Σύντομα το σπίτι θα κάνει καφέ και θα μας ξυπνά... - το έξυπνο σπίτι δεν είναι πια όραμα!
Ήδη από τη δεκαετία του 1950, ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σπίτι αποτελούσε εκ των ων ουκ άνευ κάθε φουτουριστικού βιβλίου ή ταινίας.
Ηδη από τη δεκαετία του 1950, ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σπίτι αποτελούσε εκ των ων ουκ άνευ κάθε φουτουριστικού βιβλίου ή ταινίας.
Πλέον η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα μέσα στα επόμενα χρόνια αυτό το «όραμα» κάθε λάτρη της επιστημονικής φαντασίας να γίνει πραγματικότητα.
Στη μάχη για τον έλεγχο της τεχνολογίας, που θα επιτρέπει στους ενοίκους να ζουν σε μια πλήρως τηλε-ελεγχόμενη κατοικία, μπαίνουν οι ιντερνετικοί κολοσσοί, όπως η Apple, η Google και η AT&T αλλά και καινούργιες εταιρείες, που προσπαθούν να δημιουργήσουν πολύ οικονομικά και αποτελεσματικά πακέτα.
Το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι ένα smartphone, ένα σύστημα ελέγχου και αισθητήρες σε συνδυασμό με αρκετή έμπνευση, αφού ο κάθε ένοικος θα μπορεί να προσωποποιεί τη λειτουργία του δικού του «έξυπνου» σπιτιού.
Ηδη μικρές εταιρείες όπως η Smart Things, την οποία παρουσιάζει σε αφιέρωμά του το περιοδικό ΤΙΜΕ, έχουν δημιουργήσει πλατφόρμες όπου επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργούν και να προτείνουν δικής τους έμπνευσης εφαρμογές του συστήματος για το «έξυπνο» σπίτι και ταυτόχρονα να κατεβάζουν όσες εφαρμογές τους φαίνονται ενδιαφέρουσες ή χρήσιμες.
Καθένας μας, δηλαδή, θα μπορεί να κατεβάζει λειτουργίες, για παράδειγμα αφύπνιση, παρασκευή καφέ, ή τα ηχεία να... γαβγίζουν εάν η γάτα του σπιτιού είναι άτακτη.
Η αγορά που θα δημιουργηθεί μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια εκτιμάται ότι θα αγγίξει από την αρχή τα 12 δισ. δολάρια και για αυτό πολλές είναι οι εταιρείες που προσπαθούν να προλάβουν να εξασφαλίσουν από τώρα τη μερίδα του λέοντος.
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και εταιρείες που κατασκευάζουν ηλεκτρικές συσκευές, όπως η Samsung και η LG, στήνουν εφαρμογές που επιτρέπουν σε τηλεοράσεις και ψυγεία να «συνεργάζονται» με τα κινητά τηλέφωνα της ομώνυμης μάρκας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούνται να προλάβουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα δεν είναι η δικτύωση όλων των συσκευών ενός «έξυπνου» σπιτιού -καθώς αυτό μπορεί να γίνει ήδη χάρη στο Διαδίκτυο- αλλά η ασφάλεια των χρηστών, που θα έχουν κάθε σημείο της κατοικίας τους συνδεδεμένο στο Ιντερνετ και άρα ευάλωτο σε κακόβουλους χάκερ.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr