Πόσες θερμίδες καίτε ανά ηλικία όσο ο οργανισμός σας «κάθεται»; - Απαραίτητη γνώση για την απώλεια κιλών! (φωτό)

Η μεταβολική ηλικία αλλάζει!

Κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, οι θερμίδες που καίει του σώμα σας φυσικά, χωρίς καμία άλλη δραστηριότητα, μπορεί να κυμαίνεται από 1.300 έως πάνω από 2.000, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο σας.

Αλλά, πώς και γιατί καίτε θερμίδες όταν κάθεστε, διαβάζετε, κοιμάστε και, γενικώς, δεν κάνετε τίποτα;

“Για να ζήσεις, πρέπει να κάψεις θερμίδες. Το σώμα σας καίει θερμίδες για να μπορέσει η η καρδιά να αντλεί αίμα, για να αναπνέετε, για να σκέφτεστε… για τα πάντα”, λέει ο συνεργάτης της Cleveland Clinic, ενδοκρινολόγος και ειδικός στη διαχείριση βάρους, δρ. Marcio Griebeler.

Αυτό το συνεχές κάψιμο θερμίδων για να λειτουργεί το σώμα σας είναι γνωστό ως μεταβολισμός. Συγκεκριμένα, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR) αναφέρεται στον ελάχιστο αριθμό θερμίδων που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει.

Έτσι, ακόμα και όταν είστε σε απραγία, το σώμα σας εξακολουθεί να καίει θερμίδες για να διατηρεί όλα τα συστήματα λειτουργικά. Όλοι έχουμε έναν BMR, αλλά δεν είναι για όλους ο ίδιος. Ο μεταβολικός ρυθμός σε φάση ηρεμίας ποικίλλει ευρέως ανάλογα με:

Πόσες θερμίδες καίμε φυσικά ανά ηλικία και φύλο

Στις ΗΠΑ ο μέσος ενήλικας άντρας έχει ύψος περίπου 1,75 μ. και ζυγίζει 90 κιλά. Για τις γυναίκες ο μέσος όρος είναι 1,57 μ. και 77 κιλά, σύμφωνα με το Onmed.

Με βάση αυτά τα στοιχεία ορίζεται ο BMR και αυτό που βλέπετε παρακάτω είναι το πόσες θερμίδες καίνε -σε κατάσταση απραγίας- κατά μέσο όρο άντρες και γυναίκες ανάλογα με την ηλικία τους:

  • Ηλικία 20: 2.020 θερμίδες (άνδρες) και 1.559 θερμίδες (γυναίκες)
  • Ηλικία 30: 1.964 θερμίδες (άνδρες) και 1.516 θερμίδες (γυναίκες)
  • Ηλικία 40: 1.907 θερμίδες (άνδρες) και 1.473 θερμίδες (γυναίκες)
  • Ηλικία 50: 1.850 θερμίδες (άνδρες) και 1.429 θερμίδες (γυναίκες)
  • Ηλικία 60: 1.793 θερμίδες (άνδρες) και 1.386 θερμίδες (γυναίκες)
  • Ηλικία 70: 1.737 θερμίδες (άνδρες) και 1.343 θερμίδες (γυναίκες)
  • Ηλικία 80: 1.680 θερμίδες (άνδρες) και 1.300 θερμίδες (γυναίκες)

Βασικά, καίμε περίπου μια θερμίδα το λεπτό σε κατάσταση απραγίας.

Στους περισσότερους ανθρώπους, ο BMR αντιπροσωπεύει περίπου το 60-70% της ημερήσιας καύσης θερμίδων. Οι υπόλοιπες θερμίδες χρησιμοποιούνται όταν αρχίζετε να κινείστε και να κάνετε ό,τι χρειάζεται μέσα στην ημέρα σας.

Τώρα, εάν ασκείστε, αυτό θα ενισχύσει τη συνολική καύση θερμίδων σας για την ημέρα, αλλά δεν θα επηρεάσει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό σας.

Μπορεί να αλλάξει ο μεταβολικός ρυθμός;

Ναι, είναι εφικτό και ο τρόπος για να το κάνετε είναι αρκετά απλός: Προσθέστε μύες, οι οποίοι καίνε περισσότερες θερμίδες σε φάση ηρεμίας.

Η μυϊκή μάζα απαιτεί από το σώμα να χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια ακόμα και όταν είναι σε ηρεμία. Σκεφτείτε το ως αύξηση της θερμοκρασίας στην καύση θερμίδων.

Έτσι, εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι σημαντικό να διατηρήσετε τους μυς σας, ενώ χάνετε κιλά. Η απώλεια μυών κατά τη διαδικασία απώλειας βάρους μπορεί να επιβραδύνει τον βασικό μεταβολικό σας ρυθμό και την... ακούραστη καύση θερμίδων, κάτι που είναι το αντίθετο από αυτό που προσπαθείτε να πετύχετε!

Διαβάστε ακόμα: Ποια είναι τα τρία τρόφιμα που πρέπει να κόψουμε «μαχαίρι» - Διατροφολόγος από τις Η.Π.Α τις αποκαλύπτει (βίντεο)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ