Ο Μέγας ευεργέτης Ιωάννης Χατζηκυριακός- Ως άτεκνος έδωσε την περιουσία του για το Ορφανοτροφείο Θηλέων του Πειραιά - η θεία του Ελένη Τζαννή έφτιαξε το Τζάνειο Νοσοκομείο

Προέβη σε μια πολύ σημαντική δωρεά προς ολόκληρο το Έθνος.....

Σαν σήμερα 17/7/1896,  επιχειρηματίας Ιωάννης Χατζηκυριακός, με την υπ’ αριθμόν 28566/17.7.1896 δημόσια διαθήκη του, διαθέτει ολόκληρη την περιουσία του, ύψους 1.488.850 χρυσών δραχμών της εποχής σε μετρητά, ομολογίες και ακίνητα, στο «Χατζηκυριάκειο».

Ο Ιωάννης Χατζηκυριακός ήταν Έλληνας εθνικός ευεργέτης.

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1818 από φτωχούς γονείς.

Αποδήμησε σε ηλικία δεκαέξι χρονών και ήρθε στη Σύρο για να αποκατασταθεί. Ασχολήθηκε με την κατασκευή και την πώληση ταμπάκου. Στα χρόνια του Όθωνα ήρθε στην Αθήνα και άνοιξε ταμπακοπωλείο στην οδό Αιόλου.

Ιωάννης Χατζή Κυριακός «Ο ευεργέτης που έγινε συνοικία και τραγούδι»

Έζησε όλη του τη ζωή λιτά και χωρίς να δείχνει τον πλούτο του.

Διέθεσε όλη τη μεγάλη περιουσία του για να συσταθεί και να διατηρηθεί στον Πειραιά «Ορφανοτροφείο Θηλέων Ιωάννου και Μαριγώς Χατζή Κυριακού», γνωστότερο στις μέρες μας ως «Χατζηκυριάκειο».

Ο ίδιος και η γυναίκα του προτίμησαν να γίνουν επιστάτες του ιδρύματος μέχρι να πεθάνουν. Δώριζαν επίσης σε κάθε απόφοιτο κοριτσάκι και 2.000 δραχμές ως υλική βοήθεια για να ξεκινήσουν τη ζωή τους.

Ο Χατζηκυριακός ήταν Σμυρναίος βαμβακέμπορος, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του Μαρία (Μαριγώ) Δημητροπούλου από την Τρίπολη ίδρυσαν το 1889 το Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο Θηλέων στον Πειραιά, που λειτουργεί μέχρι σήμερα με την επωνυμία «Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας».

Το Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο θεμελιώθηκε το 1883 από τη βασίλισσα Όλγα και αποπερατώθηκε το 1897, ενώ ο Χατζηκυριάκος ζούσε ακόμη. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν το 1903, οπότε άρχισε και η λειτουργία του.

Η διώροφη αυτή κατοικία, με την τοξωτή είσοδο, το ξύλινο μπαλκόνι, την κεραμοσκεπή και τα περσιδωτά παράθυρα, δίχως εξωτερικά διακοσμητικά στοιχεία, αποτελεί εξαιρετικό δείγμα ιδιωτικής κατοικίας στα πρώτα χρόνια της απελευθερωμένης Αθήνας.

xatzikiriakio

Διατηρεί τον ιστορικό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και το ρυθμολογικό ύφος της πλακιώτικης κατοικίας στα χρόνια του Όθωνα.

Η Οικία Χατζηκυριάκου έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης με αξιόλογα αρχιτεκτονικής μορφής στοιχεία και ιστορικό διατηρητέο μνημείο των νεότερων χρόνων. Το κτήριο χρησιμοποιήθηκε στα πιο πρόσφατα χρόνια ως εργαστήριο και κατοικία του γλύπτη Θωμά Θωμόπουλου μέχρι το θάνατό του, το 1937.

Η θεία του Ελένη Τζαννή, ίδρυσε το Τζάνειο Νοσοκομείο. 

Ο σύζυτος της Ελένης., Νικήτας Τζάννης ήταν επίσης Έλληνας εθνικός ευεργέτης.

Ήταν εμποροκτηματίας κάτοικος Πειραιώς. Κληροδότησε την περιουσία του το 1864 προς ίδρυση του Δημοτικού νοσοκομείου Πειραιώς. Δώρησε επίσης αποθήκες και ακίνητα.

Η Ελένη, διέθεσε δύο ακίνητα, τα οποία έφεραν εισοδήματα ικανά για την ίδρυση του Ορφανοτροφείου Ελένης Τζάννη στον Πειραιά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr