Σε βαρύ κλίμα οι πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο - Σοκ στις διεθνείς αγορές!

Κάτω από πολύ βαρύ κλίμα συνεδρίασε το πρωί της Καθαράς Δευτέρας το υπουργικό συμβούλιο στη Λευκωσία, καθώς το απόγευμα στις 4 είναι η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή η οποία ουσιαστικά θα κρίνει το μέλλον της Κύπρου.

Κάτω από πολύ βαρύ κλίμα συνεδρίασε το πρωί της Καθαράς Δευτέρας το υπουργικό συμβούλιο στη Λευκωσία, καθώς το απόγευμα στις 4 είναι η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή η οποία ουσιαστικά θα κρίνει το μέλλον της Κύπρου, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ.



Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικου συμβουλίου και πριν τη συνεδρίαση της Βουλής ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους βουλευτές για την απόφαση του Eurogroup και τις επιπτώσεις που θα έχει μία πιθανή καταψήφισή της από τη Βουλή. Επίσης θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Όλο το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα υπήρξαν ολονύκτιες διαβουλεύσεις για να διασφαλιστεί η πλειοψηφία στη συνεδρίαση της Βουλής κάτι όμως που ακόμα και τώρα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν είναι εξασφαλισμένη.

Το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ έχουν καλέσει τους πολίτες σε συγκέντρωση για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης.

Οι απεσταλμένοι της ΕΚΤ και της Γκαζπρομ βρίσκονται ακόμα στη Λευκωσία και παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις δραματικές εξελίξεις και τον αντίκτυπό τους στις διεθνείς αγορές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών μίλησε με τον κύπριο ομόλογό του το πρωί της Δευτέρας.

Ο αντιπρόσωπος της Γκάζπρομ πρότεινε την κατασκευή και τη λειτουργία του τερματικού σταθμού φυσικού και υγροποιημένου αερίου  στην Επισκοπή κοντά στη Λεμεσό και την εκμετάλευση ενός οικοπέδου εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το πρόβλημα πάντος που υπάρχει σύμφωνα με τους κανόνισμούς της ΕΕ είναι ότι πρέπει να δημοπρατηθούν με διεθνή διαγωνισμό, μάλιστα για ορισμένα οικοόπεδα βροισκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες αλλά προκαλεί εντύπωση η μεγάλη δραστηριότητα των Ρώσων που εντάθηκε το τελευταίο 24ωρο.

Από το πρωί πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις των κύπριων τραπεζιτών με τον διοικητή της κεντρικής κυπριακής τράπεζας.

Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι έτοιμο νομοσχέδιο για την διασύνδεση των νέων αξιογράφων που θα δοθούν σε όσους κρατήσουν για δύο χρόνια τις καταθέσεις τους στην Κύπρο με το φυσικό αέριο.

Η ισπανική κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες της σχετικά με τις καταθέσεις τους λέγοντας σε όλους τους τόνους ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι μοναδική.

Δήλωση Σαμαρά για την Κύπρο

Η Ελλάδα συμπαραστάθηκε και συμπαραστέκεται στην δοκιμασία της Κύπρου. Άλλωστε, περνάει και η Ελλάδα σκληρή δοκιμασία εδώ και τρία χρόνια.

Να θυμόμαστε όμως: Η Ευημερία και η Ανάπτυξη θα επιστρέψουν σύντομα! Και στην Κύπρο και στην Ελλάδα…

Η ικανότητα του Ελληνισμού να αντέχει στα δύσκολα και να προοδεύει έχει αποδειχθεί πολλές φορές. Θα αποδειχθεί και πάλι!

Αρκεί να μην χάσουμε την πίστη στον εαυτό μας και να παραμείνουμε όρθιοι. Από την κρίση θα βγούμε πιο ισχυροί και πιο ενωμένοι.  

Σοκ στις διεθνείς αγορές - Πτώση στην τιμή του πετρελαίου - Πέφτει το ευρώ - Ερωτηματικά για την ασφάλεια των καταθέσεων στην Ευρωζώνη

Η απρόσμενη απόφαση του Eurogroup να επιβάλει «κούρεμα» στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες προκάλεσε σοκ στις διεθνείς αγορές, απειλώντας εκ νέου να βυθίσει την Ευρωζώνη σε τραπεζική κρίση. 

Το ευρώ και χρηματιστήρια σημειώνουν υψηλές απώλειες, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε «ασφαλή» καταφύγια όπως ο χρυσός και τα γερμανικά κρατικά ομόλογα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η απόφαση του Eurogroup είναι χειρότερη ακόμα και από τo χειρισμό της κρίσης της Lehman Brothers, το 2008.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανέφερε ότι το κυπριακό πακέτο στήριξης είναι «πιστωτικά αρνητικό» όχι μόνο για τις κυπριακές αλλά για όλες τις τράπεζες στην Ευρωζώνη και κυρίως στην περιφέρεια, όπου βλεπει αυξανόμενο κίνδυνο φυγής καταθέσεων.

Το ευρώ υποχώρησε έως 1,5% στα 1,2901 δολάρια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 13 Ιανουαρίου 2011. 

Έναντι του γεν σημείωσε απώλειες έως 2,8%, για να περιοριστούν αργότερα στο 1,8% περίπου και την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 122,36 γεν.   

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο σημείωσε απώλειες 1,2%, ενώ στον αντίποδα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε έως 1,1%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν τις υψηλότερες απώλειες των δύο τελευταίων εβδομάδων, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 να υποχωρεί έως 1,2% ( η μεγαλύτερη πτώση από τις 26 Φεβρουαρίου).

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100, υποχωρεί κατά 0,99%, στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 1,56%, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατά 1,21%, ενώ υψηλότερες είναι οι απώλειες στα χρηματιστήρια σε Ισπανία (2,10%) και Ιταλία (2,33%).

Στη Γουόλ Στριτ, η κίνηση στα προθεσμιακά συμβόλαια (futures) δείχνει πτωτικό άνοιγμα, ενώ νωρίτερα σήμερα μαζικές ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν και στις ασιατικές αγορές.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο γενικός δείκτης Hang Seng έκλεισε με απώλειες 2% σε χαμηλό τριμήνου, ενώ έντονα αρνητικό κλίμα επικράτησε ακόμα σε Τόκιο (-2,7%), Αυστραλία (2,1%) και Ταϊβάν (1,5%).

Ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific καταγράφει τις υψηλότερες απώλειες από τον Ιούλιο του 2012 (1,8%).

Στην αγορά ομολόγων, παρατηρείται στροφή στους γερμανικούς τίτλους, καθώς η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε κατά 5 μονάδες βάσης στο -0,005%.

Στην περιφέρεια, σημειώνουνται ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων.  

Το ιταλικό 10ετές, που την περασμένη εβδομάδα είχε ενισχυθεί κατά 10 μονάδες, ενισχύθηκε σήμερα Καθαρά Δευτέρα, κατά 11 μονάδες βάσης (0,11%) στο 4,71% και ο αντίστοιχος ισπανικός τίτλος σημείωσε άνοδο 14 μονάδων στο 5,06%.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ