Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Zoolander, φλογεροί έρωτες & ο Αντωνάκης στο έγχρωμο "Η γυνή να φοβάται τον άνδρα"

Η γη, όπως λέει το «Ενα τραγούδι για το ηλιοβασίλεμα», αντέχει στον χρόνο. Ισως και κάποιες ταινίες

 

Zoolander 2 

Του Μπεν Στίλερ. Με τους Μπεν Στίλερ, Οουεν Γουίλσον, Πενέλοπε Κρουζ, Γουίλ Φέρελ

Κωμωδία, 2016, ΗΠΑ, 102’. 
Είναι αδύνατο να ξεχωρίσεις το σίκουελ του «Zoolander» από την αγάπη 15  χρόνων για το πρωτότυπο - και ίσως είναι τελικά αυτή η αγάπη που σε κάνει να συγχωρείς την αδυναμία του να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες (ή το αντίθετο, για κάποιους άλλους). Η επιστροφή του πιο όμορφου μοντέλου στον πλανήτη έχει μπόλικες αφορμές για γέλιο, κι ας βασίζεται περισσότερο στις αναφορές παρά στη δηκτικότητα της σάτιρας. 

 

Ενα τραγούδι για το ηλιοβασίλεμα / Sunset Song 

Του Τέρενς Ντέιβις. Με τους Αγκνες Ντέιν, Κέβιν Γκάθρι, Πίτερ Μούλαν

Δραματική, 2015, Βρετανία/Λουξεμβούργο, 135’. 
Ο Τέρενς Ντέιβις, ταγμένος στην κινηματογραφική αναπαράσταση της μνήμης, μεταφέρει το βιβλίο του Λούις Γκράσικ Γκίμπον για τη ζωή της Σκωτσέζας Κρις Γκάθρι, καθώς ενηλικιώνεται από ονειροπόλα ιδεαλίστρια σε αυτόνομη αγρότισσα και ερωτευμένη σύζυγο. Πανέμορφη, συγκινητική και φιλόδοξη, η ταινία του Ντέιβις ορίζεται δυστυχώς από αντιφάσεις: την ορμή της εντυπωσιακής Αγκνες Ντέιν (ναι, το γνωστό μοντέλο) στον πρωταγωνιστικό ρόλο και την αδυναμία της να κουβαλήσει τις πιο απαιτητικές στιγμές. Εξίσου αποσυντονιστικά συναισθήματα προκαλεί η βίαιη σύνδεση των σκηνών.

 

Μικρή Αρκτος

Της Ελισάβετ Χρονοπούλου. Με τους Γιάννη Κοκιασμένο, Σοφία Γεωργοβασίλη

Δραματική, 2015, Ελλάδα, 86’.
«Obladi oblada, life goes on bra»: Το τραγούδι των Beatles αιωρείται γλυκόπικρα πάνω από την ερωτική ιστορία της Ελισάβετ Χρονοπούλου, η οποία γεννήθηκε μέσα από το βιβλίο διηγημάτων της «Φοράει κοστούμι». Με οδηγό την υποκειμενική ματιά του Γιάννη Κοκιασμένου, η Χρονοπούλου τον ακολουθεί καθώς εκείνος κατασκοπεύει και στη συνέχεια ερωτεύεται τη Σοφία Γεωργοβασίλη. Το ψέμα στο οποίο βασίζεται η σχέση τους ανταγωνίζεται μια απρόσμενη αλήθεια που καλλιεργείται ανάμεσά τους.  

 

Φέλιξ & Μέιρα  

Του Μαξίμ Ζιρού. Με τους Χαντάς Γιαρόν, Μαρτέν Ντιμπρέιγ

Δραματική, 2014, Καναδάς, 105’. 
Ομορφη έκπληξη η γλυκόπικρη, τρυφερή μα γεμάτη ελπίδα ερωτική ιστορία μεταξύ μιας νεαρής ορθόδοξης εβραίας και ενός εργένη Καναδού - τρυφερή και απτή, γεμάτη ελπίδα.

 

Ταξί στην Τεχεράνη / Taxi 

Του Τζαφάρ Παναχί. Με τον Τζαφάρ Παναχί

Δραματική, 2015, Ιράν, 82’. 
Ο Ιρανός Τζαφάρ Παναχί συνεχίζει να κάνει ταινίες κόντρα στις απαγορεύσεις από τη χώρα του: στα μονοπάτια του «10» του Κιαροστάμι, ο Παναχί μπαίνει σε ένα ταξί και καταγράφει συνομιλίες και περιστατικά με φαινομενικά ασύνδετους χαρακτήρες. Με ανάλαφρο τόνο αλλά σοβαρό απόηχο, το «Taxi» αποκαλύπτει σταδιακά τη γοητεία του και προσφέρει μια πάντα ευπρόσδεκτη και πολύτιμη αποτύπωση του σύγχρονου Ιράν. Χρυσή Αρκτος στο περσινό Βερολίνο.

 

Στις φλόγες του έρωτα / El Αrdor

Του Πάμπλο Φέντρικ. Με τους Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Αλις Μπράγκα

Δραματική, 2014, Αργεντινή/Μεξικό/Βραζιλία/Γαλλία/ΗΠΑ/Ισπανία, 101’.
Βασανιστικά πομπώδης στα βλέμματα και τις σιωπές της ταινία για έναν μυστηριώδη άντρα που βοηθά μια γυναίκα να αντιμετωπίσει τους άντρες που απειλούν να της πάρουν το σπίτι στη ζούγκλα της Αργεντινής.

 

Η τριλογία της απόκλισης: Αφοσίωση 

Του Ρόμπερτ Σβέντκε. Με τους Σεϊλίν Γούντλεϊ, Ζόι Κράιβιτς, Μάιλς Τέλερ

Επιστημονικής φαντασίας, 2016, ΗΠΑ, 121’. 
Τρίτη ταινία για την «Τριλογία της απόκλισης», με τον εμφύλιο πόλεμο να διώχνει την Τρις και την παρέα της έξω από το Σικάγο και μπροστά σε νέες περιπέτειες.

 

Το μυστικό του δικαστή / L’hermine 

Του Κριστιάν Βενσάν. Με τους Φαμπρίς Λουκινί, Σίντσε Μπαμπέτ Κνούντσεν

Δραματική, 2015, Γαλλία, 98’
Βραβείο ερμηνείας στη Βενετία για τον Φαμπρίς Λουκινί στον ρόλο ενός δικαστή που συναντά μετά από χρόνια μια γυναίκα που είχε αγαπήσει κρυφά.

 

Πού να κάνετε την επόμενη εισβολή / Where to invade next 

Του Μάικλ Μουρ 

Ντοκιμαντέρ, 2015, ΗΠΑ, 120’.
Ο Μάικλ Μουρ, με τον δηκτικό και κωμικό του τρόπο, επισκέπτεται χώρες ανά τον κόσμο από τις οποίες μπορούν να εμπνευστούν οι ΗΠΑ για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων.

 

Η δε γυνή να φοβήται τον άντρα 

Του Γιώργου Τζαβέλλα. Με τους Γιώργο Κωνσταντίνου, Μάρω Κοντού

Κωμωδία, 1965, Ελλάδα. 
Η κλασική ιστορία αγάπης του Αντωνάκη και της Ελενίτσας που έγινε έγχρωμη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr