Μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε στη δημιουργία της νέας ανταλλακτικής βιβλιοθήκης!

Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κηφισιά πέρυσι τον Ιούνιο, όταν δύο νέοι αρχιτέκτονες, ο Ελευθέριος Αμπατζής και η Ειρήνη Ιωαννίδου παρουσίασαν το πρότζεκτ.



Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κηφισιά πέρυσι τον Ιούνιο, όταν δύο νέοι αρχιτέκτονες, ο Ελευθέριος Αμπατζής και η Ειρήνη Ιωαννίδου παρουσίασαν το πρότζεκτ. Μετά την υλοποίησή της, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ζήτησε και απέκτησε τις δικές της δίδυμες βιβλιοθήκες - η μία είναι κινητή  και εντάσσεται σε διάφορες πολιτιστικές δράσης στην Ατικκή, ενώ η δεύτερη βρίσκεται μόνιμα τοποθετημένη έξω από τη Στέγη.



Οι δύο αρχιτέκτονες αυτή την περίοδο κάνουν μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μια τρίτη μόνιμη ανταλλακτική βιβλιοθήκη σε περιοχή που οι πολίτες έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο βιβλίο. Έτσι οργανώνουν μέσω του Groοpio μια εκστρατεία, στην οποία μπορούμε όλοι να πάρουμε μέρος ακόμα και με ένα ευρώ. Η προσπάθεια λήγει στις 13 Μαρτίου 2013.



Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στην παραδοσιακή έννοια της δημόσιας βιβλιοθήκης. Εξελίσσει την κοινωνική αλληλεπίδραση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων. Είναι κατασκευασμένη στα πρότυπα μίας παραδοσιακής βιβλιοθήκης με βιβλία που διαχειρίζονται οι χρήστες της, δίχως συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο. Το απόθεμά της βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της. Ο επισκέπτης της μπορεί να δανειστεί ένα βιβλίο και πάλι μετά από ένα χρονικό διάστημα να το επιστρέψει. Η συλλογή της εναλλάσσεται καθημερινά αφού την διέπει η προϋπόθεση πως κάθε προσφορά έντυπου υλικού είναι δεκτή. Ο εκάστοτε αναγνώστης μπορεί παράλληλα να αποτελεί και το δωρητή. Είναι ανοιχτή στο κοινό όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.



Η εκστρατεία για τη δημιουργία και την κατασκευή της επόμενης ανταλλακτικής βιβλιοθήκης ξεκίνησε στο Groopio.com. Η συμμετοχή του κοινού στη χρηματοδότηση αυτού, μπορεί να ολοκληρώσει το στόχο. Μία επιτυχημένη εκστρατεία θα δώσει περισσότερες πιθανότητες για την εύρεση χορηγών καθώς το συνολικό κόστος θα μειωθεί.



Ας ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή κάθε γειτονιά της Ελλάδας θα αποκτήσει τη δική της ανταλλακτική βιβλιοθήκη!


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ