Επικίνδυνες ισορροπίες, αν φύγει η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση

Το σκηνικό ρήξης με τη ΔΗΜΑΡ αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου, όπως αιφνιδίασε την Αγίου Κωνσταντίνου και το «τελεσίγραφο» του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος διεμήνυσε ότι θα προχωρήσει «με όσους τολμήσουν».


Το σκηνικό ρήξης με τη ΔΗΜΑΡ αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου, όπως αιφνιδίασε την Αγίου Κωνσταντίνου και το «τελεσίγραφο» του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος διεμήνυσε ότι θα προχωρήσει «με όσους τολμήσουν».
Μέσα από συνεχείς παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αναζητείται από προχθές μια συμβιβαστική λύση που θα αποτρέψει την οριστική ρήξη, ενώ συνεργάτες του Πρωθυπουργού εξέφραζαν χθες την αισιοδοξία τους για μια θετική κατάληξη.
Ωστόσο τονίζουν ότι ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ακόμη και σε συνθήκες ρήξης με τον κ. Κουβέλη, ενώ με ένα αιχμηρό σχόλιο για τη στάση της ΔΗΜΑΡ προσθέτουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει περιθώριο για πολιτικούς ελιγμούς όσο παραμένει ανοικτή η συμφωνία με την τρόικα.
Στην περίπτωση που η σύγκρουση με τη ΔΗΜΑΡ αποφευχθεί, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία της, ακόμη και αν καταγραφούν κάποιες απώλειες στην κρίσιμη ψηφοφορία για τα νέα μέτρα.  
Ωστόσο, αν οριστικοποιηθεί η ρήξη και η ΔΗΜΑΡ αποχωρήσει από την κυβερνητική συνεργασία, τα ίδια στελέχη αναγνωρίζουν ότι, παρά την πρόθεση του κ. Σαμαρά να προχωρήσει μαζί με τον κ. Βενιζέλο και με μια στήριξη 160 εδρών στη Βουλή, η κυβέρνηση θα κινείται σε τεντωμένο σκοινί. Μια τέτοια εξέλιξη ανοίγει πολλά σενάρια στο πολιτικό τραπέζι και μπορεί, υπό συνθήκες, να οδηγήσει ακόμη και σε εκλογές.
1. Δημιουργείται εύθραυστο σκηνικό στη Βουλή και μια ισορροπία τρόμου μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που σε κάθε ψηφοφορία θα αντιμετωπίζουν και το ενδεχόμενο διαρροών. Ακόμη και αν εγκριθούν χωρίς νέες απώλειες τα επώδυνα μέτρα, η πλειοψηφία των 160 εδρών θα δοκιμάζεται σχεδόν καθημερινά, ενώ δεν αποκλείεται «ατύχημα» σε προσεχείς ψηφοφορίες - ιδίως στο θέμα της ιδιωτικοποίησης δημόσιων οργανισμών, επειδή το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να εγκρίνεται καθεμία αυτόνομα από τη Βουλή.  
2. Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ αναγκάζει τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό, έστω και αν περιοριστεί στα πρόσωπα που είχε υποδείξει ο κ. Κουβέλης (Αντ. Μανιτάκης, Αντ. Ρουπακιώτης, Φωτεινή Σκοπούλη). Είναι πιθανόν πάντως οι ανακατατάξεις να οδηγήσουν σε ευρύτερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ ζήτημα θα υπάρξει και με τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που στελεχώνουν την ευρύτερη κυβερνητική μηχανή (γενικοί γραμματείς υπουργείων, διοικήσεις οργανισμών κ.λπ.).
3. Θα υποστεί πλήγμα στη διεθνή σκηνή η αξιοπιστία της κυβέρνησης και προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, διαβεβαίωνε τους ομολόγους του για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας και τη συνοχή της κυβερνητικής συνεργασίας. 

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ