Σαν επισκέπτης και φωτογράφος του Πολυτεχνείου -ο Θανάσης Σκόκος γράφει .....
Πήγα όπως πηγαίνω κάθε χρόνο τέτοια ημέρα. Σαν ξένος, σαν παρατηρητής. Με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι. Σαν επισκέπτης σε ετήσιο χάπενινγκ προσπαθώντας να κατανοήσω την εξέλιξή του στο χρόνο. Πλάκα θα ‘χει, σκέφτομαι, να με σταματήσουν για έλεγχο. Σαν διαφορετικό, σαν παράταιρο.
Πήγα όπως πηγαίνω κάθε χρόνο τέτοια ημέρα. Σαν ξένος, σαν παρατηρητής. Με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι.
Σαν επισκέπτης σε ετήσιο χάπενινγκ προσπαθώντας να κατανοήσω την εξέλιξή του στο χρόνο. Πλάκα θα ‘χει, σκέφτομαι, να με σταματήσουν για έλεγχο. Σαν διαφορετικό, σαν παράταιρο.
«Ποιος είσαι εσύ; Γιατί φωτογραφίζεις;». Τι θα απαντήσω; Θα επικαλεστώ το παρελθόν; Ότι σ’ αυτό το σχολείο φοιτούσα εκείνες τις μέρες; Ότι έζησα από πρώτο χέρι τα γεγονότα; Εσείς που ρωτάτε ποιοί είστε; Λες να βρεθώ «καφεδωμένος»;
Ανόητες υποθέσεις. Κανείς δεν μου δίνει σημασία. Τους χαζεύω στα τραπεζάκια. Μια χαρά παιδιά. Αστειεύονται, φλερτάρουν. Κάποιοι συζητούν για την επανάσταση που θα ‘ρθει. Κι’ εμείς το κάναμε τότε. Τα πράγματα βέβαια έχουν αλλάξει πολύ από την εποχή μου. Παρατηρώ τα πανό και τις αφίσες. Τις καινούργιες ζωγραφιές και τα γκράφιτι στους τοίχους. Οι κληρονόμοι του Πολυτεχνείου οφείλουν εθιμικά να είναι ασυμβίβαστοι αριστεροί ζηλωτές.
«Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή- να τους ανατρέψουμε», «Θα είμαστε στους δρόμους μέχρι την αναρχία», «Να τσακίσουμε τις σύγχρονες χούντες», «Οι εξεγέρσεις μας θα γίνουν εφιάλτες σας»..Και οι Αμερικάνοι; Πάνε αυτοί. Ξεχάστηκαν από πανό και συνθήματα. Μόνον η πρεσβεία παραμένει το ακλόνητο οδόσημο τερματισμού της πορείας. Εκτός και αν για φέτος την αντικαταστήσει αυτή του Ισραήλ, όπως ακούγεται, λόγω των βομβαρδισμών στη Γάζα.
Το «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία- η χούντα δεν τελείωσε το ‘73» είναι ίσως το πιο δημοφιλές σύνθημα. Σωστά. Το ’74 τελείωσε. Όμως δεν κάνει ρίμα με το «Ελευθερία» και σύνθημα χωρίς ρίμα δε λέει. «Χούντα» σήμερα είναι η κυβέρνηση. Γι’ αυτό και όσοι την εκφράζουν δεν έχουν θέση στο Πολυτεχνείο. Γενικά δεν τα πήγαινε καλά με τις κυβερνήσεις το Πολυτεχνείο. Με εξαίρεση ίσως τις σοσιαλιστικές, του Ανδρέα.
Αντίθετα ο Φωτόπουλος και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι «αντιχουντικοί» , άρα ευπρόσδεκτοι. Είμαι εκεί όταν ετοιμάζεται να καταθέσει στεφάνι. Περιμένει καρτερικά να τον αναγγείλουν τα μεγάφωνα. Καταθέτει και υψώνει την αριστερή γροθιά του. Πιο εκεί ένας τύπος με ένα κρεμασμένο πλακάτ στο λαιμό του. «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών- Ελλάς Ελλήνων Γερμανών». Μάλιστα.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στην κεντρική είσοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ διάσπαρτος. ΕΚΚΕ, ΚΚΕ (μ-λ), Μ-Λ ΚΚΕ; Ναι, υπάρχουν ακόμη σε κάποια τραπεζάκια αλλά καμιά σχέση με τις παλιές δόξες. Πλήθος όμως από καινούρια ακρωνύμια προφητών του σοσιαλισμού.
Στη γωνία Πατησιών και Στουρνάρα ένας μετανάστης πουλάει τριαντάφυλλα για τους προσκυνητές. Δείχνει ότι αισθάνεται ασφαλής και προστατευμένος.
Θα έχουμε επεισόδια φέτος; Τι να σου πω;
Πηγή: protagon.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr