''Νόμος Ραγκούση: Μήπως να καταργήσουμε το ΣτΕ να τελειώνουμε;'', αναρωτιέται ο Σωτήρης Ξενάκης
του Σωτήρη ΞενάκηΤο Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι ορισμένες ρυθμίσεις του περίφημου νόμου Ραγκούση περί ιθαγένειας-ένα από τα πρώτα νομοθετήματα που έφερε στην Βουλή το 2009 η κυβέρνηση Παπανδρέου-είναι αντισυνταγματικές.
του Σωτήρη Ξενάκη
Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι ορισμένες ρυθμίσεις του περίφημου νόμου Ραγκούση περί ιθαγένειας-ένα από τα πρώτα νομοθετήματα που έφερε στην Βουλή το 2009 η κυβέρνηση Παπανδρέου-είναι αντισυνταγματικές.
Τι πρέπει να γίνεται όταν ένας νόμος κρίνεται αντισυνταγματικός; Η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι μία και μόνη: Πρέπει να προσαρμόζεται στις διατάξεις του Συντάγματος αφενός μεν προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα, αφετέρου για να μην μπορεί να προσβληθεί στα δικαστήρια από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον.
Αυτό διευκρίνισε ότι θα κάνει η κυβέρνηση και μάλιστα με διαδικασίες πολύ γρήγορες. Ίσως το τελευταίο να ήταν και το μοναδικό για το οποίο θα μπορούσε να την μεμφθεί κάποιος στην υπόθεση αυτή. Για την ταχύτητα με την οποία ανακοίνωσε τις προθέσεις της χωρίς προηγούμενη συνεννόηση του κεντρικού της πυλώνα που είναι η ΝΔ , με τα άλλα δυο κόμματα της συγκυβέρνησης.
Κατά τα λοιπά, οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, μπορεί πολιτικά να έχουν λογική αλλά επί της ουσίας είναι και εξίσου βιαστικές αλλά και ακατανόητες. Ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός και πρέπει να αλλάξει. Αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει σε πνεύμα συνεννόησης, με συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις και με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες αντιμετώπισης ενός ζητήματος , όπως το μεταναστευτικό, που ταλανίζει την Ελληνική κοινωνία και γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακραία αντιδημοκρατικά στοιχεία.
Όλα τα υπόλοιπα, σε μια περίοδο μάλιστα τόσο κρίσιμη για τον τόπο, απλώς εξυπηρετούν άλλου είδους σκοπιμότητες ή και ιδεοληψίες περασμένων δεκαετιών. Κι όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούν όλοι οι κυβερνητικοί εταίροι, κυρίως όμως το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που βγήκαν χθες στα... κεραμίδια, τόσο το καλύτερο. Αλλιώς να καταργήσουμε το Συμβούλιο της Επικρατείας για να μην συνεδριάζει και αποφαίνεται τζάμπα και βερεσέ...
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr