Χριστούγεννα με παλιές, χολιγουντιανές ταινίες - Aνάλαφρες ρομαντικές ταινίες ταιριαστές με το πνεύμα των εορτών

Αναζητάτε μια χριστουγεννιάτικη κινηματογραφική απόδραση στο σπίτι σας αλλά δεν αντέχετε να δείτε (πάλι) το «Μόνος στο σπίτι» ή τον Σκρουτζ σε μια ακόμη ταινία; Ευτυχώς υπάρχει και το παλιό καλό Χόλιγουντ, με ανάλαφρες ρομαντικές ταινίες ταιριαστές με το πνεύμα των εορτών. Επιλέξαμε τις δημοφιλέστερες αλλά εσείς μπορείτε να συνεχίσετε την αναζήτηση…

Αναζητάτε μια χριστουγεννιάτικη κινηματογραφική απόδραση στο σπίτι σας αλλά δεν αντέχετε να δείτε (πάλι) το «Μόνος στο σπίτι» ή τον Σκρουτζ σε μια ακόμη ταινία; Ευτυχώς υπάρχει και το παλιό καλό Χόλιγουντ, με ανάλαφρες ρομαντικές ταινίες ταιριαστές με το πνεύμα των εορτών. Επιλέξαμε τις δημοφιλέστερες αλλά εσείς μπορείτε να συνεχίσετε την αναζήτηση…

Το μιούζικαλ «White Christmas»|(1954) του Mάικλ Κερτίζ (του σκηνοθέτη της «Καζαμπλάνκας»)  ανήκει στις Χριστουγεννιάτικες ταινίες που γυρίστηκαν σε τεχνικολόρ.

Η πρώτη και η τελευταία σκηνή του έργου έχουν χριστουγεννιάτικο φόντο: η ιστορία ξεκινάει τα Χριστούγεννα του 1944, κάπου στην Ευρώπη, όταν δύο αμερικανοί στρατιώτες δίνουν ένα σόου για να ενισχύσουν το ηθικό του συμμαχικού στρατοπέδου.

Ο Μπομπ (ο Μπινγκ Kρόσμπι) έχει δοκιμαστεί στις σκηνές του Μπρόντγουεϊ, ενώ ο δεύτερος, ο Φιλ (Ντάνι Κέι) θέλει να ακολουθήσει καλλιτεχνική καριέρα.

Όταν ο πόλεμος τελειώνει, οι δυο φίλοι εμφανίζονται σε νυχτερινά κέντρα, σε ραδιοφωνικές εκπομπές και στο Μπρόντγουεϊ με επιτυχία. Ώσπου δέχονται τα βέλη του έρωτα από δύο αδελφές που τις υποδύονται η Ρόζμαρι Κλούνεϊ και η Βέρα Έλεν. Το ρομαντικό, χολιγουντιανό φινάλε θα δοθεί μια χιονισμένη χριστουγεννιάτικη νύχτα, με τις κατάλληλες προπόσεις, ευχές και  τους όρκους αιώνιας αγάπης.

Αυτή η ταινία έχει πολλά στοιχεία της λίγο παλιότερης επιτυχίας,  «Holyday Inn» (1942) που αξίζει επίσης να την απολαύσετε για τα τραγούδια της. Σκηνοθετημένη από τον  Μαρκ Σάντριτς, με πρωταγωνιστές τους Μπινγκ Κρόσμπι και Φρεντ Αστέρ, είχε αποσπάσει το Όσκαρ Πρωτότυπου Τραγουδιού για το «White Christmas» του Ίρβινγκ Μπερλίν.

Σε αυτή την εκδοχή τα Χριστούγεννα απλώς κάνουν πιο έντονη τη βαθιά μελαγχολία του πρωταγωνιστή Κρόσμπι, όταν ανακαλύπτει ότι η εκλεκτή της καρδιάς του (Βιρτζίνια Ντέιλ), αρνείται να αποσυρθεί μαζί του σε μια φάρμα του Κονέκτικατ, αφήνοντας πίσω την έντονη νυχτερινή ζωή της Νέας Υόρκης, στην οποία είχαν μεσουρανήσει ως μουσικό τρίο μαζί με τον Φρεντ Αστέρ. Ο Μπινγκ Κρόσμπι πηγαίνει μόνος του να ανοίξει ένα πανδοχείο στο Κονέκτικατ και ο έρωτας θα του χτυπήσει ξανά την πόρτα τα Χριστούγεννα…

Κλασικό και αγαπημένο το «Miracle οn the 34th Street»(1947) του Τζορτζ Σίτον, διαδραματίζεται ανάμεσα στην Ημέρα των Ευχαριστιών και τα Χριστούγεννα στη Νέα Υόρκη. Για την ερμηνεία του ως πεισματάρης Άγιος Βασίλης σε πολυκατάστημα ο  Έντμουντ Γκουέν τιμήθηκε με το Όσκαρ Δεύτερου Ανδρικού Ρόλου.

Σε έναν από τους πρώτους της κινηματογραφικούς ρόλους η Νάταλι Γουντ παίζει τη μικρή Σούζαν που την έχει δασκαλέψει καλά η –απογοητευμένη από τη ζωή-μητέρα της,  Μωρίν Ο’ Χάρα, να μην πιστεύει στις νεράιδες και τον Άγιο Βασίλη. Όμως τι να κάνουν δύο αθώα παιδικά μάτια μπροστά σε έναν Άγιο Βασίλη με …έφεση στις ξένες γλώσσες και τα «μαγικά» κόλπα; Είναι ο «Άγιος Βασίλης» ένας μεγαλομανιακός τρελός ή είναι τρέλα να προσπερνά κανείς τη δύναμη της πίστης;

Ο Έντμουντ Γκουέν και η μικρή Νάταλι Γουντ στην ταινία «Miracle οn the 34th Street» (1947).

Το «It’ a wonderful life»(1946) ανήκει πλέον στις κλασικές και δημοφιλέστερες χριστουγεννιάτικες ταινίες του αμερικανικού σινεμά. Έχει τη σκηνοθετική σφραγίδα του  Φρανκ Κάπρα, ο οποίος είχε αποκαλύψει ότι ανήκει στις αγαπημένες του δημιουργίες και την έβαζε κάθε Χριστούγεννα για να την παρακολουθήσει η οικογένειά του. Ο Τζέιμς Στιούαρτ υποδύεται τον απογοητευμένο ήρωα που σχεδιάζει να αυτοκτονήσει την ημέρα των Χριστουγέννων. Όμως ο φύλακας-άγγελός του, ο Κλάρενς (στο ρόλο ο Χένρι Τρέιβερς) τον βοηθάει να κάνει ένα φλας μπακ στη ζωή του με διαφορετική οπτική…

Στην κωμωδία «Christmas in Connecticut», η οικογενειακή θαλπωρή για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές, δεν είναι παρά μια καλοστημένη απάτη που βγάζει πολύ γέλιο με τις παρεξηγήσεις και τις μηχανορραφίες της Μπάρμπαρα Στάνγουικ.

Ένας τραυματισμένος στρατιώτης από το μέτωπο (Ντένις Μόργκαν) του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου κάνει τα γλυκά μάτια στη νοσοκόμα (Τζόις Κόμπτον) του για λίγο φαγητό. Εκείνη τον ερωτεύεται και αυτός προσπαθεί να βρει προφάσεις για να ξεγλιστρήσει. Υποστηρίζει λοιπόν ότι δεν ξέρει τι σημαίνει σπιτικό και οικογενειακή ευτυχία.

Η καλή του όμως, έχει ως πρότυπο μια άψογη μητέρα, νοικοκυρά και σεφ, την Ελίζαμπεθ Λέιν (Μπάρμπαρα Στάνγουικ) που διατηρεί μια δημοφιλή στήλη σε ένα περιοδικό- και είναι αποφασισμένη να γίνει ο γάμος πάση θυσία. Γράφει στον εκδότη του περιοδικού ζητώντας να τη φιλοξενήσει η φημισμένη Λέιν στη φάρμα που διατηρεί στο Κονέκτικατ. Υπάρχει όμως ένα μικρό πρόβλημα: η διάσημη σεφ, δεν είναι παντρεμένη και  δεν ξέρει να μαγειρεύει…Έχει όμως ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της για να σώσει τη δουλειά της και να  προετοιμάσει ονειρεμένες Χριστουγεννιάτικες διακοπές.

clickatlife.gr/

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ