Στα ελληνικά και μόνο το ευαγγέλιο σήμερα στην τελετή ενθρόνισης του 264ου Πάπα Φραγκίσκου Α' - Τιμά την ορθόδοξη εκκλησία ο Ρωμαιοκαθολικός Ποντίφηκας - Παρακολουθείστε ζωντανά την τελετή

Σε μία πιο απλή τελετή ενθρονίζεται αυτήν την ώρα στον Άγιο Πέτρο ο νέος Πάπας Φραγκίσκος, τελώντας την πρώτη του ανοικτή θεία λειτουργία ως Ποντίφικας.

Σε μία πιο απλή τελετή ενθρονίζεται σήμερα στον Άγιο Πέτρο ο νέος Πάπας Φραγκίσκος, τελώντας την πρώτη του ανοικτή θεία λειτουργία ως Ποντίφικας.



Οι δρόμοι γύρω από την πλατεία του Αγίου Πέτρου έχουν γίνει υπαίθρια «επέκταση» του καθεδρικού ενώ στο Βατικανό έχουν ήδη φτάσει οι υψηλές ξένες αντιπροσωπείες· στα ελληνικά η ανάγνωση του Ευαγγελίου, το θυρεό που είχε ως επίσκοπος θα κρατήσει ο Φραγκίσκος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρών στην τελετή, ως πρώτος προκαθήμενος της ορθόδοξης εκκλησίας σε ενθρόνιση στη Ρώμη από το σχίμα του 11ου αιώνα.


Stream videos at Ustream
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν περίπου στις εννέα το πρωί (ώρα Ελλάδας), με τον νέο Πάπα να χαιρετά τους συγκεντρωμένους πιστούς στην πλατεία.

Κατά την επιθυμία και τις οδηγίες του αργεντινού ποντίφικα, τα αποσπάσματα του Ευαγγελίου που έχουν επιλεγεί, αυτή την φορά, θα ψαλλούν μόνον στα ελληνικά, και όχι στα λατινικά.

Η πρώτη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη 



Στην ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου Α΄ θα παραστούν αντιπροσωπείες από περισσότερες από 20 χριστιανικές Εκκλησίες. Ξεχωριστή, όμως, και συνάμα ιστορικής σημασίας είναι η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.  

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, είτε πριν το Σχίσμα του 1054, είτε μετά από αυτό που Οικουμενικός Πατριάρχης παρίσταται στην εγκατάσταση Ρωμαίου Ποντίφικα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός.    
 
«Ακόμη και πριν το Σχίσμα Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως δεν είχε παρευρεθεί σε ενθρόνιση Πάπα. Δεν συνέβη ούτε πριν το 1054, αλλά ούτε και μετά. Με την χειρονομία μου αυτή θέλω να δείξω τη σημασία που δίνω στις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δυο Εκκλησιών» δήλωσε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV.  

Βαρθολομαίος και Φραγκίσκος συναντήθηκαν για πρώτη φορά χθες. Οι δυο άνδρες είχαν τετ-α-τετ στον Οίκο της Αγίας Μάρθας στο Βατικανό, προσωρινό κατάλυμα του νέου Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Στη συνέχεια Πάπας και Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθησαν σε δείπνο.     

Στις πρώτες φωτογραφίες από την συνομιλία που είχαν οι δύο Προκαθήμενοι λίγο πριν το δείπνο, ο Πάπας διακρίνεται ασκεπής. Πρόσωπα που παρέστησαν στη συνάντηση επισήμαναν την απλότητα του νέου Πάπα και έκαναν λόγο για θερμή συζήτηση σε ιδιαίτερα φιλική και αδελφική ατμόσφαιρα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ