Καλοκαιρινά χόρτα: Βλίτα, γλιστρίδα, αλμυρίκια & τα μυστικά τους από τον Χριστόφορο Πέσκια
Τα βραστά χόρτα συνοδεύουν ψάρια ψητά ή τηγανητά και κρεατικά ψητά. Με ψωμί ή μια τηγανιά πατάτες για τα παιδιά και τυρί φέτα, έχουμε ένα ωραιότατο καλοκαιρινό γεύμα.
ΒΛΙΤΟ
Παλαιότερα φύτρωνε μόνο του σε κήπους και χωράφια ανάμεσα σε κηπευτικά. Πλέον καλλιεργείται συστηματικά, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες καταναλωτών και χώρων εστίασης. Εχει έντονη και δροσερή γεύση και το συναντάμε επίσης με τις ονομασίες γλίντρο ή βλιταράκι. Τρώγεται βραστό και τσιγαριαστό, σκέτο ή αναμεμειγμένο με άλλα χόρτα και λαχανικά του ελληνικού καλοκαιριού.
ΓΛΙΣΤΡΙΔΑ
Γνωστή και ως αντράκλα ή χοιροβότανο ή τρέβλα, οι περισσότεροι τη γνωρίζουμε από την παρουσία των δροσερών φύλλων της σε μια πλούσια εκδοχή της χωριάτικης σαλάτας. Η ταπεινή γλιστρίδα, όμως, «παίζει» σε πολλές συνταγές. Στο Πήλιο σερβίρεται βραστή, με σκορδαλιά. Στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στα παράλια του Αιγαίου, συνηθίζουν να φτιάχνουν μια σαλάτα στην οποία τα κρουστά φύλλα της γλιστρίδας συνυπάρχουν με το σκόρδο και την όξινη γεύση του γιαουρτιού.
ΑΛΜΥΡΙΚΙ
Το χορταρικό αυτό οφείλει τη νοστιμιά του στην αλμύρα της θάλασσας - εξ ου και το όνομά του. Συνήθως τρώγεται βραστό με λίγο ξίδι και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλλά και ωμό ή τσιγαριαστό.
Bλίτα βραστά με λάδι και λεμόνι ή ξίδι
Ισως η πιο δημοφιλής βραστή σαλάτα του καλοκαιριού. Διαδεδομένη απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, τόσο στις παραθαλάσσιες όσο και στις ηπειρωτικές περιοχές, τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις ταβέρνες.
Οδηγίες για το βράσιμο
Ο Χριστόφορος Πέσκιας μάς εξηγεί πώς θα τα βράσουμε σωστά:
«Τα κοτσάνια έχουν άλλο χρόνο μαγειρέματος από τα φύλλα, οπότε καλό είναι να τα ξεχωρίζουμε προτού τα βράσουμε. Τα φύλλα θέλουν στην κυριολεξία δευτερόλεπτα για να γίνουν. Είναι απαραίτητο να έχουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με πολύ νερό, καλά αλατισμένο, για να δώσει νοστιμιά στα χόρτα (υπολογίζουμε 40 - 50 γρ. αλάτι για 5 λίτρα νερό, που θα χρειαστούμε για 1 κιλό). Το νερό πρέπει να κοχλάζει. Βάζουμε τα χόρτα να βράσουν σε δύο δόσεις, γιατί, αν τα βάλουμε όλα μαζί, θα πέσει η θερμοκρασία του νερού, δεν θα βράσουν σωστά και θα χάσουν το ζωηρό χρώμα τους. Αν πρόκειται να τα καταναλώσουμε αμέσως, τα σουρώνουμε, τα λαδώνουμε με μπόλικο λάδι και προσθέτουμε λεμόνι ή ξίδι, ανάλογα με τα γούστα μας και, αν θέλουμε, και λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αν πρόκειται να τα καταναλώσουμε μετά από ώρες, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα και τα βουτάμε σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό με μερικά παγάκια, ώστε να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα. Τα βγάζουμε σε τρυπητό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά».
Επίσης, ο σεφ μάς προτείνει να παντρέψουμε τα χόρτα με ντομάτα, είτε προσθέτοντας κυβάκια ντομάτας από πάνω είτε σερβίροντάς τα με μια «κόκκινη» βινεγκρέτ: Πολτοποιούμε 1 μεγάλη ντομάτα με 1 σκελίδα σκόρδου. Σουρώνουμε τον πολτό και ανακατεύουμε το χυμό της ντομάτας με 100 ml ελαιόλαδο, 20 ml ξίδι από κόκκινο κρασί και αλατοπίπερο.
Μυστικά
Συνηθίζεται πλάι στα βλίτα να σερβίρονται και άλλα βραστά θερινά ζαρζαβατικά: κολοκυθάκια και κολοκυθοκορφάδες, αμπελοφάσουλα και μερικές πατάτες, για να φτουρήσει το φαγητό.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr