Το ευνοϊκό σενάριο της διπλής επιμήκυνσης - Ένα άρθρο της Δήμητρας Καδδά
Της Δήμητρας Καδδά Μία πρόταση που μπορεί να φέρει λύση στο μεγάλο «σκόπελο» της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους αναπτύσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των δανειστών έχοντας την σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργικού γραφείου. Η πρόταση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναφέρει ότι αφού η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα μέτρα με 2ετή επιμήκυνση (2016 αντί για 2014) τότε πρέπει να δικαιούται αντίστοιχη «επιμήκυνση» στο 2022-2023 για τον δείκτη του χρέους.
Της Δήμητρας Καδδά
Μία πρόταση που μπορεί να φέρει λύση στο μεγάλο «σκόπελο» της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους αναπτύσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των δανειστών έχοντας την σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργικού γραφείου. Η πρόταση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναφέρει ότι αφού η Ελλάδα θα εφαρμόσει τα μέτρα με 2ετή επιμήκυνση (2016 αντί για 2014) τότε πρέπει να δικαιούται αντίστοιχη «επιμήκυνση» στο 2022-2023 για τον δείκτη του χρέους.
Ο λόγος για το κριτήριο (για πολλούς αμφισβητούμενο) που ορίζει ότι δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση της δόσης αν το χρέος δεν κρίνεται βιώσιμο. Και βιώσιμο είναι μόνο αν 20 χρόνια μετά (δηλαδή το 2020 προς το παρόν) δεν είναι χαμηλότερο ή ίσο από το 120% του ΑΕΠ (πληροφορίες κάνουν λόγο για σενάρια που στην καλύτερη περίπτωση περιορίζουν το χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2020).
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους η πρόταση διπλής παράτασης μνημονίου και δείκτη χρέους συζητείται τις τελευταίες ημέρες, βρίσκοντας ανταπόκριση από ένα μέρος της τρόικας, ειδικά το... κοινοτικό. Ωστόσο οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αφενός υπάρχουν ακόμη αντιδράσεις τόσο από τον άξονα του Βερολίνου, όσο και από το ΔΝΤ που βάσει καταστατικού δεν μπορεί να εκταμιεύσει το μερίδιό του αν δεν πληρείται το συγκεκριμένο κριτήριο.
Υπάρχει –αναφέρουν– και ένα άλλο ζήτημα, άμεσα συσχετιζόμενο. Το πώς θα υπολογιστεί η ύφεση που «φέρνουν» τα νέα μέτρα.
Η Ελλάδα επιχειρεί να τεκμηριώσει ότι δεν θα είναι μεγάλο το πλήγμα για να βγουν τα... κουκιά της βιωσιμότητας του χρέους. Παράλληλα επιχειρεί να πείσει για μεγάλα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που οδεύουν αποκλειστικά στην αποπληρωμή χρέους.
Ωστόσο συναντά στο δρόμο της πολλούς σκοπέλους. Το ΔΝΤ φέρεται να παραμένει σταθερό στην άποψή του για μεγάλη ύφεση. Το ίδιο φέρεται όμως να εκτιμούν και εντός Ελλάδος ερευνητικά κέντρα και τμήματα ανάλυσης τραπεζών.
Η Eurobank σε μελέτη της προ ημερών υπολογίζει την καθαρή επίπτωση από το νέο πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση σε 5,3% για το 2013 και στην... χειρότερη στο "τρομακτικό" 15,1%. Το καλό της σενάριο της 4ετούς επιμήκυνσης με «ήπιες» επιπτώσεις των μέτρων και επιτυχία της προσπάθειας στήριξης του ιδιωτικού τομέα κάνει λόγο για σωρευτική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10,3% στην 4ετία, με πτώση 5,3% το 2013 και κατά 1,7% στην συνέχεια. Στο ίδιο «καλό» σενάριο, μόνο εξ αιτίας των μέτρων το χρέος θα «τσιμπήσει» επιπλέον κατά 10,5% στην 4ετία και το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί (και για το οποίο η λύση ακόμη αναζητείται) φτάνει στο ποσό των 18,8 δισ. ευρώ...
Πηγή: capital.gr
Πηγή:www.capital.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr