το ξέσπασμα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο κατά την άφιξη του Ανδρέα Παπανδρέου με την Δήμητρα Λιάνη στο Γενικό Κρατικό. Ο γεννημένος στις 10 Μαϊου του 1922 στη Ροδινή της Αχαϊας, Μένιος Κουτσόγιωργας περνάει στην «αιωνιότητα». Η υπόθεση του Ειδικού Δικαστηρίου κλείνει αυτομάτως με το θάνατό του. Οι επόμενες εβδομάδες της δίκης είναι συναισθηματικά φορτισμένες για όλους. Κατηγόρους και κατηγορουμένους.

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει περισσότερα. Τρεις δεκαετίες μετά όλα αυτά μοιάζουν τόσο μακρινά. Πρωταγωνιστές της εποχής είτε έχουν φύγει από την ζωή, είτε έχουν αποσυρθεί στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής. Όπως κι αν έχει όμως η δύναμη της εικόνας παραμένει ισχυρή. H live κατάρρευση του Μένιου Κουτσόγιωργα μέσα στο δικαστήριο και ουσιαστικά η «αρχή του φυσικού τέλους του» θα είναι πάντα ένα δυνατό τηλεοπτικό στιγμιότυπο που θα έχει θέση στην πολιτική ιστορία του τόπου και θα... ξυπνάει πάθη του παρελθόντος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr