Η συνάντηση των 3 ''καμπαλέρος'' με Λάγκαρντ είναι η αρχή της εξόδου από το Μνημόνιο; Τι είπαν Χαρδούβελης, Στουρνάρας, Παπασταύρος με την σιδηρά κυρία στην Ουάσινγκτον;

Η αρχή έγινε, αλλά υπάρχει δρόμος ακόμα. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα της χθεσινής συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρας, και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Στ. Παπασταύρος, με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.

Του Σωτήρη Νίκα - Καθημερινή

«Πήγε καλύτερα από ότι περιμέναμε» δήλωνε χθες μετά τη συνάντηση αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, με την ελληνική πλευρά να θέτει το θέμα της αποχώρησης του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα. «Το θέμα άνοιξε. Τέθηκε το χρονοδιάγραμμα. Θα υπάρξουν κι άλλες συζητήσεις και ευελπιστούμε ότι έως το τέλος του έτους θα έχει δοθεί λύση» τόνιζε ο ίδιος παράγοντας. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τη συνάντηση υπήρξε και ολιγόλεπτο «τετ α τετ» μεταξύ του κ. Χαρδούβελη και της κυρίας Λαγκάρντ.

Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν πως οι δύο πλευρές ήρθαν πιο κοντά σχετικά με το πώς θα μπορούσε να οργανωθεί η «επόμενη ημέρα» της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου και την ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ. Σημείωναν, ωστόσο, πως η Ελλάδα είναι ξεχωριστή περίπτωση και αυτό σημαίνει ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για να επέλθει συμφωνία.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο συνεχίζει να διατυπώνει την άποψη ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να υπάρχει κάποιου είδους προγράμματος και στην εποχή που θα ακολουθήσει εκείνη των Μνημονίων. Παράλληλα, θεωρούν ως κρίσιμο στοιχείο για να συμφωνηθεί το οποιοδήποτε διάδοχο μοντέλο, την υλοποίηση των όσων προβλέπονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα. Επί της ουσίας, το Ταμείο κρίνει ως πολύ σημαντικό για τη συνέχεια την επιτυχή ολοκλήρωση του ελέγχου.

Το θέμα του τρέχοντος ελέγχου θα βρεθεί και στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup, σήμερα, στο Λουξεμβούργο. Η τρόικα αναμένεται να παρουσιάσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία και η εφαρμογή του προγράμματος μετά τις συζητήσεις που είχε κατά την πρόσφατη ολιγοήμερη παρουσία της στην Αθήνα, ενώ και ο κ. Χαρδούβελης θα αναφερθεί στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθούν

και οι κατευθύνσεις γιατην συνέχεια του ελέγχου. Από κοντά θα ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά οι δύο πλευρές θα βρίσκονται σε επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ