Η Γενική Διευθύντρια της Pharmassist, Ιωάννα Κούκλη, μιλάει μόνο στο Eirini the Blog για την κρίση, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία

* Το Eirini the Blog είναι χορηγός επικοινωνίας και θα δημοσιεύσει τις συνεντεύξεις όλων των ομιλητών της εσπερίδας του ΤΟΓΜΕ με θέμα «Η Επιχειρηματικότητα είναι νοοτροπία».* Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο iagme@eede.gr

Διαβάστε τι είπε στο Eirini the Blog η Γενική Διευθύντρια της Pharmassist, Ιωάννα Κούκλη, λίγο πριν την εσπερίδα του Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ & Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) με θέμα: «Η Επιχειρηματικότητα είναι νοοτροπία» (Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 17:30 στο Ξενοδοχείο Royal Olympic).

1) Ποιες είναι οι «δεξιότητες» που αποκτήσατε- και αξιολογώντας την επιτυχημένη πορεία σας- σας οδήγησαν στην κορυφή;
Καταρχήν θα ήθελα να τονίσω ότι η είσοδός μου στην επιχειρηματική αρένα προέκυψε σταδιακά. Η πρωταρχική μου ιδιότητα είναι αυτή του επιστήμονα, και έτσι ξεκίνησα την επαγγελματική μου καριέρα στο χώρο της Φαρμακοβιομηχανίας. Η χρόνια ενασχόλησή μου σε διάφορους τομείς  όπως έλεγχος ποιότητας, έρευνα και ανάπτυξη, κανονιστικές υποθέσεις, η επαγγελματική εμπειρία και η σφαιρική γνώση που απέκτησα για το «φάρμακο» με βοήθησαν να προβλέψω την ανάγκη/ευκαιρία για τη δημιουργία μιας εταιρείας που θα δραστηριοποιείται στους ανάλογους τομείς. Σίγουρα λοιπόν η διορατικότητα και η πρόβλεψη είναι δεξιότητες που απέκτησα πριν δημιουργήσω τη δική μου επιχείρηση, οι οποίες όμως βοήθησαν και βοηθούν στην ομαλή λειτουργία της εταιρείας.  Με την πάροδο του χρόνου φυσικά και εκ των πραγμάτων, ένας επιχειρηματίας, μαθαίνοντας από τα λάθη του, αποκτά περαιτέρω δεξιότητες με απώτερο σκοπό πάντα τη βιωσιμότητα της επιχείρησης αλλά και την παροχή ποιοτικού «προϊόντος», μένοντας πιστός και στο πρωταρχικό όραμα που οδήγησε στη δημιουργία της εταιρείας του. Άλλες δεξιότητες που προσωπικά με έχουν βοηθήσει αλλά και έχουν θέσει την εταιρεία σε τροχιά επιτυχίας είναι η υπομονή και η αποφυγή βεβιασμένων ενεργειών, η εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και η ψύχραιμη αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων.

2) Innovation , Innovation, Innovation είναι η λέξη - επωδός που ακούμε από όλους τους ξένους να λένε ότι μας λείπει. Τι θα προτείνατε στους νέους και στις νέες για να ασκήσουν το πνεύμα καινοτομίας τους; 
Θα έλεγα ότι μάλλον μας αδικούν οι ξένοι αναλογιζόμενοι πόσοι Έλληνες επιστήμονες έχουν δείξει πρωτοποριακή συμπεριφορά και έμπρακτη συμμετοχή στις μεγάλες καινοτομίες. Αναλογιστείτε πόσα μεγάλα ονόματα είναι γνωστά μόνο στον τομέα της Υγείας, βιοτεχνολογίας αλλά και άλλων συναφών επιστημών.
Η άσκηση του πνεύματος για καινοτομία θα έλεγα ότι προκύπτει από τη συνεχή διάθεση για πειραματισμό, στο να μην είμαστε αδιάφοροι για ότι συμβαίνει δίπλα μας και να μην παραβλέπουμε τις εξελίξεις. Ειδικότερα οι νέοι που εκτίθενται σήμερα σε τόσο μεγάλο αριθμό τεχνολογικών καινοτομιών στην εξυπηρέτηση της καθημερινότητάς τους, θεωρώ ότι είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς έστω και από περιέργεια να εμβαθύνει σε θέματα καινοτομίας.
Οι απασχολούμενοι π.χ. στον τομέα της Φαρμακοβιομηχανίας έρχονται σε επαφή με καινοτόμες τεχνολογικές εξελίξεις . Εκ των πραγμάτων λοιπόν και μέσω αυτής της συνεχούς τριβής εξασκούν και κρατούν σε εγρήγορση το πνεύμα καινοτομίας τους.

3) Δημιουργεί η κρίση τελικά ευκαιρίες; Πως θα μπορούσατε να απευθυνθείτε στους νέους αλλά και σε αυτούς που αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία μετά τα 45 για να αναπτύξουν προοπτικές στην επιχειρηματικότητα με τις σημερινές συνθήκες.
Ειδικά στο χώρο της Φαρμακοβιομηχανίας και συγκεκριμένα όσον αφορά στην Έρευνα και Ανάπτυξη, ναι, δημιουργούνται ευκαιρίες εν μέσω κρίσης. Οι τρέχουσες συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν ή έχουν ήδη  προκαλέσει στροφή του ανθρώπινου δυναμικού από το εμπορικό κομμάτι στο ερευνητικό. Για πολλά χρόνια και μέχρι πρόσφατα είχε δοθεί μεγάλο βάρος στον τομέα των πωλήσεων και όπως αποδείχθηκε δεν ήταν αυτό το παραγωγικό κομμάτι. Η κρίση αυτή μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες στους πιο παραγωγικούς τομείς του κλάδου με στροφή σε άλλες μορφές απασχόλησης.
Η Pharmassist π.χ, η οποία είναι ένα Contract Research Organization, συγκαταλέγεται στις εταιρείες των οποίων οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη συμμετοχή στα διάφορα στάδια της ανάπτυξης ενός φαρμακευτικού προϊόντος διεθνώς. Εταιρείες αυτού του κλάδου απασχολούν κυρίως επιστήμονες του τομέα της Υγείας, με εξειδικευμένες σπουδές και εμπειρία. Το ίδιο το αντικείμενο δραστηριότητας - το ίδιο το business με άλλα λόγια - εμπερικλείει την έννοια της ευκαιρίας καθώς η ανάληψη έργων καταλήγει μέσα από διαδικασίες, στην ανάπτυξη ενός νέου φαρμακευτικού προϊόντος.
Επίσης, η συμβουλή μου προς  όσους έχουν θέληση για επιχειρηματική δραστηριότητα- είναι να τολμούν. Πρέπει να βρίσκονται μονίμως σε εγρήγορση για δυνατότητες και ευκαιρίες που τυχόν προκύπτουν στο ευρύτερο περιβάλλον, να παρακολουθούν εξελίξεις κοινωνικές/οικονομικές σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, να είναι «συντονισμένοι με την εποχή τους».
Γενικότερα όμως αυτό που είναι ύψιστης σημασίας κατ’εμέ αφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει και εντάσσει την έννοια της επιχειρηματικότητας ο εργαζόμενος άνθρωπος - επιχειρηματίας και μη - στις δραστηριότητές του. Η επιχειρηματικότητα είναι αρχικά και ουσιαστικά θέμα νοοτροπίας. Ο καθένας από τη θέση στην οποία βρίσκεται - είτε είναι επιστήμονας, είτε ιδιοκτήτης επιχείρησης, είτε διοικητικός υπάλληλος - μπορεί να λειτουργεί με γνώμονα τη δημιουργία, την προσφορά, την καινοτομία. Είναι σημαντικό να υιοθετηθεί αυτή η στάση στο χώρο εργασίας για να αναπτυχθούν προοπτικές.

4) Ποια ήταν η καλύτερη και ποιες ήταν οι δύσκολες στιγμές της επιχειρηματικής σας δράσης;
Καθ’όλη τη διάρκεια της επιχειρηματικής μου δράσης έζησα πολλές και εναλλασσόμενες καλές και κακές στιγμές. Σίγουρα πρωταρχική θέση στις καλές στιγμές κατέχει η αναγνώριση που εισπράττουμε από τους πελάτες μας, η οποία αποδεικνύεται μέσα από μακροχρόνιες συνεργασίες και τη διαρκή εμπιστοσύνη που μας δείχνουν, ακόμα και από γραπτά συγχαρητήρια που λαμβάνουμε με την ολοκλήρωση ενός έργου ή μιας δραστηριότητας και φιλόφρονα σχόλια για τον επαγγελματισμό μας.
Οι δύσκολες στιγμές επικεντρώνονται δυστυχώς και είναι συνυφασμένες με τη συναλλαγή με την Πολιτεία. Οι υπερβολικές απαιτήσεις όσον αφορά στη φορολογία, παράλληλα με την έλλειψη κινήτρων και μέτρων προς την ανάπτυξη, και την τόνωση του επιχειρηματικού κλάδου, έχουν δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον προς τον Ιδιωτικό-επιχειρηματικό τομέα. Αυτή η στάση λοιπόν δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό υγιείς επιχειρήσεις που μόνο όφελος αποφέρουν στον κρατικό μηχανισμό.

5) Ανταγωνιστικότητα είναι η δεύτερη λέξη-φετίχ των διεθνών επικριτών μας όταν αναφέρονται στην Ελλάδα, που ωστόσο έχουν απόλυτο δίκιο. Μας λείπει φαίνεται εντελώς. Πως καταφέρατε στον τομέα σας να είστε ανταγωνιστικοί και τι απαιτείται για να βγούμε από τη «ρετσινιά» της κακής κόπιας σε ότι παράγουμε ή δημιουργούμε.
Εδώ και αρκετά χρόνια, και δεδομένου ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στα παλαιά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής νομοθεσίας, ήμασταν αρκετά ανταγωνιστικοί και ειδικότερα στο χώρο της Κλινικής Έρευνας, και η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να προσελκύει το ενδιαφέρον. Με την εισαγωγή όμως νέων μελών στην ΕΕ-κράτη που χαρακτηρίζονται από καλές δομές Υγείας, παραδοσιακά έμπειρο ερευνητικό δυναμικό και σύντομα χρονοδιαγράμματα εγκρίσεων - τέθηκε το θέμα της ανταγωνιστικότητας. Αν και η Ελλάδα ξεκίνησε με πολύ καλές προδιαγραφές, μετά την εισαγωγή χωρών όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία κ.α. η ανταγωνιστικότητα άρχισε να προκαλείται. Υπάρχει όμως δυνατότητα βελτίωσης και ανάκαμψης χωρίς να αλλάξουν απαραίτητα υποδομές. Αρκεί η παρέμβαση σε γραφειοκρατικά θέματα όπως πχ. Το διαδικαστικό κομμάτι για την έγκριση των κλινικών μελετών από τους αρμοδίους φορείς στα Νοσοκομεία της χώρας μας το οποίο πρέπει να γίνει πιο οργανωμένο και κατ’επέκταση πιο αποτελεσματικό. Είναι λυπηρό να χάνουμε μόνοι μας την ανταγωνιστικότητα μας.
Ένα άλλο θέμα άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανταγωνιστικότητα είναι αυτό του υψηλού κόστους λειτουργίας, λόγω των δυσχερειών που ανέφερα παραπάνω, συγκριτικά με άλλες χώρες. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο με την εξυγίανση του συστήματος και με κρατική πρόνοια για μείωση του κόστους του παραγόμενου έργου. Η ανταγωνιστικότητα γενικά είναι θεμελιώδους σημασίας και αποτελεί παράμετρο η οποία πρέπει συνεχώς να παρακολουθείται καθώς απαιτεί διαρκή αγώνα και ετοιμότητα. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με πολλές δυνατότητες και ιδιαίτερα όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό μιας και διαθέτει λαμπρούς επιστήμονες και ερευνητές παγκόσμιας φήμης.

6) Υπάρχουν θέσεις εργασίας στον κλάδο σας; Έχετε ένα αισιόδοξο μήνυμα και αν ναι που το εδράζετε;
Γενικότερα υπάρχουν πολλές  δυνατότητες και ευκαιρίες στον τομέα των Life Sciences. Η κλινική έρευνα αποτελεί υψηλή προστιθέμενη αξία για την πραγματική οικονομία της χώρας, μπορεί άμεσα να οργανωθεί αποτελεσματικά και να οδηγήσει σε περισσότερες θέσεις εργασίας. Επίσης, σε μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό η ανάπτυξη του τομέα της βιοτεχνολογίας με παραγωγή υψηλής τεχνολογίας φαρμακευτικών προϊόντων, η δημιουργία οργανισμών για διεξαγωγή φαρμακολογικών/φαρμακονινητικών μελετών και μελετών βιοϊσοδυναμίας. Παράλληλα με τα προηγούμενα από πλευράς σχεδιασμού, αλλά με πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, η αξιοποίηση για εμπορικούς σκοπούς της έρευνας και της καινοτομίας που πραγματοποιείται σε πολλά αξιόλογα Ινστιτούτα και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας μας. 


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr