Success story: Ποτοποιία Κωστέα: Το ούζο που «μεθάει» μέχρι και... πρωθυπουργούς

Η λέξη ούζο μπορεί να μην μεταφράζεται, αλλά περιγράφεται με τρεις απλές λέξεις: «Το ποτό της παρέας». Για να παραχθεί ένα καλό ούζο χρειάζεται «καλό νερό», «καλό αέρα» και πολύ μεράκι. Η ευλογημένη Μεσσηνία διαθέτει τα δυο πρώτα σε αφθονία, όσο για το τελευταίο, αυτό το καταθέτει η οικογένεια Κωστέα περισσότερο από μισό αιώνα.

Η λέξη ούζο μπορεί να μην μεταφράζεται, αλλά περιγράφεται με τρεις απλές λέξεις: «Το ποτό της παρέας». Για να παραχθεί ένα καλό ούζο χρειάζεται «καλό νερό», «καλό αέρα» και πολύ μεράκι. Η ευλογημένη Μεσσηνία διαθέτει τα δυο πρώτα σε αφθονία, όσο για το τελευταίο, αυτό το καταθέτει η οικογένεια Κωστέα περισσότερο από μισό αιώνα.



Η Καλαμάτα ανήκει στις ελληνικές πόλεις που διατηρούν μεγάλη παράδοση στην ποτοποιία και κυρίως στην παρασκευή ούζου. Ειδικότερα στην ποτοποιία Κωστέα το ούζο εξακολουθεί να αποτελεί το 95% της παραγωγής της.

Λίγοι γνωρίζουν ότι η Καλαμάτα είναι μια από τις δυο περιοχές που έχει τις ρίζες του. Η άλλη είναι ο Τύρναβος. Στη συμβολή των οδών Αναγνωσταρά και Νικηταρά βρίσκεται το κατάστημα της οικογενειακής αυτής παραδοσιακής επιχείρησης, ενώ ακριβώς πίσω από την έκθεση των προϊόντων υπάρχει το εργαστήριο, το οποίο πρωτολειτούργησε το 1958, όταν η ποτοποιία ανήκε στους συνεταίρους Τσίρο και Ηλιόπουλο.



Ο μετέπειτα ιδιοκτήτης Θανάσης Κωστέας βρέθηκε τυχαία, ως μαθητής ακόμη, να εργάζεται εκεί, στην αρχή περιστασιακά και επιπόλαια, αλλά στο τέλος τόσο σοβαρά που παρέμεινε εκεί μέσα μια ζωή. Όταν οι δυο συνέταιροι συνταξιοδοτήθηκαν ανέλαβε εκείνος την ποτοποιία εξολοκλήρου, τη μετονόμασε σε «Κωστέα» και άφησε τη σφραγίδα του στο χώρο της παρασκευής γνήσιου παραδοσιακού ούζου και τσίπουρου.



Η νέα γενιά, ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Κωστέας, που έχει αναλάβει σήμερα το τιμόνι της ποτοποιίας καινοτομεί μεν βάσει της ανάγκης του εκσυγχρονισμού της επιχείρησης, αλλά ακολουθεί πάντα τη παραδοσιακή συνταγή: ένα συγκεκριμένο «μπουκέτο»υλικών και μυρωδικών που παραμένει αναλλοίωτο παρά τις επί μέρους βελτιώσεις. Στη Μεσσηνία οι ιδανικές συνθήκες υγρασίας, θαλάσσιου αέρα και υψόμετρου ευνοούν την ανάπτυξη βοτάνων και αρωματικών φυτών που αποτελούν βασικά συστατικά για την παραγωγή του ούζου.



Ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδικασία παραγωγής και κατανάλωσης που ξεκίνησε από τον 19ο αιώνα οι άνθρωποι αυτού του τόπου γνωρίζουν καλά τα μυστικά αυτού του ποτού που συνοδεύει τις μεγάλες και μικρές στιγμές της ζωής τους. « Για να φτιάξεις το ούζο θες μεράκι και για να το πιεις παρέα. Η παρασκευή του ούζου είναι δημιουργία. Προσωπικά εγώ τα προϊόντα μας τα έχω σαν παιδιά μου. Εμείς παράγουμε τρεις τύπους ούζου 37,5, 39 και 40 βαθμών(η περιεκτικότητα επί τοις % σε οινόπνευμα) και κάθε χρόνο εφοδιάζουμε την ελληνική αγορά με 35.000 λίτρα τσίπουρου και ούζου. Μετά την κατοχύρωση της αποκλειστικής παραγωγής ούζου στη χώρα μας, ο χώρος προσφέρεται για πειραματισμούς και επιτυχίες », λέει ο Παναγιώτης Κωστέας που μπήκε στη δουλειά, μαθητής ακόμη, το 1997 και ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης από το 2004.

Διαβάστε τη συνέχεια στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ