Oι καλοκαιρινές αποδράσεις πλησιάζουν! – Αυτές είναι οι 8 πιο δημοφιλείς δίαιτες για απώλεια κιλών – Διαλέξτε αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο (φωτό)

Κετογονική, διαλλειματική και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Οι δίαιτες για χάσιμο κιλών είναι πολυάριθμες, αλλά δεν είναι όλες κατάλληλες για όλους. 

Δείτε κάτωθι μερικές από τις πιο γνωστές δίαιτες για απώλεια κιλών.

Διαλέξτε την αγαπημένη σας, αυτή που σας φαίνεται πιο εύκολη και ξεκούραστη για να βγείτε στην παραλία με άνεση.

1.ΚΕΤΟΓΟΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ (KETO DIET)

Η κετογονική δίαιτα (ή κέτο δίαιτα) είναι ένα διατροφικό πρότυπο που χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων, η οποία δεν ξεπερνά τα 50 γραμμάρια ημερησίως και πολύ υψηλή πρόσληψη λίπους, η οποία μπορεί να φθάσει ακόμα και το 70% των συνολικών ημερήσιων ενεργειακών αναγκών (θερμίδων). Η κετογονική δίαιτα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1921 και χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την αντιμετώπιση της επιληψίας σε παιδιά. Επειδή όμως η εφαρμογή της βραχυπρόθεσμα οδηγεί σε γρήγορο χάσιμο κιλών έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια με όλο και περισσότερα άτομα να την επιλέγουν.

Η εφαρμογή της κετογονικής δίαιτας βασίζεται κυρίως στην δημιουργία μιας μεταβολικής κατάστασης που ονομάζεται κέτωση. Συγκεκριμένα, οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα μας. Μετά από παρατεταμένη (3-4 μέρες) μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων, ο οργανισμός μας αρχίζει να χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος ως την κύρια πηγή καυσίμου. Χωρίς αρκετούς υδατάνθρακες για ενέργεια, το σώμα διασπά το αποθηκευμένο λίπος σε κετόνες. Οι κετόνες συνεπώς γίνονται η κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα, και τροφοδοτούν μεταξύ άλλων την καρδιά, τον εγκέφαλο, τους νεφρούς και άλλους μυς.

2.ΔΙΑΛΛΕΙΜΑΤΙΚΗ ΝΗΣΤΕΙΑ

Η διαλειμματική νηστεία ή αλλιώς διαλείπουσα νηστεία είναι ένα διατροφικό πρότυπο, το οποίο περιλαμβάνει κύκλους παρατεταμένων περιόδων νηστείας με μικρά παράθυρα ελεύθερης διατροφής

Αν και το διατροφικό αυτό πρότυπο καθορίζει πολύ συγκεκριμένα διαστήματα μέσα στη μέρα ή την εβδομάδα για το πότε μπορείτε να φάτε, δεν καθορίζει το είδος του φαγητού που περιλαμβάνουν οι περίοδοι ελεύθερης διατροφής. 

Υπάρχουν διάφορα είδη διαλλειματικής νηστείας, ωστόσο τα πιο γνωστά είναι το μοτίβο 16:8, στο οποίο τρώτε μέσα σε 8 ώρες (π.χ. 10 πμ με 6 μμ) και μένετε νηστικοί για 16 ώρες, το μοτίβο 1:1 που περιλαμβάνει συνεχόμενη νηστεία για 24 ώρες η οποία ακολουθείται από 24 ώρες ελεύθερης διατροφής, το μοτίβο 5:2 που περιλαμβάνει 5 ημέρες ελεύθερης διατροφής και 2 μέρες νηστείας (π.χ. σε μία εβδομάδα, η Τρίτη και η Παρασκευή θα είναι ημέρες νηστείας) και τέλος η «Δίαιτα του Πολεμιστή» (The Warrior Diet) που περιλαμβάνει την κατανάλωση μικρής ποσότητας ωμών φρούτων και λαχανικών κατά τη διάρκεια της μέρας και την κατανάλωση ενός πολύ μεγάλου γεύματος για βραδινό.

3.ΔΙΑΙΤΑ ΝΤΟΥΚΑΝ (ΔΙΑΙΤΑ DUKAN)

Η δίαιτα Dukan δημιουργήθηκε το 1970 από τον ιατρό Pierre Dukan και χαρακτηρίζεται από την υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης, η οποία προέρχεται κυρίως από άπαχο κρέας, και τη χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων. Μια από τις βασικές διαφορές με την κετογονική δίαιτα είναι πως η δίαιτα Dukan δεν επιτρέπει για μεγάλο χρονικό διάστημα την κατανάλωση λιπαρών κρεάτων ή ψαριών. Η δίαιτα Dukan χωρίζεται σε 4 διαφορετικές φάσεις, η διάρκεια των οποίων εξαρτάται από το εύρος των κιλών που θέλει να χάσει το κάθε άτομο. Η πρώτη φάση είναι η πιο «επιθετική» (attack phase) και η τελευταία είναι η φάση της συντήρησης. Η πρόσληψη υδατανθράκων στην πρώτη φάση είναι σχεδόν μηδενική, ενώ αυξάνεται σταδιακά σε κάθε φάση της δίαιτας και γίνεται κυρίως μέσω της κατανάλωσης πίτουρου βρώμης.

Η εφαρμογή της έχει φανεί πως συμβάλλει στη ρύθμιση του αισθήματος της πείνας και στο γρήγορο χάσιμο κιλών βραχυπρόθεσμα. Η εφαρμογή της όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης και ο αποκλεισμός ομάδων τροφίμων από τη διατροφή μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.

4.ΔΙΑΙΤΑ ATKINS

Η δίαιτα Atkins είναι μια από τις πιο γνωστές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από τον καρδιολόγο Robert Atkins. Περιλαμβάνει 4 στάδια, με την πρώτη φάση να διαρκεί 2 εβδομάδες και να περιορίζει την πρόσληψη των υδατανθράκων στα 20 γραμμάρια ημερησίως, όσο περίπου η ποσότητα υδατανθράκων που υπάρχει σε μια φέτα ψωμί. Η πρόσληψη πρωτεΐνης και λίπους είναι υψηλή και η επαναπρόσληψη υδατανθράκων γίνεται σταδιακά σε κάθε στάδιο. 

Η δίαιτα Atkins, όπως γενικότερα η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, στηρίζεται στη δημιουργία της κέτωσης, όπου το αποθηκευμένο λίπος μετατρέπεται σε κετόνες και οι οποίες χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό ως βασική πηγή ενέργειας. Ισχυρίζεται ότι κάνοντας αυτή τη δίαιτα θα χάσετε μόνο λίπος, το οποίο δεν υποστηρίζεται επιστημονικά, συμφωνα με την food for health.

5.ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ (PALEO DIET)

Η παλαιολιθική δίαιτα δημιουργήθηκε με το σκεπτικό να μιμηθεί τη διατροφή που είχε ο κυνηγός-συλλέκτης στα χρόνια της παλαιολιθικής εποχής. Η δίαιτα αυτή περιλαμβάνει τρόφιμα που ήταν διαθέσιμα εκείνη την εποχή, δηλαδή μη επεξεργασμένα τρόφιμα όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κρέας, ψάρι, αυγό, ξηρούς καρπούς και σπόρους, ενώ απαγορεύει την κατανάλωση δημητριακών, οσπρίων και γαλακτοκομικών. Η εφαρμογή της βραχυπρόθεσμα έχει φανεί πως σχετίζεται με σχετικά γρήγορη απώλεια των περιττών κιλών, μείωση της περιφέρειας μέσης και βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας και του λιπιδαιμικού προφίλ.

Διαβάστε ακόμα: Δίαιτα - έκπληξη για ψωμάκια: Τα τρόφιμα που περιορίζουν το λίπος σε γοφούς και μηρούς

6.ΔΙΑΙΤΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ (DETOX DIET)

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης αποτελούν μια πολύ δημοφιλή διατροφική τάση τα τελευταία χρόνια

Mία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα έδινε πάρα πολλά αποτελέσματα για δίαιτες αποτοξίνωσης ή detox ή cleansing δίαιτες όπως αλλιώς λέγονται. 

Αυτό που υπόσχονται οι δίαιτες αυτές είναι η απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα μας, η απομάκρυνση δηλαδή των παραπροϊόντων του μεταβολισμού των ουσιών που βρίσκονται μέσα στα τρόφιμα. 

Σύμφωνα με τον Βρετανικό Σύλλογο Διαιτολόγων, οι δίαιτες αποτοξίνωσης διαρκούν σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, και συγκεκριμένα από μία ημέρα έως και ένα μήνα. Η βάση τους είναι συνήθως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι χυμοί τους, ενώ αποκλείονται άλλες ομάδες τροφίμων όπως τα ζωικά προϊόντα και τα δημητριακά. Για παράδειγμα, οι δίαιτες αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν τη νηστεία, την αποκλειστική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την αποφυγή σιταριού και προϊόντων του, την αποφυγή γαλακτοκομικών προϊόντων, την κατανάλωση συγκριμένου εύρους τροφίμων, την αποφυγή καφεΐνης και αλκοόλ και την κατανάλωση συγκριμένων προϊόντων όπως συγκεκριμένων ροφημάτων ή σκευασμάτων.

Σε αυτές τις δίαιτες μπορούν να συμπεριληφθούν και οι χημικές δίαιτες, οι οποίες βασίζονται στην αποκλειστική κατανάλωση χυμών, ροφημάτων ή και άλλων συμπληρωμάτων, καθώς και οι πολύ περιοριστικές δίαιτες ή αλλιώς δίαιτες εξπρές που σε σύντομο χρονικό διάστημα περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θερμίδες (π.χ. πρόσληψη έως 400 θερμίδες ανά ημέρα). Συνήθως, οι δίαιτες αποτοξίνωσης υπόσχονται πολύ γρήγορη απώλεια περιττών κιλών, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και γενικότερα ένα αίσθημα ευεξίας και ευφορίας. 

7.ΔΙΑΙΤΑ ΜΟΝΑΔΩΝ Ή WEIGHT WATCHERS (WW)

Η δίαιτα των μονάδων βασίζεται σε ένα σύστημα μονάδων που βαθμολογεί τα διάφορα τρόφιμα και ποτά ανάλογα με τις θερμίδες και την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά όπως το λίπος και οι φυτικές ίνες.

Ανάλογα με το χάσιμο κιλών που θέλει να πετύχει το κάθε άτομο, θα πρέπει να καταναλώσει τα τρόφιμα που θα του επιτρέψουν να παραμείνει μέσα στο επιτρεπτό όριο μονάδων. Η εφαρμογή της μπορεί και να οδηγήσει σε χάσιμο περιττών κιλών, ωστόσο δεν υπερτερεί σε σχέση με άλλες τυπικές δίαιτες μειωμένων θερμίδων.

8.ΔΙΑΙΤΑ DASH

Η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) είναι το διατροφικό πρότυπο που συστήνεται συνήθως για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, δηλαδή της αυξημένης αρτηριακής πίεσης. 

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1996 από τον Αμερικανικό Σύλλογο Καρδιολογίας (American Heart Association) και ένα χρόνο μετά δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine (10, 11). Η δίαιτα DASH βασίζεται στα εξής τρόφιμα: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, ψάρια, πουλερικά και ξηρούς καρπούς. Επίσης, συστήνεται η μείωση του αλατιού, του κόκκινου κρέατος και των φαγητών ή ποτών με πρόσθετη ζάχαρη.

Διαβάστε ακόμα: Θέλεις να χάσεις κιλά; Aκολούθησε αυτό το tip - Άλλαξε απλώς το πότε & το πόσο συχνά τρως

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ