Ο Σάβιλ με κατηγορίες για παιδεραστία και 200 θύματα, αγόρια-κορίτσια, ''συγχωρεμένος'', το έγκυρο BBC όμως;

Το βρετανικό δίκτυο φαίνεται πως απέκρυπτε επί δεκαετίες τη δράση του πρώην τηλεπαρουσιαστή του Τζίμι Σάβιλ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της καριέρας του είχε παρενοχλήσει και κακοποιήσει σεξουαλικά ανήλικα κορίτσια και αγόρια. Ο Σάβιλ απεβίωσε το 2011 σε ηλικία 84 ετών

Το βρετανικό δίκτυο φαίνεται πως απέκρυπτε επί δεκαετίες τη δράση του πρώην τηλεπαρουσιαστή του Τζίμι Σάβιλ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της καριέρας του είχε παρενοχλήσει και κακοποιήσει σεξουαλικά ανήλικα κορίτσια και αγόρια. Ο Σάβιλ απεβίωσε το 2011 σε ηλικία 84 ετών

Οι αποκαλύψεις για το παρελθόν του πρώην παρουσιαστή Τζίμι Σάβιλ έχουν προκαλέσει σεισμό στη Βρετανία Οι αποκαλύψεις για το παρελθόν του πρώην παρουσιαστή Τζίμι Σάβιλ έχουν προκαλέσει σεισμό στη Βρετανία

Φημισμένο διεθνώς ως ένα από τα πλέον έγκυρα, αξιόπιστα και «αντικειμενικά» μέσα ενημέρωσης της υφηλίου, το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC βρίσκεται επί του παρόντος αντιμέτωπο με «τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 50 ετών».

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ένας άνθρωπος με θητεία δεκαετιών στις τάξεις της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης της Βρετανίας, ο βετεράνος Βρετανός δημοσιογράφος Τζον Σίμπσον και διαπιστώνουν με πηχυαίους τίτλους στα πρωτοσέλιδά τους κάποιες από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του Ηνωμένου Βασιλείου (Daily Mail, Daily Telegraph κ.ά.).

Στο επίκεντρο της εν λόγω κρίσης βρίσκεται ένα σκάνδαλο παιδεραστίας με πρωταγωνιστή πρώην τηλεπαρουσιαστή του BBC, ένα σκάνδαλο, το οποίο το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο φαίνεται πως γνώριζε και απέκρυπτε εδώ και δεκαετίες.

Βαριές οι σκιές για το BBC

Ολα ξεκίνησαν πριν από περίπου έναν μήνα, όταν προβλήθηκε στη βρετανική τηλεόραση (στο ανταγωνιστικό του BBC κανάλι ITV1) ένα ντοκιμαντέρ, σύμφωνα με το οποίο ο παλαιός «θρυλικός» τηλεπαρουσιαστής του BBC και επιφανής «φιλάνθρωπος» Τζίμι Σάβιλ είχε κατά τη διάρκεια της καριέρας του παρενοχλήσει/κακοποιήσει σεξουαλικά εκατοντάδες ανήλικα κορίτσια και αγόρια. Ο Σάβιλ, ο οποίος απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2011 σε ηλικία 84 ετών, δεν ήταν βέβαια εκεί για να αντικρούσει τις συντριπτικές σε βάρος του κατηγορίες.

Ωστόσο, στην πορεία, η μία αποκάλυψη έφερε την άλλη με αποτέλεσμα πλέον περίπου τέσσερις εβδομάδες μετά, το συγκεκριμένο σκάνδαλο να έχει καταλήξει στα χέρια της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου (η οποία μιλά για πάνω από 200 πιθανά θύματα) και να απειλεί την ίδια την αξιοπιστία του BBC, καθώς αποκαλύπτεται πως στελέχη του δικτύου γνώριζαν αλλά επέλεγαν να αποκρύπτουν τις «βρωμιές» του Σάβιλ.

Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες προέκυψαν στοιχεία, βάσει των οποίων η διοίκηση του BBC είχε ήδη από πέρυσι στην κατοχή της αποκαλύψεις για το «ένοχο» παρελθόν του Σάβιλ.

Αν και ενθουσιώδης στην αρχή, ο αρχισυντάκτης της εκπομπής «Newsnight», Πίτερ Ρίπον, τον περασμένο Νοέμβριο άλλαξε τροπάριο και αποφάσισε να «θάψει» την ιστορία.

Μάλιστα, λέγεται πως ο Ρίπον απλώς ακολούθησε εντολές των ανωτέρων του, οι οποίοι τα περασμένα Χριστούγεννα προτίμησαν αντί για τις αποκαλύψεις-κόλαφο να προβάλουν δύο εκθειαστικά αφιερώματα στη μνήμη του Τζίμι Σάβιλ. Ολα αυτά τα παρασκηνιακά βέβαια έμελλε να δουν τις προηγούμενες ημέρες το φως της δημοσιότητας με αποτέλεσμα ο Ρίπον να «τεθεί σε διαθεσιμότητα» και το BBC να εξαναγκαστεί σε απολογία παραδεχόμενο, εμμέσως πλην σαφώς, πως είχε όντως λάβει γνώση των αποκαλύψεων.

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΚΑΜΕΡΟΝ:
Το έθνος νιώθει αποτροπιασμό

  • Η υπόθεση απειλεί να παρασύρει και πολιτικούς του θατσερικού παρελθόντος

Μέσα σε όλα αυτά, εμφανίστηκε και ένας δικηγόρος, ο Αλαν Κόλινς, ο οποίος υποστήριξε από τις σελίδες του Observer πως εργαζόμενοι του BBC γνώριζαν ήδη από τη δεκαετία του 1970 πως ο συνάδελφός του, Τζίμι Σάβιλ, παρενοχλούσε σεξουαλικά ανηλίκους.

Στον απόηχο και υπό το βάρος όλων των παραπάνω αποκαλύψεων, ο γενικός διευθυντής του BBC, Τζορτζ Εντουίστλ, πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Ωστόσο, ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει λάβει η υπόθεση είναι το γεγονός πως χθες παρενέβη ακόμη και ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάνοντας λόγο για «ανησυχητικές εξελίξεις» και απαιτώντας εξηγήσεις από το BBC, το οποίο ας μην ξεχνάμε πως είναι δημόσιο και χρηματοδοτείται αποκλειστικά με χρήματα των Βρετανών φορολογουμένων.

«Το έθνος νιώθει αποτροπιασμό. Νιώθουμε όλοι μας αποτροπιασμό ακούγοντας τις κατηγορίες σε βάρος του Τζίμι Σάβιλ... υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα τα οποία χρήζουν απάντησης», σχολίασε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Το σκάνδαλο απειλεί να παρασύρει και πολιτικούς του θατσερικού παρελθόντος, όπως η υπουργός Υγείας, Εντουίνα Κέρι, η οποία είχε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 διορίσει τον Σάβιλ... διευθυντή σε ψυχιατρική κλινική.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ