Ο Γιάννης Πρετεντέρης μιλάει για όλα: Γιατί παρέμεινε στο νέο δελτίο ειδήσεων, για την Όλγα Τρέμη που την κυνήγησαν καραγκιόζηδες, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη και το βιβλίο του για ''εγκλήματα''!
Τι εύχεται για τον Παύλο Τσίμα, γιατί λέει «σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ», ο πόλεμoς από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι δεύτερες σκέψεις για τη Χρυσή Αυγή, ο έλεγχος της ανοησίας, ο Παπανδρέου, ο Τσίπρας, o Σεφερλής, οι Καραγκιόζηδες που εύχεται να μετανιώσουν και αυτό που δεν τον αφήνει να κοιμηθεί τα βράδια: Ο Γιάννης Πρετεντέρης μίλησε στο iefimerida.gr δύο μέρες μετά την έναρξη του δελτίου ειδήσεων του Μega, όπου είναι ο μόνος από την παλιά φρουρά που έμεινε στη θέση του.
Στην Κατερίνα Ι. Ανέστη - iefimerida.gr
Πως σας φάνηκε τελικά το νέο δελτίο του MEGA; Υπήρχαν λάθη και αμηχανία, τουλάχιστον την πρώτη μέρα.
Ενταξει είχε τις αδυναμίες και τα λάθη του, αλλά συνολικά νομίζω ότι ξεκινήσαμε καλά. Όπως τους είπα και την ώρα που ξεκινούσαμε “παιδιά, το πρώτο δελτίο είναι, όχι το τελευταίο”. Τα λάθη θα τα διορθώσουμε από αύριο. Κι αυτό κάνουμε.
Πόσο άλλαξε τελικά το δελτίο του Mega;
Το δελτίο δεν αλλάζει ως δημοσιογραφικό προϊόν, ούτε ως περιεχόμενο ή προτεραιότητες ή αξιολόγηση των πραγμάτων. Επί 10 χρόνια ήταν πρώτο και απολύτως επιτυχημένο. Απλώς το ανανεώνουμε. Εκ των πραγμάτων άλλωστε ανανεώνεται αφού έχουμε νέα παρουσιάστρια, τη Μαρία Σαράφογλου. Είναι ένα νέο πρόσωπο και ελπίζω να πάει καλά.
Πέρυσι δεν ήταν πρώτο το δελτίο.Γιατί;
Μετά από 10 χρόνια χάσαμε ένα πρωτάθλημα με 0,6% διαφορά. Ε, εντάξει, το χάσαμε. Μπορεί η επιτυχία να κούρασε, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς.
Γιατί κούρασε;
Πιστεύω ότι συνέβησαν τρία πράγματα. Πρώτον, όταν είσαι ένα δελτίο με άποψη για τα πράγματα,
όταν κάνεις παρέμβαση στα γεγονότα, και δεν καταγράφεις απλώς τι συμβαίνει «σήμερα έχει κρύο, χθες είχε ζέστη, μεθαύριο θα βρέξει», είναι γεγονός ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις και φθορά. Αυτό όμως δεν αναιρεί τη δουλειά μας. Είμαστε δημοσιογράφοι, όχι μετεωρολόγοι. Αυτή είναι όμως η τρίτη αιτία κατά τη γνώμη μου. Η πρώτη αιτία είναι ότι το Mega και το δελτίο δέχθηκαν ένα ανελέητο πόλεμο με πολιτικά, δημοσιογραφικά και οικονομικά κίνητρα. Στον πόλεμο αυτόν συνέπεσαν τριών ειδών παράγοντες. Πρώτον οι ανταγωνιστές που ήθελαν παραπάνω μερίδιο στην αγορά.
Ποιοι είναι αυτοί οι ανταγωνιστές; Ο Ant1;
Γενικά οι ανταγωνιστές μας. Τα άλλα κανάλια, οι άλλες εκπομπές, ένας κόσμος που δεν θέλει να πηγαίνεις καλά γιατί δεν τον συμφέρει.
Αυτό όμως συνέβαινε πάντα στο χώρο της τηλεόρασης. Δεν είναι κάτι νέο.
Ασφαλώς. Είναι όμως μέρος ενός συνολικού προβλήματος. Υπάρχει και ένας πόλεμος πολιτικός πραγματικά πρωτοφανής. Δεν έχει ξανασυμβεί. Ενδεχομένως κάποιοι θεώρησαν το Μega εμπόδιο στην άνοδό τους στην εξουσία. Στις ορέξεις τους. Και επιχείρησαν να αποδυναμώσουν το κανάλι.
Εννοείτε τον ΣΥΡΙΖΑ;
Και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και διάφορους παρατρεχάμενους γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω γιατί το κάνουν διότι προσωπικά πιστεύω ότι ποτέ δεν τους μεταχειριστήκαμε άδικα ή αθέμιτα ως παράταξη. Είναι όμως τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήρθε να δώσει συνέντευξη στο Μega; Υποθέτω πως δεν το κάνει επειδή φοβάται…
Τι να φοβάται;
Δεν ξέρω. Είναι προφανές ότι έχουν εντάξει το MEGA στην πολιτική τους στρατηγική πιστεύοντας ότι έτσι φαίνονται αντίθετοι με το σύστημα. Αντικειμενικά στοιχεία σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν. Κι ούτε θα μπορούσαν να υπάρχουν. Τι έχουν να μοιράσουν ένα κανάλι και ένα κόμμα; Βέβαια επίθεση δεχθήκαμε και από τη Χρυσή Αυγή. Και μάλιστα χυδαία, δεν θα επανέλθω. Τελικά η επίθεση που δέχθηκε το Μega ήταν και από τα δύο άκρα.
Ακρο ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ε, δεν τον λες και κέντρο. Κεντρώο κόμμα είναι;
Ετσι που το λέτε είναι σαν να είναι το άκρο το απέναντι στη Χρυσή Αυγή.
Όχι, δεν το λέω με αυτή την έννοια. Το λέω με τη λογική ότι δεχθήκαμε επίθεση από αριστερά και από δεξιά. Δεν το λέω με αναφορά στη θεωρία των άκρων. Να το πω πλευρές για να μην σας ενοχλήσει; Να το πω. Δυο πλευρές, λοιπόν, της πολιτικής μας επιτέθηκαν. Και αυτό ως ένα σημείο δημιούργησε πρόβλημα.
O πόλεμος, ο ανταγωνισμός... Εσείς δεν φταίξατε σε κάτι;
Το τρίτο στοιχείο –για να μην τα φορτώνω μόνο στους άλλους- είναι ότι μπορεί να δημιουργήσαμε και εμείς μια κούραση στο κοινό, να χρειαζόμασταν ανανέωση. Δεν το αρνούμαι. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορώ να μην λάβω υπόψη ότι αποδυναμώθηκε πολύ το lead in του δελτίου. Ευελπιστώ πάντως ότι αυτά μπορούμε να τα διορθώσουμε.
Ποια είναι τα στοιχεία που διορθώνονται;
Το φορμάτ του δελτίου, ας πούμε, έχει αρκετά στοιχεία ανανέωσης: Το lead in άλλαξε ήδη και θα αλλάξει πάλι τον Ιανουάριο. Αρα, νομίζω ότι η εκκίνηση της σεζόν είναι πιο υποσχόμενη από πέρυσι.
Γιατί έφυγε ή έπρεπε να φύγει η Ολγα Τρέμη από το δελτίο;
Θα σας πω την αλήθεια που ξέρω. Η Ολγα μια μέρα στις 7 το απόγευμα, με πήρε παράμερα και μου είπε «για να μην το μάθεις από άλλους, θέλω να σου πω ότι πήγα σήμερα στους μετόχους και ανακοίνωσα ότι δεν θέλω να λέω πλέον το δελτίο.» Εμεινα με το στόμα ανοιχτό και πέρασα στη συνέχεια όλο το δελτίο ρωτώντας την -όσο έπαιζαν τα βίντεο- τι συνέβη, γιατί το έκανε αυτό κλπ. Ηταν μια προσωπική της απόφαση την οποία σέβομαι απόλυτα. Μια προσωπική απόφαση με κόστος. Ούτε ήξερα τίποτα, ούτε ξέρω κάτι παραπάνω. Πιστεύω πάντως ότι η Ολγα δέχθηκε γενικά μια απίστευτη επίθεση και μια άδικη κριτική.
Εννοείτε ότι ο πόλεμος στο κανάλι προσωποποιήθηκε στην περίπτωση της κύριας Τρέμη;
Ενδεχομένως. Τι να πρωτοθυμηθώ... Προσωποποιήθηκε. Θα σας πω όμως τι με έχει ενοχλήσει περισσότερο αυτά τα τελευταία δυο, τρία χρόνια. Δεν είναι ότι πολεμάνε ένα μέσο ενημέρωσης και δυο τρεις δημοσιογράφους – αυτό το δέχομαι γιατί είναι μέρος της δουλειά μου. Είναι ότι τον πόλεμο τον κάνει ό, τι χειρότερο έχει να δείξει η ελληνική κοινωνία. Οι χειρότεροι τον κάνουν, όχι οι καλύτεροι. Κατασκεύασαν έναν εχθρό. Κι ο καθένας έχει ένα όριο αντοχής. Θέλω να πιστεύω ότι οι καραγκιόζηδες θα το μετανιώσουν κάποια στιγμή.
Το πιστεύετε πραγματικά;
Θα το ήθελα. Ξέρω πως δεν θα μετανιώσουν, είναι τόσο καραγκιόζηδες που δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Ακόμα και τώρα βλέπω να αναπαράγεται η ίδια ιστορία από τα ίδια έντυπα και τα ίδια σάιτ. Ο Καραγκιόζης είναι Καραγκιόζης, δεν αλλάζει ποτέ.
Η Μαρία Σαράφογλου δύσκολα θα προσωποποιηθεί με τον ίδιο τρόπο. Δεν φοβάστε ότι ο επόμενος κύριος στόχος θα είστε εσείς;
Πολύ πιθανό. Αλλά δεν θα κλάψω, ούτε θα φοβηθώ.
Πώς κατορθώνετε και είστε η μόνη αδιαμφισβήτητη σταθερά στο δελτίο κύριε Πρετεντέρη;
Πιστεύω ότι οι άνθρωποι εκτιμούν τη δουλειά μου.
Και δεν εκτιμήθηκε της κυρίας Τρέμη ή του κυρίου Τσίμα;
Για την Όλγα σας τα είπα. Για τον Παύλο ελπίζω να λυθούν κάτι προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και να είναι πάλι μαζί μας.
Γιατί θέλετε ακόμα να συμμετέχετε στο δελτίο ειδήσεων;
Δεν έχω καμία ιδιαίτερη φιλοδοξία να είμαι εσαεί στο δελτίο ειδήσεων. Τώρα όμως γίνεται μια νέα προσπάθεια σε μια δύσκολη στιγμή. Αν πω φεύγω θα είναι σαν να λέω στο κανάλι ότι το φτύνω. Έχω μια υψηλή αίσθηση ευπρέπειας και καθήκοντος.
Τι σας προσφέρει το δελτίο;
Το κάνω επειδή είναι η δουλειά μου. Δεν είχα καμία φιλοδοξία να βγαίνω στο δελτίο. Εγώ μια εκπομπή έκανα στην τηλεόραση και έγραφα στην εφημερίδα. Μου ζητήθηκε και πήγα. Και από την άλλη πλευρά δεν θα ήθελα να φύγω μετά από μια σεζόν που δεν ήταν καλή.
Πόσο εύκολα αλλάζετε γνώμη και πόσο εύκολα παραδέχεστε τα λάθη σας;
Ακολουθώ πάντα την περίφημη φράση του Κέινς. Σε μια διάλεξη στο LSE, ένας από το ακροατήριο του επεσήμανε ότι έλεγε άλλα στο παρελθόν. Και ο Κέινς του απάντησε «αγαπητέ, όταν αλλάζουν τα δεδομένα, αλλάζω και άποψη. Εσείς τι κάνετε;» Είναι λογικό να αλλάζω απόψεις, να κάνω λάθος. Μόνο οι στόκοι δεν αλλάζουν γνώμη. Και μόνο οι άπρακτοι δεν κάνουν λάθη.
Πόσο εφικτό είναι να διορθώσετε ένα λάθος που -λόγω του δημόσιου λόγου σας- δημιουργεί εκτιμήσεις και απόψεις στο κοινό;
Εχω ομολογήσει ότι είχα κάνει λάθος όταν ήμουν αντίθετος με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του
Γιαννίτση το 2002. Ημουν λάβρος εναντίον της. Μετά από χρόνια κατάλαβα ότι είχα κάνει λάθος. Και το έγραψα. Αλλο τεράστιο λάθος ήταν που παρασυρθήκαμε όλοι στο εκλογικό παιχνίδι του 2009. Η χώρα βούλιαζε στην κρίση και εμείς ασχολιόμασταν με τα μικροπολιτικά. Και εγώ ενδεχομένως. Παρόλο που έδωσα μάχη εναντίον της λογικής «λεφτά υπάρχουν», παρόλο που το έλεγα κάθε βράδυ στο δελτίο και το έγραφα στην εφημερίδα, παρόλο που μου την είχε πέσει όλο το ΠΑΣΟΚ θεωρώντας ότι το κάνω για προσωπικούς λόγους, για να μην γίνει πρωθυπουργός ο Παπανδρέου. Η πιο κρίσιμη χρονιά φαγώθηκε με τις εκλογές και τις Ευρωεκλογές, αντί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της κρίσης. Και η χώρα κλάταρε. Η χώρα χρεοκόπησε. Το 2010 καταγράφηκε η χρεοκοπία του 2009. Μετά από επί έξι μήνες έπαιζα ένα βιντεάκι στην εκπομπή μου με όλους του πασόκους όταν τους έβγαζα προεκλογικά, τους έλεγα λεφτά δεν υπάρχουν και αυτοί επέμεναν πως υπάρχουν. Κάποιοι από αυτούς ήταν φίλοι μου, με έπαιρναν τηλέφωνο και μου έλεγαν «μας έχεις ξεφτιλίσει». Κανένας μας δυστυχώς δεν κατάφερε να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και να το δείξει πειστικά στον λαό. Γι΄αυτό τώρα είμαι κάθετος στο ότι δεν πρέπει να πάμε σε εκλογές πριν βγει η χώρα από την κρίση. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει πρώτα να σταθεροποιηθεί η χώρα, να περάσουμε στην ανάπτυξη και μετά ας βγει πρωθυπουργός ο Τσίπρας, ο Κουβέλης ή όποιος άλλος θέλει. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Προειδοποιώ απλώς για τον κίνδυνο και κανείς δεν θα μπορεί να μου πει πως δεν το είπα. Θα τους βγάλω ξανά με βιντεάκια. Διότι εγώ εδώ θα είμαι εδώ και μετά τις εκλογές.
Μου θυμίζετε το αυγουστιάτικο άρθρο του Σταύρου Ψυχάρη με την ατάκα του σε υπουργό «εγώ και σε δυο χρόνια εδώ θα είμαι».
Ο Ψυχάρης μου το έχει μάθει. Η διαφορά μας με τους πολιτικούς είναι ότι εμείς θα είμαστε στη δουλειά μας και μετά από αυτούς. Ξέρετε πόσους πρωθυπουργούς 'έχω ζήσει; Καμία δεκαριά. Και εγώ κάνω πάντα την ίδια δουλειά στην ίδια εφημερίδα στο ίδιο κανάλι κάθε Δευτέρα βράδυ και κάθε βράδυ στο δελτίο.
Εκτιμάτε ότι υπάρχει κίνδυνος πισωγυρίσματος στην κρίση;
Ναι, υπάρχει. Το 2015 θα είναι πολύ κρίσιμη χρονιά. Αν περνούσε από το χέρι μου θα έλεγα να εξαντληθεί η τετραετία και να γίνουν εκλογές τον Ιούνιο του 2016. Και τότε ας βγει όποιος θέλει. Δεν θα μπορέσει πάντως να ρίξει τη χώρα πίσω. Προσωπικά τρεις σκασίλες έχω ποιος θα βγει.
Βρισκόμαστε σε αυτή την καμπή που περιγράφετε, όμως η Αμφίπολη μοιάζει να αναδύεται ως το νέο
μας αφήγημα. Δεν υπάρχει μια υπερβολή εδώ; Και πώς κρίνετε την απόφαση του πρωθυπουργού να
αναδείξει το θέμα με την προσωπική του παρουσία;
Είναι ένα ωραίο αφήγημα, όμως. Με έχει γοητεύσει. Παρακολουθώ μανιακά τις εξελίξεις κάθε μέρα. Και ο πρωθυπουργός καλά έκανε. Αν γινόταν αυτό στη Ρώμη ο Ρέντσι θα ήταν όλη μέρα πάνω από την ανασκαφή. Ξέρετε, στην Ελλάδα έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα. Το χαμηλό επίπεδο του πολιτικού προσωπικού που αναπαράγει ένα αρρωστημένο σύστημα κριτικής κι αντιπαράθεσης. Γιατί πήγε ο πρωθυπουργός, τι είπε ο τάδε. Ένα κουτσομπολιό ένα ξεκατίνιασμα με τα πάντα. Και λες: με αυτό το πολιτικό προσωπικό θα βγούμε από την κρίση; Διότι αν αυτό το πολιτικό προσωπικό καταφέρει να μας βγάλει από την κρίση, θα το ονομάσω "ελληνικό θαύμα" και θα γράψω και βιβλίο. Οι άνθρωποι έχουν άγνοια, δεν ξέρουν, βγαίνουν στην τηλεόραση αδιάβαστοι, μιλάνε για θέματα που δεν γνωρίζουνε, δεν έχουν αίσθηση των πραγμάτων. Όλος ο δημόσιος διάλογος είναι ένας φτηνός συνδικαλισμός. Και να σκεφτείς οτι ζούμε την μεγαλύτερη κρίση μετά τον πόλεμο. Ε λοιπόν πρέπει κάποτε να φύγουμε από την αφηρημένη μπουρδολογία στην πολιτική.
Κάποιος τους δίνει το μικρόφωνο και τους βγάζει στην τηλεόραση όμως.
Ξέρετε, λέω να φτιάξω ένα μέρος της εκπομπής με θέμα οι αρλούμπες της εβδομάδας. Ο τάδε είπε αυτό, ε, σας λέμε πως δεν ισχύει. Ο άλλος είπε εκείνο, σας λέμε ότι είναι ψέμα. Να ελέγχουμε τις βλακείες που λέει ο καθένας. Αν περάσουμε σε έλεγχο ανοησίας θα είναι μεγάλη υπόθεση.
Αλλαγές θα υπάρξουν στην εκπομπή σας, την Ανατροπή, που φέτος ξεκινά στις 6 Οκτωβρίου;
Προσπαθώ να περιορίσω τις συζητήσεις, να προσωποποιήσω τις συνεντεύξεις περισσότερο, να φύγω από το σκηνικό με τους 12 μέσα στο στούντιο που μιλάνε όλοι μαζί. Θα κάνω και το βίντεο με τις αρλούμπες της εβδομάδας που σας είπα πριν.
Γιατί αυτή η εμμονή με τον Βορίδη; Είναι και το ανέκδοτο των social media – ο Βορίδης πάλι στον
Πρετεντέρη.
Αυτό δεν ισχύει, καλλιεργήθηκε στο πλαίσιο του πολέμου που σας έλεγα. Πέρυσι είχα τουλάχιστον τέσσερις πολιτικούς που ήρθαν πιο συχνά κι άλλους επτά το ίδιο συχνά [ Παύλος Χαϊκάλης 6 φορές, Γιάννης Μιχελάκης 5 φορές, Άδωνις Γεωργιάδης 5 φορές, Πέτρος Τατσόπουλος 5 φορές, Παντελής Καψής 4 φορές, Μάκης Βορίδης 4 φορές, Γρηγόρης Ψαριανός 4 φορές, Τέρενς Κουικ 4 φορές, Λιάνα Κανέλλη 4 φορές, Ανδρέας Λοβέρδος 4 φορές, Θανάσης Παφίλης 4 φορές, Ντόρα Μπακογιάννη 3 φορές, Πάνος Παναγιωτόπουλος 3 φορές, Μανώλης Κεφαλογιάννης 3 φορές, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος 3 φορές]. Αυτή είναι η δήθεν προνομιακή σχέση με τον Βορίδη, με τον οποίο δεν έχω πιει ούτε καφέ έξω από το στούντιο. Εκτός κι αν θέλουν να μην προσκαλώ τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του μεγαλύτερου κόμματος της Βουλής.
Τον Σταύρο Θεοδωράκη δεν τον καλέσατε; Θα τον καλέσετε φέτος;
Βρίσκω ότι είναι αξιέπαινη η προσπάθεια που κάνει. Στις Ευρωεκλογές δεν ήθελα να τον πιέσω. Ηταν απέναντι τα γραφεία μας στο Mega και ήταν δύσκολο να τον καλέσω αμέσως μόλις μπήκε στην πολιτική. Να, και για τον Σταύρο από την τηλεόραση το έμαθα ότι έκανε κόμμα, όπως όλο το Mega. Μην ακούτε λοιπόν τις θεωρίες συνωμοσίας. Φέτος θα τον καλέσω όμως. Λέει ενδιαφέροντα πράγματα. Για έξι μηνών πολιτικός αρχηγός δεν έχει κάνει κανένα μεγάλο λάθος. Σπάει το φορμαλισμό των πολιτικών και αυτό νομίζω αρέσει σε κάποιον κόσμο
Θα συνεχίσετε να μην καλείτε εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής;
Είναι αλήθεια οτι δεν έχω καλέσει τον Μιχαλολιάκο ή άλλον από τη Χρυσή Αυγή. Δεν ξέρω βέβαια αν είναι σωστό. Όταν ξεκίνησε η Χρυσή Αυγή πριν τις εκλογές του 2012 συνεννοηθήκαμε να μην τους καλούμε, να μην τους δώσουμε τον λόγο. Τώρα δεν είμαι βέβαιος ότι είναι σωστό να μιλάμε για τη Χρυσή Αυγή χωρίς τη Χρυσή Αυγή. Προβληματίζομαι πάνω σε αυτό. Δεν είμαι βέβαιος ότι η δημοσιογραφία χωράει δημοκρατικές και μη δημοκρατικές επιλογές. Δεν κάνουμε άσκηση ιδεολογικής ορθότητας με τη δημοσιογραφία . Η δημοσιογραφία πρέπει να λειτουργεί απερίσπαστη. Δεν είναι εύκολο βέβαια κι εγώ παρασύρομαι πολλές φορές. Όσο κι αν μου είναι απεχθές ή αποκρουστικό, αναρωτιέμαι μήπως αυτή τη στιγμή αντικειμενικά έχει ενδιαφέρον μια συνέντευξη με τον Μιχαλολιάκο. Πριν κοιμηθώ το βράδυ το σκέφτομαι καμιά φορά. Αν πρέπει.... Αυτή είναι μια ισχυρή συζήτηση που γίνεται σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα στην Αγγλία μιλούσα με συναδέλφους που μου έλεγαν ότι έχουν τεράστιο θέμα για το πώς καλύπτουν του τσιχαντιστές, αν πρέπει να τους δώσουν τον λόγο. Το επεξεργάζομαι μέσα μου και βέβαια θα το συζητήσω με το κανάλι.
Πως σας φαίνεται που το πρωινό του Mega θα το κάνει ο Μάρκος Σεφερλής;
Πρωτότυπο μου φάνηκε. Περιμένω να το δω, δεν μου αρέσει να κρίνω με τη φάτσα του πελάτη Πρώτα θέλω να δω. Προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια να μην κάνω ποτέ εύκολη κριτική.
Ας σας καλέσει θα πάτε;
Γενικά δεν πάω. Δεν δίνω συνεντεύξεις.
Ετοιμάζετε κι άλλο βιβλίο μετά από αυτό που κυκλοφόρησε στα τέλη του 2012;
Ολη η κρίση θα είναι μια τριλογία. Τώρα ετοιμάζω το δεύτερο που ελπίζω να βγει στο πρώτο εξάμηνο του 2015 με τίτλο εργασίας “Σκελετοί στο ντουλάπι”. Θα κλείσει με ένα τρίτο. Σαν τον Μάρκαρη. Η τριλογία της κρίσης.
Και εγκλήματα;
Ναι, κι εγώ για εγκλήματα γράφω.
Πιστεύετε στην τιμωρία; Στην απόδοση ευθύνης και δικαιοσύνης; Συμφωνείτε για παράδειγμα με την
αποστροφή Σαμαρά στη ΔΕΘ ότι θα αποδοθούν ευθύνες για τα λάθη στο ΕΝΦΙΑ;
Χειροκροτώ με χέρια και πόδια αυτή την άποψη. Δεν μπορεί να μην υπάρχει απόδοση ευθυνών. Η
μεγάλη καταστροφή του τόπου είναι ότι δεν αποδίδονται ευθύνες. Αυτοί που έκαναν τα λάθη του ΕΝΦΙΑ πρέπει να φάνε κλωτσιές -μεταφορικά το λέω αυτό προφανώς. Το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής πολιτείας είναι ότι κανείς ποτέ δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του Και κανένας δεν φταίει ποτέ για τίποτα.
Σε ποια κατάσταση βρίσκεστε αυτή την εποχή κύριε Πρετεντέρη;
Σε εγρήγορση.
Τι δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε το βράδυ;
Ο Παναθηναϊκός.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr