Ξηροί καρποί παντού: δίνουν άρωμα, χρώμα, σώμα, ''θερμότητα'' στα φαγητά σας: 5 top συνταγές με ρύζι, σολωμό, σαλατικό με καβουρδισμένα ή όχι για έξτρα γεύση!

Οι ξηροί καρποί μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικό σύμμαχο στα μαγειρέματα μας, καθώς δίνουν άρωμα, γεύση και σώμα σε όποιο φαγητό κι αν τους προσθέσεις. Με ένα ελαφρύ καβούρδισμα από πριν, το άρωμά τους επιτείνεται, καθώς η θερμότητα απελευθερώνει τα αιθέρια έλαιά τους.

Οι ξηροί καρποί μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικό σύμμαχο στα μαγειρέματα μας, καθώς δίνουν άρωμα, γεύση και σώμα σε όποιο φαγητό κι αν τους προσθέσεις. Με ένα ελαφρύ καβούρδισμα από πριν, το άρωμά τους επιτείνεται, καθώς η θερμότητα απελευθερώνει τα αιθέρια έλαιά τους.

Ξηροί καρποί παντού

Κατά το καβούρδισμα δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάποια λιπαρή ουσία, γιατί θα βγάλουν τα δικά τους λίπη. Την ώρα που τους καβουρδίζουμε, αν μας το επιτρέπει η συνταγή μας, μπορούμε να τους πασπαλίσουμε με κάποιο γλυκό ή καυτερό μπαχαρικό, όπως η πάπρικα ή το τσίλι. Αν τους καβουρδίσουμε στον φούρνο, καλό θα ήταν να τους ραντίσουμε με λίγο νερό ή λεμόνι πρώτα για να κολλήσουν τα μπαχαρικά μας επάνω τους. Οι ξηροί καρποί που κοπανίσαμε στο γουδί θα είναι πάντα πιο χοντροκομμένοι από αυτούς που σπάσαμε στο μπλέντερ, άρα το μέσο που θα επιλέξουμε εξαρτάται από την υφή που θέλουμε να έχουν οι σπασμένοι ξηροί καρποί μας. Αν η σάλτσα μας δεν πήζει, δεν χρειάζεται να ψάχνουμε αλεύρι να τη δέσουμε: μια-δυο κουταλιές αλεύρι αμυγδάλου μπορεί να βοηθήσει αμέσως στο δέσιμο της. Σε σαλάτες ή σούπες, οι χλωροί ξηροί καρποί προσθέτουν μια εντελώς διαφορετική νότα.

Ρύζι με κουκουνάρι, κάστανα και αποξηραμένα φρούτα

Ρύζι με κουκουνάρι, κάστανα και αποξηραμένα φρούτα Υλικά 2 κ. σ ελαιόλαδο
120 γρ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 κ. σ. ψιλοκομμένο πράσινο κρεμμυδάκι
από ½ κ. κ. κύμινο σε σκόνη
1/2 κ. κ. κόλιανδρο σε σκόνη
½ κ. κ. κουρκουμά σε σκόνη
½ κ. κ. πάπρικα γλυκιά
1/2 κ. κ. αποξηραμένο τζίντζερ σε σκόνη
170 γρ. ρύζι καρολίνα
380 ml σπιτικό ζωμό πουλερικών
40 γρ. σταφίδες
50 γρ. κουκουνάρι, καβουρντισμένο
60 γρ. κάστανα ψημένα και καθαρισμένα
1 κ. κ. ξύσμα λεμονιού
2 κ. σ. χυμό λεμονιού
1 κ. σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι (1/2 κ.γ.)

Παρασκευή

Το ρύζι αυτό είναι κατάλληλο και για γέμιση πάπιας, άλλων πουλερικών ή αρνιού.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, φρέσκα και ξερά, σε ζεστό ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε το ρύζι και το αλάτι στην κατσαρόλα τα ανακατεύουμε για λίγο όλα μαζί και μόλις το ρύζι γίνει σα διάφανο προσθέτουμε τον ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράζει για 15-18 λεπτά. Το μεταγγίζουμε σε ένα μπολ, το αναμειγνύουμε με τις σταφίδες, τα κάστανα, το ξύσμα, το χυμό, το μαϊντανό και το κουκουνάρι. Έτσι είναι κατάλληλο για γέμιση.
Εναλλακτικά, μπορούμε μαγειρέψουμε αυτό το ρύζι για να σερβιριστεί σκέτο. Μπορούμε, δηλαδή να το βράσουμε κανονικά στα 20 λεπτά, να το μεταφέρουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι και να το ψήσουμε στο φούρνο, σκεπασμένο, για άλλα 20 λεπτά, στους 180ο C, μέχρι να απελευθερωθούν όλα τα αρώματα του.

 Σάλτσα ξηρών καρπών (για σουβλάκια κοτόπουλου


Σάλτσα ξηρών καρπών (για σουβλάκια κοτόπουλου) Υλικά ½ κ. σ. αραχιδέλαιο
1 μικρό κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κ. κ. μπούκοβο καυτερό ή τσίλι σε σκόνη     
1 μικρή κόκκινη πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
1 κ. σ. καστανή ζάχαρη
1 κ. σ. σάλτσα σόγιας (κατά προτίμηση τη λάιτ)     
2 κ. σ. φιστικοβούτυρο 
1 μικρή κονσέρβα γάλα ινδικής καρύδας
Για τα σουβλάκια
10 σουβλάκια κοτόπουλου ψημένα στη σχάρα
50 γρ. αλμυρά, ξεφλουδισμένα αράπικα φιστίκια (peanuts), ελαφρά κοπανισμένα

Παρασκευή

Ζεσταίνουμε το αραχιδέλαιο σε ένα τηγάνι ή γουόκ, σοτάρουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το μπούκοβο και το τσίλι, σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε να καραμελώσουν κάπως. Προσθέτουμε τη σόγια και το φιστικοβούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Σιγά-σιγά ενσωματώνουμε και το γάλα της καρύδας, μέχρι να πήξει η σάλτσα μας στον επιθυμητό βαθμό. Δοκιμάζουμε αν είναι όσο αλμυρή την θέλουμε και τη σερβίρουμε πάνω από τα σουβλάκια του κοτόπουλου, πασπαλίζοντας στο τέλος με τα καβουρδισμένα φιστίκια.

Σπαγγέτι με μπέικον και πέστο κελυφωτού φιστικιού

Σπαγγέτι με μπέικον και πέστο κελυφωτού φιστικιού

Υλικά Για τα σπαγγέτι
400-440 γρ. σπαγγέτι
8 φέτες μπέικον
50 γρ. φιστίκι κελυφωτό (τύπου Αιγίνης)
50 γρ. παρμεζάνα
6 λιαστές ντομάτες (όχι σε ελαιόλαδο), κομμένες σε λωρίδες
Για το πέστο του κελυφωτού φιστικιού
2 κ. σ. κουκουνάρι
τα φυλλαράκια από 2 κλαράκια βασιλικό
200 γρ. κελυφωτό φιστίκι
6 κ. σ. μαϊντανό
1 μικρή σκελίδα σκόρδο
1-2 κ. σ. χυμό λεμονιού
150 ml ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι (και 1 πρέζα ζάχαρη, προαιρετικά)

Παρασκευή

Βράζουμε τα σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Στο μεταξύ καβουρδίζουμε τις φέτες του μπέικον σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς να προσθέσουμε λίπος και τις ψιλοκόβουμε. Βάζουμε στο γουδί με τη σειρά που αναγράφονται ένα-ένα τα υλικά του πέστο και τα πολτοποιούμε, δουλεύοντας τα με το γουδοχέρι να ανακατευτούν καλά, μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός πολτός. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και κρατάμε λίγο από τον ζωμό τους, τα μεταφέρουμε σε μια σαλατιέρα, ρίχνουμε από πάνω το ψημένο μπέικον, τις λιαστές ντομάτες και την παρμεζάνα και τέλος, αραιώνουμε το πέστο με λίγο από το νερό που βράσαμε τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε καλά και το περιχύνουμε πάνω από τα σπαγγέτι. Σερβίρουμε αμέσως.
Σημ. Το πέστο αυτό μπορεί να δουλευτεί και στο μπλέντερ.

athinorama.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ