15 περίεργα και τέλεια facts για τα χρυσόψαρα - Θεωρούνται παρεξηγημένα ζωάκια, αλλά θα σας κάνουν να αλλάξετε γνώμη !

Μπορεί και να σας πείσουν να πάρετε!

Όσα περισσότερα γνωρίζετε για τα χρυσόψαρα τόσο καλύτερα θα μπορέσετε να τα φροντίσετε.

1. Τα χρυσόψαρα δεν έχουν στομάχι
Κι όμως! Τα χρυσόψαρα δεν έχουν στομάχι, γι’ αυτό θα πρέπει να ταΐζονται με τροφές που χωνεύονται εύκολα και σε μικρές μερίδες, αντί για πολύ φαγητό μία φορά. Αυτός είναι και ο λόγος που τα χρυσόψαρα παράγουν πολλές ακαθαρσίες και πρέπει να διατηρείται καθαρό το νερό τους.

2. Μπορούν να ζήσουν πάνω από 40 χρόνια
Είναι γεγονός ότι, με την κατάλληλη φροντίδα, τα χρυσόψαρα μπορούν να ζήσουν για δεκαετίες.

3. Μπορούν να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα των ανθρώπων
Τα χρυσόψαρα μπορούν να ξεχωρίσουν διαφορετικά πρόσωπα και είναι σε θέση να διακρίνουν διαφορετικά σχήματα, χρώματα και ήχους.

4. Έχουν διάρκεια μνήμης τριών μηνών
Πολλοί πιστεύουν ότι η μνήμη των χρυσόψαρων διαρκεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα, αλλά αυτό είναι ίσως ο μεγαλύτερος μύθος. Τα χρυσόψαρα έχουν διάρκεια μνήμης τουλάχιστον τριών μηνών!

5. Τα χρυσόψαρα μπορούν να φτάσουν και τα 30 εκατοστά
Πολλές φορές όταν τα χρυσόψαρα δεν ζουν στο κατάλληλο περιβάλλον, αλλά σε μικρές γυάλες, δεν φτάνουν στο πλήρες δυναμικό τους μέγεθος. Αντιθέτως εάν βρίσκονται στο κατάλληλο περιβάλλον με συχνό καθαρό νερό μπορούν να ξεπεράσουν και τα 30 εκατοστά.

6. Δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια τους
Ένα από τα πιο περίεργα facts για τα χρυσόψαρα είναι ότι δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια τους. Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχουν βλέφαρα και κατ’ επέκταση πρέπει να κοιμηθούν με ανοιχτά τα μάτια.

7. Τα χρυσόψαρα είναι κατοικίδια για πάνω από 2.000 χρόνια
Ήδη από την Αρχαία Κίνα, τα χρυσόψαρα είχαν τον ρόλο του κατοικιδίου.

8. Μπορούν να δουν περισσότερα χρώματα από τους ανθρώπους
Τα χρυσόψαρα δεν συμπαθούν ιδιαίτερα το σκοτάδι και, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, μπορούν να δουν το υπεριώδες και το υπέρυθρο φως.

9. Δεν ουρούν
Κανένα ψάρι δεν ουρεί. Αντί να διώχνουν την αμμωνία ουρώντας (όπως κάνουν τα θηλαστικά), τα ψάρια φιλτράρουν την αμμωνία από το νερό χρησιμοποιώντας τα βράγχιά τους.

10. Μπορούν να ζήσουν σε πολύ κρύο νερό
Ο μεταβολισμός ενός χρυσόψαρου θα επιβραδυνθεί σημαντικά στο κρύο νερό, σχεδόν σαν να είναι σε χειμερία νάρκη. Αυτό σημαίνει ότι τα χρυσόψαρα μπορούν να επιβιώσουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μερικές φορές ακόμη και σε λίμνες που έχουν παγώσει τα νερά!

Δείτε ακόμη:Χρυσόψαρα: Πόσο καλά γνωρίζετε αυτά τα χαριτωμένα ψαράκια ; Οι 12 αλήθειες !

11. Γεννούν πάρα πολλά αυγά
Ένα θηλυκό χρυσόψαρο θα γεννήσει εκατοντάδες ή και χιλιάδες αυγά σε μία μόνο ωοτοκία. Ωστόσο, μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτά θα γονιμοποιηθεί.

12. Αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τα επίπεδα φωτός
Εάν το χρυσόψαρο σας διατηρείται στο σκοτάδι τη νύχτα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το χρώμα του φαίνεται ξεθωριασμένο με το πρωινό φως. Επίσης, τα χρυσόψαρα που διατηρούνται σε εξωτερικούς χώρους με μεγαλύτερη έκθεση στο φυσικό φως είναι συνήθως πιο πολύχρωμα από τα χρυσόψαρα που διατηρούνται σε εσωτερικούς χώρους.

13. Τα χρυσόψαρα είναι παμφάγα
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα mypet.gr, ένα από τα πιο εντυπωσιακά facts για τα χρυσόψαρα είναι ότι μπορούν να φάνε τα πάντα: φυτά, έντομα, μικρά οστρακοειδή και μερικές φορές ακόμη και άλλα μικρά ψάρια!

14. Εάν αγγίξετε ένα χρυσόψαρο μπορεί να διακινδυνέψετε την υγεία του
Δεν πρέπει ποτέ να χαϊδεύετε το χρυσόψαρό σας, καθώς μπορεί να καταστρέψετε το δέρμα του που το προστατεύει από μολύνσεις. Μάλιστα, καλό θα ήταν να αποφεύγετε να βάζετε το χέρι σας στο νερό.

15. Τα χρυσόψαρα συνηθίζουν τους ανθρώπους
Τα χρυσόψαρα μπορούν να συνηθίσουν τους ανθρώπους και τελικά σταματούν να τους αισθάνονται ως απειλή. Αυτό μπορεί να γίνει πιο εύκολο εάν ταΐζεται το χρυσόψαρό σας με το χέρι.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ