Καθυστερεί ακόμη και το χρήμα του ΕΣΠΑ προς τις ΜμΕ που ''στενάζουν'' - Ένα άρθρο της Δήμητρας Καδδά

Της Δήμητρας ΚαδδάΚαθυστερεί ακόμη και το χρήμα του ΕΣΠΑ προς τους μικρομεσαίους που «στενάζουν» από την απουσία ρευστότητας. Λίγες ημέρες πριν αλλάξει ο χρόνος, τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης δείχνουν ότι από τα 3,73 δισ. ευρώ διαθέσιμων για φέτος κοινοτικών κονδυλίων (μνημονιακός στόχος) έχουν απορροφηθεί μόνο 1,32 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο).

Της Δήμητρας Καδδά

Καθυστερεί ακόμη και το χρήμα του ΕΣΠΑ προς τους μικρομεσαίους που «στενάζουν» από την απουσία ρευστότητας. Λίγες ημέρες πριν αλλάξει ο χρόνος, τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης δείχνουν ότι από τα 3,73 δισ. ευρώ διαθέσιμων για φέτος κοινοτικών κονδυλίων (μνημονιακός στόχος) έχουν απορροφηθεί μόνο 1,32 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο).

Ειδικά στα λεφτά που καταλήγουν σε επιχειρήσεις η κατάσταση είναι ζοφερή: Με τον αραμπά γίνονται οι πληρωμές στις -λίγες- δράσεις επιδότησης μικρομεσαίων, εκ των οποίων κάποιες ξεκίνησαν το 2010. Όσο για τα νέα δάνεια της ΕΤΕπ που έπρεπε να ξεκινήσουν, ακόμη βρίσκονται στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, ενώ εκκρεμεί από τον Απρίλιο το πρόγραμμα «μαμούθ» των 500 εκατ. ευρώ για την 2η δράση επιδότησης μικρομεσαίων όλων των κλάδων:

- Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας επιχειρεί να αποπληρώσει μία σειρά από μικρά προγράμματα προς ιδιώτες που προκηρύχθηκαν μέσω του ΕΦΕΠΑΕ το 2010 και το 2011. Σε δύο περιπτώσεις (Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα αξίας 30 εκατ. ευρώ και Ένδυση -Υπόδηση: Νέες Προοπτικές) δεν έχει αρχίσει καν η απορρόφηση κονδυλίων. Στα υπόλοιπα προγράμματα η διαδικασία είναι πολύ αργή. Στο πρόγραμμα Εξωστρέφεια -Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (ξεκίνησε στις 13/10/2011) από τα 45 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί τα 6,4 εκατ. ευρώ, στην Μεταποίηση στις νέες συνθήκες από τα 184 εκατ. ευρώ διατέθηκαν τα 22,99 εκατ. ευρώ στην Επιχειρηματικότητα Γυναικών (ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2010) από τα 45 εκατ. ευρώ δόθηκαν τα 9 εκατ. ευρώ και στην Επιχειρηματικότητα Νέων από τα 56 εκατ. ευρώ διατέθηκαν τα 15,2 εκατ. ευρώ.

Στις Πράσινες Υποδομές επί προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ έφτασαν σε δικαιούχους τα 1,7 εκατ. ευρώ και στην Πράσινη Επιχείρηση από τα 2,9 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν 388.191 ευρώ.

- Όσο για τα 150 εκατ. ευρώ ανακυκλούμενων δανείων μέσω της ΕΤΕΠ που θα έφταναν φέτος με το νέο δάνειο που υπεγράφη συνολικού ύψους 1,44 δισ. ευρώ και με εγγύηση κονδύλια του ΕΣΠΑ από τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, ήταν σαφής σε ομιλία του προ ημερών. Είπε ότι «τελείωσε η διαπραγμάτευση, έχουν υπογραφεί όλα τα σχετικά κείμενα, είναι θέμα, πια των ελληνικών τραπεζών να εξειδικεύσουν τις συμφωνίες αυτές»…

- Όσο δε για το πρόγραμμα-μαμούθ των 500 εκατ. ευρώ περίπου επιδοτήσεων προς μικρομεσαίους όλων των κλάδων (2η δράση μέσω ΠΕΠ) η προδημοσίευση της προκήρυξης έγινε τον Απρίλιο και από τότε εκκρεμεί να ανακοινωθεί ποιος θα είναι ο φορέας υλοποίησης, ποιοι οι επιλέξιμοι κλάδοι και πότε επιτέλους θα έρθει η προκήρυξη που στον 1ο κύκλο ήταν από τα λίγα προγράμματα που σε – συγκριτικά – σύντομο διάστημα έδωσε τα λεφτά στους δικαιούχους.

Πληροφορίες έκαναν λόγο το προηγούμενο διάστημα για ασφυκτικές πιέσεις σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο των περιφερειακών αρχών για να αναλάβουν την εποπτεία -όπως συνέβαινε προ του 2009- οι οποίες φέρεται ότι ξεπεράστηκαν, χωρίς όμως να υπάρχουν ακόμη ανακοινώσεις.

- Αφού λοιπόν τα προγράμματα δεν απορροφούνται και δεν προκηρύσσονται τα νέα, το ΕΣΠΑ δεν «τσουλάει». Πέρυσι η Ελλάδα απορρόφησε 3,39 δισ. ευρώ.

Φέτος ο μνημονιακός στόχος είναι 3,73 δισ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο απορροφήθηκαν μόνο 700 εκατ. ευρώ και τα σημερινά στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης καταγράφουν απορρόφηση 1,326 δισ. ευρώ. Τελευταία ευκαιρία είναι οι αιτήσεις πληρωμών που θα γίνουν την παραμονή πρωτοχρονιάς.

Αν τα λεφτά δεν απορροφηθούν, δεν θα χαθούν (με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις). Θα υπάρχει ευκαιρία και το 2013.

Μόνο που -λένε αρμόδια στελέχη- το 2013 υπάρχουν και άλλα 4 δισ. ευρώ περίπου μνημονιακού στόχου και εκτιμάται ότι υπηρεσιακά και διαχειριστικά είναι σχεδόν αδύνατο να τα καταφέρουν. Και αν αυτό συμβεί ούτε το 2013 θα έρθουν οι ελάχιστοι πόροι που είναι πλέον διαθέσιμοι για στήριξη της αγοράς αλλά και θα χαθούν οριστικά σημαντικά λεφτά του ΕΣΠΑ...



Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ