Μετά το όχι του Κουβέλη τι ακολουθεί; Όλο το παρασκήνιο!

Σε οριακό σημείο η διαπραγμάτευση για τα 31,5 δισ. καθώς και η κυβερνητική συνοχή μετά το «όχι» του κ. Φώτη Κουβέλη να συναινέσει στη μεταβολή των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γ. Β. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ, Α. Η. ΜΟΣΧΟΒΑΣ

















Σε οριακό σημείο η διαπραγμάτευση για τα 31,5 δισ. καθώς και η κυβερνητική συνοχή μετά το «όχι» του κ. Φώτη Κουβέλη να συναινέσει στη μεταβολή των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα.
«Προχωράω μπροστά γιατί δεν έχουμε άλλο χρόνο» ήταν η φράση που είπε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, αναχωρώντας χθες το βράδυ από τη Βουλή και αφού είχε συνομιλήσει με μεγάλο αριθμό βουλευτών της Νέας Δημοκρατία για τις δραματικές εξελίξεις, μετά την εμπλοκή στη σύσκεψη των αρχηγών.

Η άρνηση του προέδρου της ΔημΑρ, κ. Φώτη Κουβέλη, να «περάσουν» στη συμφωνία οιεσδήποτε αλλαγές στα εργασιακά, προκάλεσε ανησυχία για το μέλλον της διαπραγμάτευσης αλλά και της κυβέρνησης και γρήγορα δημιουργήθηκε σκηνικό ρήξης στην κυβέρνηση συμμαχίας. «Ας το ψηφίσουν όσοι τολμούν» φέρεται να είπε ο κ. Σαμαράς, ενώ προκειμένου να διαλύσει τις εντυπώσεις ρήξης, κύκλοι που πρόσκεινται στον κ. Κουβέλη διευκρίνιζαν ότι η ΔημΑρ στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται να υπερψηφίσει συμφωνία που να περιλαμβάνει αλλαγές στα εργασιακά. «Δεν βάζω την υπογραφή μου σε περαιτέρω αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων» είχε δηλώσει μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος της ΔημΑρ.

Μετά τη σύσκεψη και εξηγώντας ότι ο χρόνος έχει εκπνεύσει και η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να ψηφίσει τη συμφωνία με την τρόικα σε ένα και μοναδικό άρθρο, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την απόφασή του να προσχωρήσει με όσους μπορούν να τολμήσουν, κάτι που είχε πει νωρίτερα και στο τηλεοπτικό μήνυμά του, πρώτη φορά μετά από σύσκεψη αρχηγών.

«Εχουμε ήδη - και στα εργασιακά και σε άλλα - αλλάξει πολλές, πάρα πολλές από τις αρχικές προτάσεις της τρόικας. Και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Προσέξτε - το μόνο μου πάντα κριτήριο είναι η Ελλάδα και το μέλλον της. Απ’ αυτήν την ευθύνη πίσω δεν κάνω. Και δεν θέλω καν να σκεφθώ τι θα συμβεί αν αυτήν την ώρα δεν κρατήσω σταθερά το τιμόνι. Κοιτάζω μόνο μπροστά, ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε» είπε στη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός. 

ΗΜΙΩΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στην Ιπποκράτους αρχίζουν να συζητούν το ενδεχόμενο να κληθούν να ψηφίσουν το πακέτο των μέτρων μόνοι οι βουλευτές ΝΔ-ΠαΣοΚ και η ΔημΑρ να φεύγει από την κυβέρνηση. Λίγο μετά το πέρας της σύσκεψης των τριών, ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό. «Βαγγέλη που είσαι;» τον ρώτησε. «Δίπλα, στο γραφείο μου» απάντησε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. «Και γιατί δεν έρχεσαι να τα πούμε από κοντά;» τον προσκάλεσε ο κ. Σαμαράς. Κατά την ημίωρη διάρκειας συζήτηση που είχαν κατ’ ιδίαν οι δύο άνδρες, φάνηκε ότι ο Πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος από τη στάση του προέδρου της ΔημΑρ, ο οποίος ήταν απολύτως αρνητικός. «Δεν δέχθηκε καν να συζητήσει τη βελτιωμένη πρόταση Βρούτση μετά την διαπραγμάτευση με την τρόικα» φέρεται να έλεγε με έκπληξη ο κ. Σαμαράς. Στη δήλωση που έκανε λίγο αργότερα ο Πρωθυπουργός φάνηκε να απευθύνεται στον κ. Κουβέλη με την ακροτελεύτια φράση του: «Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε».

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ

Κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ εκτιμούσαν πως με τη δήλωσή του αυτή ο Πρωθυπουργός «άδειασε» τον πρόεδρο της ΔημΑρ. «Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έφτασε η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ιστορικές του ευθύνες» έλεγαν και προέβλεπαν ότι αν ο κ. Κουβέλης επιμείνει θα πρέπει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. «Δεν μπορεί να πει η ΔημΑρ ψηφίζω τα δημοσιονομικά και όχι τα εργασιακά» λένε εκτιμώντας ότι τελικά το «πακέτο» θα το ψηφίσουν ΝΔ και ΠαΣοΚ που αριθμούν σήμερα 160 βουλευτές (127+33 αντιστοίχως). Ωστόσο είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν διαρροές - κυρίως από το ΠαΣοΚ - με αποτέλεσμα ουδείς να γνωρίζει την τελική κατάληξη της ψηφοφορίας.

Ανεπισήμως κύκλοι του ΠαΣοΚ σχολιάζοντας τη δήλωση Σαμαρά τόνιζαν: «Εμείς αντιλαμβανόμαστε πως με τη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς λέει πως θα κάνει μέσα στις επόμενες ώρες όλα όσα ανέλαβε να κάνει στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ώστε αύριο να μπορεί να οριστικοποιηθεί ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, θα γίνεται δεκτό ως αξιόπιστο διεθνώς και θα δίνει ασφάλεια και προοπτική στους Ελληνες».

Οι ίδιοι κύκλοι πρόσθεταν: «Θεωρούμε ότι αυτή την ώρα φαίνεται η κρισιμότητα όχι μόνο της στιγμής αλλά και του ρόλου του ΠαΣοΚ»

Δεν είναι άσχετη προφανώς η αναφορά του κ. Ευ. Βενιζέλου αμέσως μετά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών: «Εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση, είμαστε εθνικά ενωμένοι όταν συζητούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους διεθνείς παράγοντες».

ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΕΙΑ ΕΘΕΣΕ Ο κ. ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έθεσε 5 σημεία:
1. Να μην ανοίξουν τα εργασιακά θέματα.
2. Να υπάρχει ρητή αναφορά στη λύση ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
3. Να διευκρινίζεται ότι πρόκειται για το τελευταίο πακέτο.
4. Να μην υιοθετηθεί η λύση του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού για την εκταμίευση της δόσης.
5. Ο επιμερισμός των 13,5 δισ. ευρώ θα γίνει κατά τρόπο δίκαιο.

Παρά ταύτα, η Ιπποκράτους φαίνεται ότι δεν διαφωνεί με όλο το πακέτο των εργασιακών αν και διατηρεί επιμέρους διαφωνίες όπως με τις ατομικές συμβάσεις για την εργασιακή απασχόληση. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Βενιζέλος θέτει «βέτο» στο ενδεχόμενο η δόση να εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό, που θα εδρεύει στις Βρυξέλλες και θα τον διαχειρίζεται η τρόικα, εκταμιεύοντας τμηματικά και ανάλογα με την πρόοδο των αλλαγών στην Ελλάδα το ποσό. Ενα σενάριο που επανέφερε το περασμένο Σάββατο το «Der Spiegel».

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έθεσε το θέμα εμμέσως στη δήλωσή του, χρησιμοποιώντας «επαναστατικούς όρους» όπως τη φράση η Ελλάδα «δεν είναι προτεκτοράτο». «Θεωρώ αυτονόητο ότι θα γίνει σεβαστή, τουλάχιστον στα θεμελιώδη στοιχεία, η αξιοπρέπειά μας, σε σχέση με τη δημοσιονομική διαχείριση του κράτους. Αυτή πρέπει να γίνεται από τις ελληνικές Αρχές, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν είμαστε προτεκτοράτο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν πάρα πολύ καλά οι εταίροι μας και η τρόικα» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, από την Ιπποκράτους διοχέτευσαν το σχετικό έγγραφο που απεστάλη από τον Γερμανό Υφυπουργό Οικονομικών Dr. Thomas Steffen, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, και που περιλαμβάνει σχετικό σχεδιασμό για τον ειδικό λογαριασμό. Στον οποίο λογαριασμό προτείνεται να πηγαίνουν ακόμη και τα έσοδα από τον ΦΠΑ, ενώ προτείνει την αυτόματη περικοπή δαπανών από όλους τους κωδικούς στην περίπτωση που τα δημοσιονομοκά ελλείμματα ξεφεύγουν.

«Το θέμα δεν είναι τι σου στέλνουν, αλλά τι απαντάς εσύ» ήταν το σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου στο έγγραφο και συνεργάτες του Πρωθυπουργού υπογράμμιζαν ότι η κυβέρνηση το απορρίπτει.

Πηγή: kerdos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ