Ημέρα της Ευρώπης: 6 ευρωψέματα σε 6 βίντεο για το Περιβάλλον, ΕΣΠΑ, μικρή επιχειρηματικότητα, Erasmus, δικαιώματα πολιτών και γεωργία

Η εκστρατεία αποτελείται από 6 τηλεοπτικά βίντεο και στοχεύει στην κατάρριψη διαφόρων αρνητικών στερεοτύπων στους τομείς του περιβάλλοντος, του ΕΣΠΑ, του προγράμματος ERASMUS, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της αγροτικής πολιτικής και των δικαιωμάτων των πολιτών.

Με αφορμή την "Ημέρα της Ευρώπης", πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, εορταστική εκδήλωση που οργανώθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.



Στην εκδήλωση συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Κούρκουλας, καθώς και η δημοσιογράφος, κυρία Σία Κοσιώνη, Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτών 2013 για την Ελλάδα. Επίσης, συμμετείχαν ως ομιλητές η Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κυρία Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, κ. Νίκος Χρυσόγελος.

 Κατά την εναρκτήρια ομιλία τους, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, καθώς, από τον φόβο της εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ ('GRexit'), έχουμε πλέον περάσει σε φάση ανάκαμψης ('GRecovery').

 Ο Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε στη δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρίου Martin Schulz, τονίζοντας ότι ο σημερινός εορτασμός της Ευρώπης προτρέπει τους πολίτες σε ενεργή συμμετοχή.

 Την ίδια άποψη συμμερίστηκε και η Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτών 2013 για την Ελλάδα κυρία Σία Κοσιώνη, η οποία υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη από συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες θα καταφέρουν να αναγεννήσουν την ελπίδα και το όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη».

 Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Κούρκουλας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη. Η κυρία Κράτσα εστίασε στη σημασία της ευρωπαϊκής ταυτότητας ενώ ο κ. Χρυσόγελος κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στις επερχόμενες Ευρωεκλογές του 2014.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, παρουσίασε την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια, η οποία υιοθετήθηκε χθες και ανέπτυξε τις 12 δράσεις που προτάθηκαν για την προαγωγή των δικαιωμάτων των πολιτών.

Ο Επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Αργύρης Περουλάκης, παρουσίασε την ενημερωτική εκστρατεία «Ευρωψέματα – Ας πούμε την αλήθεια», που υλοποιήθηκε κατόπιν συνεργασίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Υπουργείου Εξωτερικών και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Η εκστρατεία αποτελείται από 6 τηλεοπτικά βίντεο και στοχεύει στην κατάρριψη διαφόρων αρνητικών στερεοτύπων στους τομείς του περιβάλλοντος, του ΕΣΠΑ, του προγράμματος ERASMUS, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της αγροτικής πολιτικής και των δικαιωμάτων των πολιτών. Στη συνέχεια προβλήθηκαν αποσπάσματα αυτών των βίντεο ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν οι προβληματισμοί του νεανικού κυρίως κοινού σχετικά με το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα εγκαίνια του νέου Ευρωπαϊκού Χώρου υποδοχής και εργασίας δημοσιογράφων και νέων (Europe House) στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Αμαλίας 8) και την ερμηνεία του Ύμνου της Ευρώπης από την Χορωδία του Δήμου Αλίμου.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε αποσπάσματα της εκδήλωσης στο κανάλι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα: www.ustream.tv/channel/europarlgr

Δείτε τα βίντεο:


Το 1ο επεισόδιο της σειράς "Ευρωψέματα, Ας πούμε την Αλήθεια" το οποίο περιγράφει τη σημασία και το θετικό αποτέλεσμα των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για το περιβάλλον.



Το 2ο επεισόδιο της σειράς "Ευρωψέματα, Ας πούμε την Αλήθεια" το οποίο περιγράφει μέσω προσωπικών εμπειριών, τα οφέλη της ανταλλαγής φοιτητών μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus.






Το 3ο επεισόδιο της σειράς "Ευρωψέματα, Ας πούμε την Αλήθεια", αφιερωμένο στα Ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ μέσω των οποίων, χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν χρηματοδοτηθεί.




Το 4ο επεισόδιο της σειράς "Ευρωψέματα, Ας πούμε την Αλήθεια" το οποίο περιγράφει υπηρεσίες και φορείς -άγνωστα πολλές φορές στο ευρύ κοινό- της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μέσα εξυπηρέτησης των πολιτών.



Το 5ο επεισόδιο της σειράς "Ευρωψέματα, Ας πούμε την Αλήθεια" αφιερωμένο στις μικρές επιχειρήσεις και τη χρηματοδότησή τους από Ευρωπαϊκά κονδύλια. Μέσα από παραδείγματα του ελληνικού επιχειρείν, αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος της ΕΕ στην τόνωση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.



Το 6ο και τελευταίο επεισόδιο της σειράς "Ευρωψέματα, Ας πούμε την Αλήθεια" το οποίο παρουσιάζει την εξέλιξη της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ και τη σημαντική βοήθεια που προσφέρει σε Έλληνες αγρότες μέσω προγραμμάτων που στοχεύουν στην γεωργική ανάπτυξη.



Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr