Θέλετε να αλλάξετε το χρώμα των ματιών σας για πάντα: τα μάτια της Ελίζαμπεθ Τέιλορ με «μεταμόσχευση» κερατοειδούς!

Το τατουάζ που φέρνει την επανάσταση

Ευχηθήκατε ποτέ τα μάτια σας να ήταν μπλε ή πράσινα; Ονειρεύεστε τα μάτια της Ελίζαμπεθ Τέιλορ; Φοράτε φακούς το Σάββατο στη βραδινή σας έξοδο; Δεν θα χρειάζεται πια, αφού μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα μόνιμα με ένα τατουάζ στα μάτια σας.

Η νέα τάση αναπτύχθηκε αρχικά ως ιατρική λύση στους ασθενείς που πάσχουν από παραμορφωτική θολότητα του κερατοειδούς, κερατοχρωματισμό, γνωστή και ως «τατουάζ κερατοειδούς». Δεκάδες άνθρωποι πια προσφεύγουν σε αυτή τη λύση, για καθαρά αισθητικούς λόγους.

Πριν από δέκα χρόνια, είδαμε για πρώτη φορά το αμφιλεγόμενο εμφύτευμα τεχνητής ίριδας που παρείχε εξαιρετικά αποτελέσματα, αλλά είχε κινδύνους για την υγεία. Στη συνέχεια, το 2017, υπήρξε η επαναστατική επέμβαση με λέιζερ που μπορούσε να αλλάξει το χρώμα των ματιών από καφέ σε μπλε σε μόλις 20 δευτερόλεπτα.

Σήμερα, ωστόσο, όλα έχουν να κάνουν με τον kaeratopigmentation, μια φαινομενικά ασφαλή διαδικασία που χρησιμοποιεί προηγμένα μηχανήματα και βιολογικά συμβατές χρωστικές ουσίες για να αλλάξει μόνιμα το χρώμα των ματιών.

Amanda Dalbjörn/Unsplash

Το χρώμα των ματιών ενός ατόμου είναι ένα γενετικό χαρακτηριστικό που καθορίζεται από την ποσότητα και την κατανομή της μελανίνης στην ίριδα. Για παράδειγμα, κάποιος με πιο σκούρα χρώματα ματιών, όπως το μαύρο και το καφέ, έχει περισσότερη μελανίνη, ενώ τα άτομα με ανοιχτά χρώματα ματιών όπως το πράσινο και το μπλε, έχουν λιγότερη μελανίνη στο ανώτερο στρώμα της ίριδας.

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, η αλλαγή του χρώματος των ματιών σας από μαύρο σε γαλάζιο δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια φαντασία, αλλά σήμερα, χάρη στην ιατρική και τεχνολογική πρόοδο, δεν είναι μόνο δυνατή αλλά και ολοένα και πιο δημοφιλής.

Η διαδικασία κερατομελάγχρωσης αποτελείται από τη δημιουργία μιας λεπτής ενδοκεράτινης σήραγγας στα μάτια του ασθενούς με τη βοήθεια λέιζερ και στη συνέχεια την εισαγωγή μιας ειδικής χρωστικής ουσίας για να αλλάξει το χρώμα της ίριδας σύμφωνα με τις επιθυμίες του.

Σε αντίθεση με άλλες, πιο περίπλοκες τεχνικές, ο κερατοχρωματισμός επηρεάζει μόνο την επιφάνεια του ματιού και επομένως δεν περιλαμβάνει επιπλοκές όπως αιμορραγίες, λοιμώξεις, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς ή γλαύκωμα.

 

Μια διαδικασία κερατοχρωματισμού συνήθως διαρκεί από 30 έως 45 λεπτά και για τα δύο μάτια και είναι εντελώς ανώδυνη, χάρη στη χρήση τοπικού αναισθητικού. Είναι επίσης εντελώς αναστρέψιμο, οπότε αν κάποιος έχει δεύτερες σκέψεις σχετικά με την αλλαγή του χρώματος των ματιών του, μπορεί απλώς να επιστρέψει στο αρχικό του.

Η καθαρά αισθητική εφαρμογή του κερατοχρωματισμού είναι το θέμα των συζητήσεων και των ιατρικών μελετών τα τελευταία χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής, η γενική συναίνεση μεταξύ οφθαλμίατρων και ειδικών στην υγεία των ματιών είναι ότι φαίνεται να είναι σχετικά ασφαλής.

Φυσικά, δεδομένου του σχετικά σύντομου χρόνου που έχει χρησιμοποιηθεί ως αισθητική επέμβαση, είναι αδύνατο να προβλεφθούν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αλλά τα περισσότερα από τα επιστημονικά στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι, όταν γίνεται σωστά, δεν εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του ασθενούς.

 

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, ένας από τους περιορισμούς του κερατοχρωματισμού είναι η διαθεσιμότητα βιολογικά συμβατών χρωμάτων.

Επί του παρόντος, υπάρχουν μόνο μερικά χρώματα που είναι ιατρικά εγκεκριμένα, και ενώ ορισμένοι ειδικοί υποθέτουν ότι η χρήση δερματολογικών χρωστικών θα πρέπει να λειτουργεί θετικά επίσης, υπάρχουν πιθανές αρνητικές παρενέργειες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Πολλές από αυτές τις χρωστικές αντιδρούν στο φως, επομένως η οξείδωση μπορεί να συμβεί μακροπρόθεσμα. Γι' αυτό είναι σημαντικό να επιλέγετε κλινικές που λειτουργούν μόνο με οφθαλμολογικές χρωστικές ουσίες.

«Αυτό το θέμα πιθανότατα θα προχωρήσει πάρα πολύ τα επόμενα χρόνια μαζί με την αύξηση της εμπειρίας των γιατρών και την ανάπτυξη πιο κατάλληλων, ειδικών και διαφορετικών χρωστικών του κερατοειδούς», είπε ο καθηγητής Jorge Alio στους Ophthalmology Times.

Μια νέα προοπτική χειρουργικής κερατοειδούς είναι τώρα διαθέσιμη με ένα καλό επίπεδο δημοσιευμένων στοιχείων προς υποστήριξη. Οραματίζομαι ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον που θα ακολουθήσει αυτή την ομάδα νέων χειρουργικών τεχνικών.

 

Διαβάστε επίσης: Μωρά κατά παραγγελία - Ονειρεύεστε το μωρό σας να είναι ξανθό, καστανό ή μελαχρινό; Τι χρώμα ματιών να έχει; Πράσινο ή μήπως γαλάζιο;

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ