Αγίου Πνεύματος στη Μαδαγασκάρη ! 14 υπέροχες ημέρες στο 4ο μεγαλύτερο στον κόσμο νησί με την πλούσια & μοναδική βιοποικιλότητα - Απολαύστε τις βουτιές σας τον Ινδικό ωκεανό !

Μαγευτικός προορισμός!

14 μέρες στο Ανταναναρίβο, Πάρκο Περέιρας, Αντασίμπε/Εθνικό Πάρκο Περινέ, Πάρκο με Λεμούριους, Αντσιράμπε, Αμποσίτρα, Ρανομαφάνα, Φιανταραντσόα, Αμπαλαβάο, Ρανοχίρα, Εθνικό Πάρκο Ίσαλο, Ιλακάκα, Τουλεάρ, Νησί Νόσι Μπε. Διαμονή σε ξενοδοχεία 3*, 4*, 5*  τοπικής κατηγοριοποίησης με ημιδιατροφή.

Η Μαδαγασκάρη είναι ένα νησιωτικό κράτος της νοτιοανατολικής Αφρικής στον Ινδικό ωκεανό, με πρωτεύουσα την Ανταναναρίβο. Το τέταρτο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο είναι ένας τόπος με στοιχεία ασιατικά και αφρικανικά, που εκπλήσσει με τις πολλές του όψεις. Βαθειά ριζωμένες δοξασίες, τα ταμπού ή fady, αποτελούν μέρος του πολιτισμού των Μαλγάσιων, οι οποίοι είναι μείγμα αφρο-ασιατικής προέλευσης.

Το νησί φημίζεται για τον καφέ, το ζαχαροκάλαμο, το πράσινο πιπέρι και την αρωματική βανίλια, αλλά και για την μοναδική άγρια φύση του. Σε αντίθεση με τα γειτονικά νησιά του Ινδικού ωκεανού (Μαυρίκιο, Ρεϋνιόν, Κομόρες) η Μαδαγασκάρη δεν έχει ηφαιστειακή καταγωγή, αλλά χρωστάει την ύπαρξή της στην αποκόλληση και μετακίνηση των τεκτονικών πλακών του γήινου φλοιού. 

Καθώς αποκόπηκε από την ανατολική ακτή της Αφρικανικής ηπείρου πριν από περίπου 160 εκατομμύρια χρόνια, η πανίδα και η χλωρίδα της εξελίχθηκαν σε απομόνωση. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν θηλαστικά (εμφανίστηκαν περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια αργότερα), γι' αυτό και απουσιάζει η τυπική αφρικανική πανίδα.

Εκτός από τις νυχτερίδες που μπορούσαν να πετάξουν από την Αφρική, δεν υπάρχει στην Μαδαγασκάρη ούτε ένα είδος από τα θηλαστικά που συναντά κανείς σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη. Από τα χιλιάδες είδη φυτών και ζώων που φιλοξενεί περίπου το 80% είναι ενδημικά - ακόμα και το 65% των πουλιών είναι ενδημικά.

Τα τεράστια τροπικά δάση του νησιού θεωρούνται αληθινό Eldorado για τους ερευνητές και τους επιστήμονες - ούτε καν τα μεγάλα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής δεν μπορούν να συναγωνιστούν την τεράστια ποικιλία της χλωρίδας και της πανίδας της Μαδαγασκάρης. Τα δάση αυτά προσφέρουν έναν μοναδικό βιότοπο για κάποιους οργανισμούς. 

Οι λεμούριοι, τα ζώα-σύμβολα του νησιού (θηλαστικό διαφόρων ειδών, ποικίλων μορφών και μεγεθών - από τον μεγάλο sifaka μέχρι τον μικροσκοπικό νυκτόβιο aye-aye) και τα 40 διαφορετικά είδη χαμαιλέοντα είναι μερικά από τα περίεργα πλάσματα που κατοικούν σε αυτό το εξωτικό βασίλειο της φύσης, ενώ λόγω της απομόνωσης της χώρας, έχουν αναπτυχθεί εδώ και αιώνες αξιοσημείωτα είδη δέντρων, όπως το Μπαομπάμπ (Baobab), το δένδρο-σύμβολο της Μαδαγασκάρης, το λεγόμενο "upside-down tree", με 6 ενδημικά είδη. 

Για τη μοναδική βιοποικιλότητα που παρουσιάζει το νησί, οι οικολόγοι το αποκάλεσαν "Όγδοη Ήπειρο".

Πρόγραμμα Εκδρομής

1η ΜΕΡΑ
ΑΘΗΝΑ - ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ
Συνάντηση στο αεροδρόμιο αργά το βράδυ της προηγούμενης μέρας και μεταμεσονύχτια πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης, την Ανταναναρίβο ή Τάνα, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400 μέτρων στο κέντρο του νησιού. Η πόλη είναι κτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από τη λίμνη Ανοσύ, Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση

2η ΜΕΡΑ
ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ - ΠΑΡΚΟ ΜΕ ΛΕΜΟΥΡΙΟΥΣ - ΑΝΤΣΙΡΑΜΠΕ, ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Πρωινή αναχώρηση για το πάρκο με τους λεμούριους, που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης και φιλοξενεί 9 είδη αυτού του αξιαγάπητου ζώου της χώρας. Συνεχίζουμε την όμορφη διαδρομή μας μέσα από καταπράσινους ορυζώνες, γρανιτένια βουνά και μικρά παραδοσιακά χωριά, με προορισμό την Αντσιράμπε, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων.  Η  πόλη ιδρύθηκε από Νορβηγούς λουθηρανούς ιεραπόστολους στο τέλος του 19ου αιώνα. Η Νορβηγία εξακολουθεί να βοηθά στην ανάπτυξη της πόλης, να διευθύνει σχολεία και να στέλνει εκπαιδευτικούς. Κατά τη διάρκεια της γαλλικής αποικιοκρατίας (1896-1960) έρχονταν στην Αντσιράμπε ιδιοκτήτες φυτειών για να αποφύγουν το ζεστό και υγρό κλίμα των περιοχών με χαμηλότερο υψόμετρο - τον χειμώνα οι νύχτες εδώ είναι ψυχρές και το καλοκαίρι η θερμοκρασία σπάνια ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου. Ο πληθυσμός αποτελείται κυρίως από τις φυλές Μερίνα (Merina) και Μπετσιλέο (Betsileo). Η περιοχή είναι ένα από τα οικονομικά κέντρα της χώρας: γεωργία, κτηνοτροφία, γαλακτοπαραγωγή, καπνοβιομηχανία, εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας, ζυθοποιία κ.ά. Άφιξη και περιήγηση στην πόλη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δούμε μεταξύ άλλων το ιστορικό κτίριο του ταχυδρομείου, τον σιδηροδρομικό σταθμό και το Hotel des Thermes που κατασκευάστηκε το 1897 και που από τις αρχές του 1954 αποτέλεσε για δύο χρόνια κατοικία του εξόριστου από τους Γάλλους  βασιλιά Μωάμεθ Ε' του Μαρόκου και της οικογενείας του. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

3η ΜΕΡΑ
ΑΝΤΣΙΡΑΜΠΕ, ΛΙΜΝΕΣ ΤΡΙΤΡΙΒΑ ΚΑΙ ΑΝΤΡΑΪΚΙΜΠΑ
Η πόλη επονομάζεται "Πόλη του Νερού" λόγω των θερμών πηγών της, αλλά και των δύο ηφαιστειακών λιμνών της: την Τριτρίβα και την Αντραϊκίμπα, τις οποίες θα επισκεφθούμε στη συνέχεια. Θα δούμε επίσης σε τοπικό εργαστήριο πώς κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα υλικά μικροσκοπικά ποδήλατα και ρίκσα (rickshaws, τρίτροχα ποδήλατα, κληρονομιά από Κινέζους εργάτες που δούλευαν στις κατασκευές δρόμων και σιδηροδρόμων), καθώς και χειροποίητα αντικείμενα από κέρατο ζεμπού (τοπικά βοοειδή με καμπούρες). Στην πόλη υπάρχουν μερικά εργαστήρια κοπής πολύτιμων λίθων, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί στις αγορές σας - δεν είναι όλα όσα λάμπουν πραγματικά... Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

4η ΜΕΡΑ
ΑΝΤΣΙΡΑΜΠΕ - ΑΜΠΟΣΙΤΡΑ - ΡΑΝΟΜΑΦΑΝΑ/ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
Πρώτος σταθμός της σημερινής μας διαδρομής θα είναι στην Αμποσίτρα, πόλη γνωστή για τα περίφημα ξυλόγλυπτα της φυλής Ζαφιμανίρι (Zafimaniry), που ειδικεύονται στην τεχνική της μαρκετερί και σε κατασκευές ξύλινων αντικειμένων κάθε είδους. Επίσης, εδώ μπορείτε να αγοράσετε μεταξωτά από την Σοατανάνα και τις γύρω περιοχές. Στο κέντρο της πόλης, απέναντι από τον Καθεδρικό ναό, βρίσκεται το εντυπωσιακό μοναστήρι των Βενεδικτίνων. Χρόνος ελεύθερος και συνεχίζουμε για την Ρανομαφάνα. Το όνομα Ρανομαφάνα προέρχεται από τις λέξεις rano mafana που στην μαλγασική γλώσσα σημαίνει ζεστό νερό, λόγω των θερμών πηγών που βρίσκονται στην πόλη.  Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Πριν το δείπνο μπορούμε να κάνουμε μια βόλτα με φακούς κατά μήκος του δρόμου για να αναζητήσουμε νυκτόβια ζώα. Με λίγη τύχη θα ανακαλύψουμε καφέ λεμούριους, χαμαιλέοντες κλπ. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

5η ΜΕΡΑ
ΡΑΝΟΜΑΦΑΝΑ - ΦΙΑΝΑΡΑΝΤΣΟΑ
Πρωινή επίσκεψη με έναν καλά εκπαιδευμένο φυσιοδίφη στο υπέροχο Εθνικό Πάρκο Ρανομαφάνα με το ορεινό τροπικό δάσος και την εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα με διάφορα ενδημικά είδη (λεμούριοι κλπ. και περισσότερα από 100 είδη πουλιών, 68 από τα οποία εμφανίζονται μόνο στη Μαδαγασκάρη). Η περίπου 3ωρη πεζοπορία μας μέσα από στενά και τραχιά δασικά μονοπάτια απαιτεί όμως καλή φυσική κατάσταση. Αφού δούμε και τους καταρράκτες Αντριαμαμοβόκα του ποταμού Ναμοράνα που διασχίζει το πάρκο, θα αναχωρήσουμε για την Φιαναραντσόα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Μαδαγασκάρης και πολιτιστική πρωτεύουσα του νησιού. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

6η ΜΕΡΑ
ΦΙΑΝΤΑΡΑΝΤΣΟΑ - ΑΜΠΑΛΑΒΑΟ - ΠΑΡΚΟ ΑΝΤΖΑ - ΙΧΟΣΙ – ΡΑΝΟΧΙΡΑ
Πρωινή αναχώρηση για το Αμπαλαβάο, όπου θα επισκεφθούμε το παραδοσιακό, μάλλον πρωτόγονο για έναν δυτικό επισκέπτη, εργοστάσιο χαρτιού Ανταϊμόρο - ένα χαρτί φτιαγμένο από τον φλοιό του δέντρου Havoha - σύμφωνα με μια μέθοδο που πιθανότατα άφησαν οι Άραβες. Σύμφωνα με την παράδοση, κατά τον 7ο αιώνα ένα αραβικό καράβι ναυάγησε στη νοτιοανατολική ακτή της Μαδαγασκάρης και η ντόπια φυλή των Ανταϊμόρο βοήθησε τους ναυαγούς. Εκείνοι, όντας μουσουλμάνοι, είχαν μαζί τους το κοράνι, που όμως με την πάροδο του χρόνου άρχισε να φθείρεται και προσπαθώντας να βρουν κάποιο υλικό για να το αντιγράψουν, ανακάλυψαν αυτό το δέντρο - ένα είδος μουριάς - από το οποίο κατασκεύασαν το περίφημο χαρτί Ανταϊμόρο. Λέγεται μάλιστα ότι το χαρτί αυτό έχει μαγική δύναμη και μέχρι πρόσφατα έφτιαχναν βιβλία αποκλειστικά για θεραπευτές και μάγους. Επίσης το Αμπαλαβάο είναι γνωστό για την μεγάλη αγορά ζεμπού που γίνεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη πρωί στο νότιο άκρο του χωριού. Επόμενος σταθμός της διαδρομής μας θα είναι στο Πάρκο Άντζα, στους πρόποδες του βραχώδους σχηματισμού που ονομάζεται "Τρεις Αδελφές", όπου θα δούμε εκατοντάδες λεμούριους με "τα μαύρα δαχτυλίδια στην ουρά" στο φυσικό τους περιβάλλον. Τέλος, μέσω της πόλης Ιχόσι - κέντρο της φυλής των κτηνοτρόφων Μπαρά - και του οροπεδίου Ορόμπε, που είναι ένας ατελείωτος βοσκότοπος για βοοειδή, θα φθάσουμε στην Ρανοχίρα. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση

7η ΜΕΡΑ
ΡΑΝΟΧΙΡΑ, ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΙΣΑΛΟ
Η πρωινή μας πεζοπορία στο Εθνικό Πάρκο Ίσαλο είναι πραγματικά συναρπαστική! Τραχείς ψαμμιτικοί ορεινοί όγκοι με παράξενους σχηματισμούς, φαράγγια, πεδιάδες, μια φυσική "πισίνα" για να δροσιστούμε, εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα με διάφορα ενδημικά φυτά, λεμούριους διαφόρων ειδών και πολλά άλλα ζώα της περιοχής, θα μας προσφέρουν εικόνες μοναδικές. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση

8η ΜΕΡΑ
ΡΑΝΟΧΙΡΑ - ΙΛΑΚΑΚΑ, ΟΡΥΧΕΙΟ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΩΝ - ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΑΝΤΣΟΚΑΪ - ΤΟΥΛΕΑΡ
Κατά τη διάρκεια της σημερινής μας διαδρομής θα δούμε τους περίφημους τάφους της φυλής Μαχαφάλι (Mahafali) με τις ιδιαίτερες διακοσμήσεις, καθώς και τα αλλόκοτα δέντρα μπαομπάμπ, που τα κλαδιά τους μοιάζουν με ρίζες δέντρου. Στη συνέχεια θα σταματήσουμε στο χωριό Ιλακάκα για να επισκεφθούμε ένα ορυχείο εξόρυξης ζαφειριών και λίγο αργότερα στον Βοτανικό Κήπο Αντσοκάι με το 90% των φυτών του να είναι ενδημικά και το 80% εξ αυτών να έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Ιδρύθηκε το 1980 από έναν Ελβετό βοτανολόγο και οικολόγο, τον Herman Petignat. Μετά από μια σύντομη στάση στην Τουλεάρ Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

9η ΜΕΡΑ
ΤΟΥΛΕΑΡ - ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ (ΠΤΗΣΗ)
Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση επιστροφής στην πρωτεύουσα Τάνα. Σύντομη περιήγηση στην πόλη. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο. Διανυκτέρευση

10η ΜΕΡΑ
ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΝΟΣΙ ΜΠΕ
Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για το παραδεισένιο νησάκι Νόσι Μπε που αποτελεί το Νο 1 προορισμό της χώρας τα τελευταία χρόνια. Άφιξη μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.

11η ΜΕΡΑ
ΝΟΣΙ ΜΠΕ – ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΑ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΝΗΣΑΚΙΑ ΝΟΣΙ ΚΟΜΠΑ ΚΑΙ ΝΟΣΙ ΤΑΝΙ ΚΕΛΙ
Για σήμερα έχουμε κανονίζει μια μίνι κρουαζιέρα σε κοντινά μικρά τροπικά νησάκια. Ξεκινάμε με το νησάκι  Νόσι Κόμπα με οργιώδη βλάστηση το οποίο διαθέτει και βουνό 600 μέτρων. Συνεχίζουμε με το επόμενο νησάκι το Νόσι Τάνι Κέλι , είναι στην ουσία ένα θαλάσσιο πάρκο με απίστευτα πλούσιο βυθό που προσφέρεται για snorkeling. Μετά το τέλος της κρουαζιέρας επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Υπόλοιπο ημέρας ελεύθερο για ξεκούραση. Διανυκτέρευση

Δείτε ακόμη:Αγίου Πνεύματος στην πανέμορφη Κροατία - Στις Δαλματικές Ακτές, με παραθαλάσσιες πόλεις, γραφικά χωριά, αμέτρητα νησιά και τεράστιο φυσικό πλούτο !

12η ΜΕΡΑ
ΝΟΣΙ ΜΠΕ
Ημέρα ελεύθερη για να χαλαρώσετε σε μια από τις παραλίες του νησιού με τα καταγάλανα νερά του Ινδικού, να επιδοθείτε σε διάφορα θαλάσσια σπορ - κολύμπι με αναπνευστήρα ή και καταδύσεις και να απολαύσετε δροσιστικά κοκτέιλ στη σκιά ενός κοκκοφοίνικα.

13η ΜΕΡΑ
ΝΟΣΙ ΜΠΕ - ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Μεταφορά στο αεροδρόμιο και επιβίβαση στην πτήση για την Αθήνα μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

14η ΜΕΡΑ
ΑΘΗΝΑ
Άφιξη την Αθήνα

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ