Γ. Παπανδρέου - Κ. Καραμανλής: Οι δύο μοιραίοι πρωθυπουργοί 2004 -2011, δεν αισθάνθηκαν ποτέ την ανάγκη να ζητήσουν συγγνώμη βρε αδελφέ ! Το άρθρο του Νότη Παπαδόπουλου

Η νίκη έχει χίλιους πατέρες, ενώ η ήττα είναι ορφανή, λέει η γνωστή ρήση - πόσω μάλλον αν πρόκειται για μια οικονομική καταστροφή...

Γράφει ο Νότης Παπαδόπουλος στο Βήμα:

Η νίκη έχει χίλιους πατέρες, ενώ η ήττα είναι ορφανή, λέει η γνωστή ρήση - πόσω μάλλον αν πρόκειται για μια οικονομική καταστροφή...



Επειτα από δεκάδες διαλέξεις ανά τον κόσμο εναντίον των ανάλγητων αγορών ο Γ. Παπανδρέου αποφάσισε με αφορμή τα 40 χρόνια της ίδρυσης του ΠαΣοΚ να περάσει το μήνυμα ότι δεν ευθύνεται αυτός για τη δημιουργία της κυβέρνησης συνεργασίας ΠαΣοΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ. Και ότι δεν ήταν αυτός υπεύθυνος για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ.

Ωστόσο, όσο κοντή μνήμη κι αν έχουν οι έξαλλοι μεταφερόμενοι οπαδοί που έδωσαν ντροπιαστικό «παρών» στην εκδήλωση του ΠαΣοΚ («Γιώργο, γερά, να φύγει η Δεξιά», «Βενιζέλο, προδότη» κ.τ.λ.), είναι βέβαιο πως θυμούνται - όπως και το πανελλήνιο - ότι ο μοιραίος πολιτικός που διάβασε το διάγγελμα του Καστελόριζου τον Απρίλιο του 2010 επιχείρησε να μεταθέσει τις ευθύνες και τα λάθη του με την εξαγγελία δημοψηφίσματος τον Οκτώβριο του 2011 και παραιτήθηκε για να αναλάβει η κυβέρνηση Παπαδήμου τον Νοέμβριο 2011 δεν ήταν άλλος από τον Γιώργο Παπανδρέου. Μοναδικό του - αλλά σημαντικό - ελαφρυντικό: ότι κληρονόμησε μια οικονομία από την κυβέρνηση Καραμανλή στο χείλος του γκρεμού.

Στην τριετία που μεσολάβησε ο κ. Παπανδρέου δεν θέλησε ποτέ να μιλήσει για τις ευθύνες του, προέβη όμως σε δύο πράξεις «αντίστασης» - αν και πήρε μέρος σε λίγες συνεδριάσεις της Βουλής: καταψήφισε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον Μάρτιο του 2014 και αρνήθηκε να δώσει (μαζί με τον κ. Καραμανλή, παρακαλώ) την έγκρισή του στις ψηφιακές άδειες για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της χώρας τον Νοέμβριο του 2013.

Ο Κ. Καραμανλής - κύριος υπεύθυνος της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας -, ο οποίος ανέλαβε τις παραμονές του λαμπρού 2004, διόρισε εκατοντάδες χιλιάδες στο Δημόσιο για την επανίδρυση του κράτους, παρέδωσε την οικονομία πέντε χρόνια αργότερα με 300 δισ. ευρώ χρέος, θεωρώντας μάλιστα ως την τελευταία στιγμή ότι το κραχ των ΗΠΑ το 2008 θα περάσει ξώφαλτσα από την Ελλάδα!

Ούτε ο Γ. Παπανδρέου ούτε ο Κ. Καραμανλής - οι δύο πρωθυπουργοί που ήταν υπεύθυνοι για τη διακυβέρνηση της χώρας από το 2004 ως το 2011 και τη χρεοκοπία της - δεν αισθάνθηκαν ποτέ την ανάγκη να εξηγήσουν τη στάση τους, να παραδεχθούν τα λάθη τους, να ζητήσουν συγγνώμη - βρε αδελφέ - για τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και για την αδυναμία τους να συνεργαστούν για το καλό της χώρας.

Τώρα ο ένας ποντάρει στη σιωπή του, ελπίζοντας στη λήθη του ελληνικού λαού και στο βαρύ όνομά του. Ο άλλος επιχειρεί να πείσει τον κόσμο του ΠαΣοΚ ότι αν και τα έκανε όλα σωστά τον έριξαν τα συμφέροντα. Για να θυμηθούμε όμως τον Ανδρέα, «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ