Τα 4 σημάδια sos που δείχνουν ότι ο σκύλος σας πρέπει να στειρωθεί το συντομότερο δυνατό - Μην τα αγνοήσετε !

Πότε πρέπει να στειρώσουμε;

Η στείρωση είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα κατοικίδιά μας.

Όταν φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία, το σωστό είναι να συμβουλευτούμε τον/την κτηνίατρό μας και να κλείσουμε ραντεβού για να στειρώσουμε τον σκύλο ή τη γάτα μας το συντομότερο δυνατό.

Γιατί να στειρώσουμε;

Γιατί η στείρωση βοηθάει στην αύξηση της διάρκειας ζωής του ζώου, προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής, αποτελεί πρόληψη απέναντι σε κάποιες μορφές καρκίνου όπως είναι ο καρκίνος των όρχεων στα αρσενικά και η πυομήτρα στα θηλυκά ζώα, βοηθάει σε θέματα συνύπαρξης και συμπεριφοράς και ανακουφίζει από τους οίστρους.

Πότε πρέπει να στειρώσουμε;

Στειρώνουμε τον σκύλο ή τη γάτα μας όταν φτάσει στην κατάλληλη ηλικία σύμφωνα με τις οδηγίες του/της κτηνιάτρου μας. Είναι μια επέμβαση ρουτίνας που δεν πρέπει να μας φοβίζει.

Αν ο/η κτηνίατρος είναι έμπειρος/η και όλα πάνε καλά, το αγαπημένο μας κατοικίδιο θα επιστρέψει σύντομα στην καθημερινότητά του. Μάλιστα, στα αρσενικά η στείρωση είναι πολύ πιο απλή και εύκολη διαδικασία και ο σκύλος ή ο γάτος ξυπνάει πολύ γρήγορα και σχεδόν όλα είναι όπως πριν.

Αν παρόλα αυτά δεν έχετε στειρώσει το κατοικίδιό σας – πιο συγκεκριμένα σε αυτό το άρθρο τον σκύλο σας – και παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω σημάδια θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον/την κτηνίατρό σας και να κλείσετε ραντεβού.

1. Μαρκάρισμα/Σήμανση περιοχής

Όταν λέμε μαρκάρισμα ή σήμανση περιοχής εννοούμε ότι ένας σκύλος αφήνει μια μικρή ποσότητα ούρων τακτικά σε συγκεκριμένα σημεία. Με αυτή η συμπεριφορά που οφείλεται στην τεστοστερόνη, ο σκύλος κάνει αισθητή την παρουσία του σε άλλους σκύλους και δείχνει ποιος είναι ο κυρίαρχος μιας περιοχής.

Και ενώ το να συμβαίνει αυτό σε εξωτερικούς χώρους δεν δημιουργείται πρόβλημα, όταν αυτή η συμπεριφορά μεταφέρεται και εντός σπιτιού αρχίζουν τα δύσκολα. Θα έρθετε αντιμέτωποι με λερωμένα χαλιά, καλύμματα και άσχημες μυρωδιές, οπότε μία λύση είναι η στείρωση.

2. Τάσεις φυγής

Όταν ένας αρσενικός σκύλος που δεν έχει στειρωθεί μυρίσει έναν θηλυκό που βρίσκεται σε οίστρο, μπορεί να αισθανθεί την ανάγκη να την βρει. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι κάθε φορά που είστε βόλτα προσπαθεί να το σκάσει και να τρέξει προς το μέρος κάποιου θηλυκού σκύλου.

Ή να προσπαθεί να δραπετεύσει από το σπίτι ή την αυλή όταν μυρίσει θηλυκό σε οίστρο. Αυτή είναι μια συμπεριφορά που σίγουρα θα επιφέρει προβλήματα διότι αν τελικά καταφέρει ο σκύλος σας και το σκάσει μπορεί να μην τον ξαναβρείτε ποτέ, να τον χτυπήσει αυτοκίνητο ή οποιοδήποτε άλλο άσχημο σενάριο.

Και φυσικά, εκτός των άλλων, ο σκύλος που βιώνει τόσο έντονα τις ανεξέλεγκτες ορμόνες πραγματικά βασανίζεται. Με την στείρωση οι ορμόνες θα επανέλθουν στα φυσιολογικά τους οπότε και ο σκύλος σας θα ηρεμήσει και εσείς δεν θα έχετε το άγχος αυτών των τάσεων φυγής.

3. Humping/Mounting

Ο αγγλικός και ίσως λίγο πιο ευγενικός όρος για τη λέξη “καβάλημα” είναι το humping ή το mounting. Το να καβαλάει ένας σκύλος είτε παιχνίδια είτε τα πόδια των ανθρώπων είτε άλλους σκύλους είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά που συνήθως υποδηλώνει κυριαρχία ή ακόμα και παιχνίδι. Δεν θεωρείται πρόβλημα αν το κάνει περιστασιακά.

Σε περίπτωση που γίνει εμμονή και αρχίζετε να το παρατηρείτε ολοένα και πιο συχνά, τότε μπορεί να είναι η ώρα να στειρώσετε επιτέλους τον σκύλο σας. Το ζευγάρωμα δεν είναι η λύση!

4. Επιθετικότητα

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, φυσικά η επιθετικότητα δεν σημαίνει μόνο ότι ένας σκύλος πρέπει να στειρωθεί αλλά μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες όπως η έλλειψη εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης ή κάποια τραυματική εμπειρία στο παρελθόν.

Ωστόσο, οι σκύλοι τείνουν να παρουσιάζουν επιθετικές τάσεις όταν δεν έχουν στειρωθεί λόγω των αυξημένων επιπέδων τεστοστερόνης. Στειρώνοντας τον σκύλο σας θα τον βοηθήσετε να ηρεμήσει και να μειώσει, αν όχι να εξαλείψει, τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Διαβάστε ακόμη:Ο σκύλος σας κοιμάται με ανοιχτά μάτια: Οι θεωρίες πίσω από αυτό το θέαμα - Πόσο συνηθισμένο, φυσιολογικό & ακίνδυνο μπορεί να είναι ;

Συνοψίζοντας

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, η στείρωση είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στο αγαπημένο μας ζωάκι. Πάντα με σύμβουλο τον/την κτηνίατρό μας θα αποφασίσουμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσουμε σε αυτή την πράξη αγάπης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ