Η Έλλη Στάη και η ηλικία της: Σεξισμός, ρατσισμός ή χαζομάρα; Πως σχολιάζει ο Πέτρος Κωστόπουλος την «επίθεση» στην παρουσιάστρια

Γιατί μιλάω παραπάνω για ασχετοσύνη και εννοώ τηλεοπτική ασχετοσύνη ή αφέλεια; Αυτός που έγραψε το κείμενο, φαίνεται να μη γνωρίζει τι είναι η τηλεόραση και ποιοι κάνουν καριέρα σε αυτή.

Γιατί μιλάω παραπάνω για ασχετοσύνη και εννοώ τηλεοπτική ασχετοσύνη ή αφέλεια; Αυτός που έγραψε το κείμενο, φαίνεται να μη γνωρίζει τι είναι η τηλεόραση και ποιοι κάνουν καριέρα σε αυτή.



Θεωρώ σοβαρό το θέμα που προέκυψε με αφορμή επίσημο έγγραφο όπως διάβασα, διευθυντή ειδήσεων για την ηλικία της Έλλης Στάη και τη δυνατότητά της να παρουσιάζει τις ειδήσεις. Διαβασα την οργισμένη απάντηση της Έλλης αλλά τη βρήκα ελλιπή. Ίσως, η πανέξυπνη Στάη να ήταν αρκετά οργισμένη για να δώσει μια ολοκληρωμένη απάντηση σε μια άποψη που κατά τη γνώμη μου είναι περισσότερο αμήχανη ή αφελής, παρά ρατσιστική ή σεξιστική. Το «ρατσιστική» αφορά στην ηλικία και το «σεξιστική» στη γυναίκα. Αυτός που το έγραψε, μάλλον δεν γνωρίζει από τηλεόραση ή έψαξε να βρει μια δικαιολογία αστεία για να υποστηρίξει μια άρνηση απέναντι στο πρόσωπο της Στάη ή και άλλων κυριών, όπως η ίδια αναφέρει. Το ρεπορτάζ που διάβασα λέει, για να μη μιλάμε ξεκούδουνα, ότι το θέμα έχει να κάνει με τις ειδήσεις του Mega, τα κακά νούμερα που έκανε τα τελευταία χρόνια και την ανανέωσή του.

Έρευνα, που έχει κυκλοφορήσει σε όλα τα δημοσιογραφικά γραφεία, την οποία ζήτησε το Mega, δείχνει ότι το κοινό ήταν κουρασμένο από δύο θέματα: πρώτον, τα ίδια τα πρόσωπα, που για πάρα πολλά χρόνια παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το δελτίο και δεύτερον, από τη γραμμή που το κοινό θεωρούσε ότι ήταν άκομψα φιλοκυβερνητική. Αυτή, είναι μια επιλογή για την οποία ο μόνος ανεύθυνος είναι ο παρουσιαστής. Ουδείς βέβαια μπορεί να κατηγορήσει ένα κανάλι για τη γραμμή που έχει, ότι ντε και καλά πρέπει να είναι αντιμνημονιακό ή Συριζαϊκό, άλλωστε ούτε το δελτίο του ΑΝΤ1 ούτε του ΣΚΑΙ μπορούν να θεωρηθούν αντιμνημονιακά. Απλά, η επιλογή των διευθυντών και των ιδιοκτητών παίζει τον καθοριστικό ρόλο. Η κυρία Τρέμη που το παρουσίαζε (αν δεν κάνω λάθος 1-2 χρόνια μεγαλύτερη της Στάη), είχε δίπλα της πάντα τρεις συνομήλικούς της άντρες, κάποιοι εκ των οποίων έδειχναν πολύ πιο κουρασμένοι ηλικιακά από την ίδια, έστω κι αν δεν ήταν (σόρυ παιδιά... ). Το περιεχόμενο των ειδήσεων προσδιορίζει την επιτυχία, δηλαδή το πόσο μοντέρνο ή παλιακό είναι, η πολιτική γραμμή και το φορμάτ. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο ΑΝΤ1 που μπορεί να έπαιζε ακόμα και κινούμενα σχέδια στις 8.15 μέσα στις ειδήσεις, κέρδιζε εύκολα το Mega που μέχρι τις 8.30 και βάλε έπαιζε μέχρι δυο ειδήσεις και όλος ο χρόνος ήταν ένα καφενείο μεταξύ των σχολιαστών ή κάποιων καλεσμένων. 'Ηδη, χθες στην πρεμιέρα των ειδήσεων του Mega  φάνηκε ότι εγκαταλείπεται αυτη η γραμμή και παίζουν πιο πολλά θέματα και με πιο πολλές ζωντανές συνδέσεις. By the way, την πρώτη ημέρα και με το "Μπρουσκο" lead in στον ANT1 που χτύπησε τριαντάρια, τα δελτία ήρθαν σχεδόν ισοπαλία με διαφορά στήθους υπέρ του ANT1.

Γιατί μιλάω παραπάνω για ασχετοσύνη και εννοώ τηλεοπτική ασχετοσύνη ή αφέλεια; Αυτός που έγραψε το κείμενο, φαίνεται να μη γνωρίζει τι είναι η τηλεόραση και ποιοι κάνουν καριέρα σε αυτή. Έτσι, ενημερωτικά, θα σας έλεγα ότι η μεγαλύτερη σταρ των ΗΠΑ είναι η Όπρα Γουίνφρεϊ που είναι 60 ετών ακριβώς. Η Όπρα δεν κάνει ειδήσεις, αλλά κοινωνικα θέματα, και αυτό είναι ακόμα χειρότερο, για την άποψη περί «μεγάλων» κυριών, δεδομένου ότι στις ειδήσεις ζητάς περισσότερο την ωριμότητα και στις ψυχαγωγικές περισσότερο τη φρεσκάδα. Παράδειγμα; Η Κέιτι Κούρικ που μέχρι πέρσι ήταν η βασική παρουσιάστρια των ειδήσεων του CBS είναι 57 ετών. Ο διάδοχός της, Σκότ Πέλλεϊ είναι επίσης 57 και θα μείνει στο πόστο για αρκετά χρόνια. Η φοβερή και τρομερή Κριστιάν Αμανπούρ είναι 56 ετών και κανένας δεν έχει φανταστεί να την οδηγήσει σε απόσυρση. Περιττό να πω ότι ο Λέτερμαν είναι ακόμα στην εκπομπή στα 67 του, ενω ο μεγάλος Τζόνι Κάρσον αποσύρθηκε 78 ετών από το late night. Διάβασα έρευνες για το θέμα της ηλικίας των γυναικών στην τηλεόραση (ανάμεσά τους και αυτή του BBC, αλλά και σχετικής επιτροπής της βρετανικής κυβέρνησης) και είδα ότι μπορεί κάποιες φορές να υπάρχει πρόβλημα στο κοινό που βλέπει τηλεόραση, στις περιπτώσεις που η παρουσιάστρια έδειχνε απεριποίητη, παρατημένη, πιο γερασμένη από ο,τι ήταν.

Οι ίδιες έρευνες όμως λένε ότι το κοινό προτιμά την διαφορετικότητα, την ποικιλία στις ηλικίες των παρουσιαστών και ειδικά για σοβαρά θέματα. Γι αυτό άλλωστε και τα αμερικάνικα και τα ευρωπαικά κανάλια έχουν μεγάλους παρουσιαστές, μιας και δίνουν μεγαλύτερο κύρος σε αυτά που λένε. Γι αυτό και οι αμερικάνοι π.χ. κράτησαν και μεγαλύτερη γυναίκα στη θέση της, και μάλιστα στο ABC. Αφού η Νταϊάν Σόγιερ έκανε μια μακρά καριέρα στο Goodmorning America (εκεί το πρωινό είναι και ειδήσεις, όχι μόνο νύχι, πόδι, τραμπολίνο και μπουζούκια), την τοποθέτησαν μέχρι πριν λίγες μέρες, στα 69 της, κεντρική παρουσιάστρια του ABC World News. Για να μην ξεχάσω την τεράστια Μπάρμπαρα Γουόλτερς, που αν και γεννηθείσα το 1929, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται σχετικά πρόσφατα.

Τι να τον πεις τώρα του διευθυντή που έγραψε αυτό που έγραψε; Ρατσιστή, σεξιστή, ή άσχετο από τηλεόραση; Η Έλλη Στάη στα 61 της παραμένει μια όμορφη και φρέσκια γυναίκα. Πριν λίγες μέρες, ολα τα lifestyle και μη έντυπα, παρουσιάζαν παπαράτσι φωτογραφίες με χαρακτηρισμούς όπως «κορμάρα», να κάνει γυμναστική. Δεν ξέρω αν έχει πειραχτεί όχι, αλλά αυτό δεν φαίνεται σίγουρα (άρα δε με νοιάζει), φάτσα κάρτα την πέτυχα τις προάλλες σε ένα εστιατόριο αλλά είναι στις ομορφιές της. Καλύτερη, από πολλές νεαρότερες παρουσιάστριες της ελληνικής τηλεόρασης. Αν ο καλός διευθυντης εννοούσε ότι είναι παλιό το στιλ παρουσίασης των ειδήσεων, θα έλεγα ότι για μένα, η πιο παλιατζουρία και η πιο ρηχή παρουσίαση πραγμάτων στην τηλεόρταση γίνεται από νεαρές κυρίες οι οποίες δέιχνουν να κατέχουν την ελληνική σαν δεύτερη γλώσσα. Το μοντέρνο, το έξυπνο, ειδικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, φαίνεται να μην είναι και τόσο προνόμιο μόνο κάποιων νέων ανθρώπων. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει όχι για την τηλεόραση, αλλά για το Χόλιγουντ όπου είναι σαφές ότι καμία
πρωταγωνίστρια δεν επιλέγεται να παίξει σέξι ρόλους μετά τα 50. Κι εκεί, υπάρχει ολόκληρη κουβέντα περί σεξισμού. Από μια παρουσιάστρια όμως ζητάς να πει ειδήσεις, και όχι να δείξει τα βυζιά και το σουτιέν της σαν να κάνει απογευματινή εκπομπή.

Διαβάστε τη συνέχεια στο toratora.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ