Προϊστάμενοι εφοριών: τι έγινε; - Ένα άρθρο του Τάσου Τέλλογλου
του Τάσου ΤέλλογλουΤα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συναντήθηκαν προχθές με τον υφυπουργό Οικονομικών κ Γιώργο Μαυραγάνη εξεπλάγησαν όταν του είπαν πως δεν θα του υποδείξουν ποιοί προϊστάμενοι του υπουργείου Οικονομικών δεν θα μετατεθούν αλλά του ζήτησαν τα αριθμητικά κριτήρια με τα οποία κρίνονται και εκείνος τους είπε ότι δεν αρκούν τα νούμερα γιατί σε κάποιες περιπτώσεις δεν λένε την αλήθεια.
του Τάσου Τέλλογλου
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συναντήθηκαν προχθές με τον υφυπουργό Οικονομικών κ Γιώργο Μαυραγάνη εξεπλάγησαν όταν του είπαν πως δεν θα του υποδείξουν ποιοί προϊστάμενοι του υπουργείου Οικονομικών δεν θα μετατεθούν αλλά του ζήτησαν τα αριθμητικά κριτήρια με τα οποία κρίνονται και εκείνος τους είπε ότι δεν αρκούν τα νούμερα γιατί σε κάποιες περιπτώσεις δεν λένε την αλήθεια.
Το πράγμα έμοιαζε ως ένας ακόμα παραλογισμός της πολιτικής πολύ περισσότερο που χθες ανακοινώθηκε ότι τελικά θα φύγουν οι μισοί από εκείνους που είχαν ανακοινωθεί αρχικά. Το ερώτημα παραμένει ωστόσο: με ποια κριτήρια φεύγουν ή μένουν;
Τα ποσοτικά κριτήρια που είχαν καθορισθεί από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και είχαν αποδεχθεί αρκετοί από τους προϊστάμενους που διαμαρτύρονται σήμερα ήταν:
-Το ποσοστό ληξιπροθέσμων χρεών που θα εισπράττοντο. Συνήθως αυτό καθορίζονταν σε μία αύξηση 25% έναντι του προηγούμενου χρόνου, εφέτος ο στόχος προσέγγισε το 100% αύξησης έναντι του 2011 με αποτέλεσμα να χαρακτηρισθεί από πολλούς εφόρους μαξιμαλιστικός στην αρχή της χρονιάς. Θα έπρεπε να συγκεντρωθούν 2 δις ευρώ έναντι στόχου ενός δίς κατά την περσινή χρονιά. Τελικά φαίνεται ότι το ένα δίς ξεπεράστηκε αλλά καμία εφορία ή υπηρεσία δεν πιάνει τον στόχο. Ενδεικτικά η Εφορία Ανωνύμων του Πειραιά είναι στο 63%, έναντι 53% της ΔΟΥ μεγάλων επιχειρήσεων, 43%της Θεσσαλονίκης και 30% της ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών. Πρόκειται για τις 4 μεγαλύτερες εφορίες της χώρας. Σε ο,τι αφορά την είσπραξη των εφετινών ληξιπροθέσμων οι δύο μεγαλύτερες ΔΟΥ των μεγάλων επιχειρήσεων και ΦΑΕΕ Πειραιά είναι γύρω στο 15% (εισπράξης ως προς τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί).
-Οι τακτικοί έλεγχοι.
-Οι έκτακτοι έλεγχοι μέσω του συστήματος Elenxis .
-Και οι προληπτικοί έλεγχοι.
Τον Ιανουάριο του 2012 οι έφοροι είχαν συμφωνήσει ότι οι έκτακτοι έλεγχοι τους θα περνούσαν μέσα από το σύστημα Elenxis ώστε να υπάρχει εικόνα στις κεντρικές υπηρεσίες του τι ακριβώς έκαναν οι ελεγκτές .Σε πολλές όμως εφορίες αυτό δεν συνέβη διότι το προσωπικό χρειαζόταν επανεκπαίδευση στο σύστημα. Έτσι «χειροκίνητοι» έλεγχοι εκτός Elenxis δέν αναγνωρίσθηκαν ως τέτοιοι. Δίκαια αφού είχε συμφωνηθεί κάτι διαφορετικό.
Υπάρχουν όμως και ορισμένες άλλες λεπτομέρειες. Πχ το γεγονός ότι ένας οικογενειακός και προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού προαλείφονταν εδώ και δύο μήνες για μία θέση που ανακοινώθηκε μόλις προχθές ότι τελικά παίρνει σε ένα κρίσιμο ελεγκτικό κέντρο στο οποίο έχουν παραπεφθεί υποθέσεις ελέγχου φορολογούμενων μεγάλου πλούτου ορισμένοι από τους οποίους έχουν στενές σχέσεις με όλες τις εξουσίες. Αυτό είναι καλό για τον συγκεκριμένο υπάλληλο, ίσως αποδειχθεί και κακό. Αν αποτύχει θα κριθούν και εκείνοι που έπαιξαν η το χειρότερο εικάζεται ότι έπαιξαν ρόλο στην τοποθέτησή του.
Πηγή: protagon.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr