Πάπας Φραγκίσκος Α': «Ο ρόλος μου; Να προσφέρω την αγκαλιά μου στους φτωχούς, στους γυμνούς, σε όσους είναι στην φυλακή»

Με την παρουσία χιλιάδων πιστών, ηγετών από όλο τον κόσμο, αλλά και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, η τελετή «ενθρόνισης» του Πάπα Φραγκίσκου, στον Άγιο Πέτρο, στη Ρώμη.


Με την παρουσία χιλιάδων πιστών, ηγετών από όλο τον κόσμο, αλλά και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, η τελετή «ενθρόνισης» του Πάπα Φραγκίσκου, στον Άγιο Πέτρο, στη Ρώμη, όπως γράφει το Έθνος.



Ο Πάπας Φραγκίσκος, βγαίνοντας από την εκκλησία της Αγίας Μάρθας, λίγο πριν τις 10.00 (ώρα Ελλάδας) πήγε ανάμεσα στο πλήθος και χαιρέτισε τους πιστούς με το γνωστό πλέον αυθόρμητο στυλ που σπάει τα αυστηρά πρωτόκολλα, αλλά προκαλεί και πονοκέφαλο στους άνδρες της ασφάλειάς του.

Ο καρδινάλιος Άντζελο Σοντάνο παρέδωσε στον Πάπα Φραγκίσκο το «δαχτυλίδι του ψαρά» σύμβολο της διακονίας του Αγίου Πέτρου το οποίο έπειτα από επιθυμία του ίδιου του Ποντίφικα θα είναι ασημένιο και όχι χρυσό.

«Ευχαριστώ για την παρουσία τους, τους αντιπροσώπους άλλων Εκκλησιών και εκκλησιαστικών Κοινοτήτων, όπως και τους εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας και των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων. Στέλνω τον πιο εγκάρδιο χαιρετισμό μου στους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων, στις επίσημες αποστολές τόσων χωρών και στο διπλωματικό σώμα» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Πάπας κατά την διάρκεια της οποίας επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Δεν πρέπει να φοβόμαστε την καλοσύνη, ούτε την τρυφερότητα».





Ο Ποντίφικας τόνισε ότι «ο άνθρωπος πρέπει να προστατέψει την πλάση και τους αδελφούς του», και «να απορρίψει το μίσος τον φθόνο και την αλαζονεία».


Ο νέος Πάπας ζήτησε από τις εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές «να μην φοβηθούν την καλοσύνη και την τρυφερότητα, διότι και ο Ιωσήφ μας δείχνει ότι τα συναισθήματα αυτά είναι ένδειξη δύναμης και όχι ενός ανίσχυρου ανθρώπου».

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, επανέλαβε ότι «ξεκινά την ιερατική του πορεία ως επίσκοπος της Ρώμης και διάδοχος του Πέτρου».


«Ποιος είναι ο ρόλος μου; Να προσφέρω την αγκαλιά μου στους ταπεινούς, σε όσους πεινάνε, διψάνε, είναι ξένοι, γυμνοί, άρρωστοι, στην φυλακή, είπε ο Πάπας, τονίζοντας: «Μόνο όποιος υπηρετεί με αγάπη, ξέρει να παρέχει φροντίδα».

Αμέσως μετά την τελετή, την ομιλία και την ευλογία του νέου Ποντίφικα, το πλήθος (περίπου 200.000 πιστοί) ξέσπασε σε χειροκροτήματα, φωνάζοντας «Ζήτω ο Πάπας!», ενώ οι καμπάνες του Αγίου Πέτρου χτυπούσαν χαρμόσυνα.


Στη συνέχεια ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας χαιρέτισε τους Ίταλούς πολιτικούς, τους ξένους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες και τους διπλωμάτες.

Την τελετή παρακολούθησε από την τηλεόραση, ο παραιτηθείς Βενέδικτος, ο οποίος από τις 28 Φεβρουαρίου έχει αποσυρθεί στο Καστέλ Γκαντόλφο, κοντά στην Ρώμη.


 

«Ιστορικής σημασίας» η παρουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Την ιστορική σημασία της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην ενθρόνιση του νέου Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκου Α΄ τονίζει το ραδιόφωνο του Βατικανού.

«Η παρουσία της αυτού Αγιότητος του Βαρθολομαίου Α΄ είναι ιστορικής σημασίας» γράφει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του ο Ραδιοφωνικός σταθμός Βατικανού, αποτελεί επίσημο όργανο της Αγίας Έδρας.

Σε δημοσίευμα που αναρτήθηκε χθες επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «μια ιστορική πρωτιά θα ευλογήσει τη θεία λειτουργία για την ενθρόνιση του νέου Πάπα Φραγκίσκου Α΄. Μετά από περίπου 1.000 χρόνια Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραστεί στην ενθρόνιση Πάπα της Ρώμης».

Εν τω μεταξύ ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε παρατηρήσεις που έκανε κατά την αναχώρησή του για τη Ρώμη, σημείωσε ότι η ιστορία δεν έχει ποτέ καταγράψει, παρουσία Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, στην «ενθρόνιση» του Πάπα. Ακόμα και πριν το σχίσμα του 11ου αιώνα δεν είχε ποτέ παραστεί σε «ενθρόνιση» του Πάπα.

Ο διευθυντής του Βατικάνιου Κέντρου για την Ενότητα των Εκκλησιών (Centro Pro Unione) τονίζει άλλωστε ότι η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στέλνει ισχυρό μήνυμα για τη συνέχιση του οικουμενικού διαλόγου. «Πιστεύω ότι η κίνηση αυτή καταδεικνύει από την πλευρά της Ορθοδοξίας, τη διάθεση για συνέχιση του διαλόγου και για την επιθυμία των δυο πλευρών να υπερβούν τις διαιρέσεις που τις κρατούν εδώ και αιώνες μακριά» λέει ό πατήρ James Puglisi, κληρικός του τάγματος των Φραγκισκανών, από όπου προέρχεται ο νέος Πάπας Φραγκίσκος.





Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr