Κατοικίδιο σκύλος & πουλί πάνε μαζί ; Αμέ ! Με αυτούς τους τρόπους !

Ομαλή συμβίωση!

Είτε έχετε ήδη έναν σκύλο και σκέφτεστε να πάρετε ένα πουλί ως κατοικίδιο, είτε το αντίστροφο, θα χρειαστεί λίγη δουλειά για να συνυπάρξουν στο ίδιο σπίτι.

Σίγουρα αποτελεί μια πρόκληση να εκπαιδεύσετε σκύλους και πτηνά να τα πάνε καλά, ωστόσο είναι εφικτό, αρκεί να είστε υπομονετικοί και να λαμβάνετε πάντα μέτρα για την ασφάλεια κάθε ζώου. Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε και τι όχι ώστε να μπορούν να συνυπάρξουν σκύλος με πτηνό στον ίδιο χώρο;

Γνωρίστε τα μεταξύ τους με αργούς ρυθμούς

Αρχικά, τα σκυλάκια και τα γατάκια είναι θηρευτές στη φύση, και τα περισσότερα θα θεωρήσουν ένα πουλί ως θήραμα που πρέπει να κυνηγήσουν. Ακόμα και αν ο σκύλος σας είναι λιγότερο θαρραλέος και τολμηρός, το ένστικτο να κυνηγήσει ένα πουλί θα είναι πάντα παρόν.

Γι’ αυτόν λοιπόν τον λόγο πρέπει να ξεκινήσετε με πολύ αργό ρυθμό την μεταξύ τους γνωριμία. Φέρτε τα σε επαφή μεταξύ τους αρκετές φορές, για λίγα μόνο λεπτά, κατά τη διάρκεια μερικών εβδομάδων.

Ο στόχος σας είναι να καταφέρετε να τα κάνετε να νιώσουν άνετα μαζί και έπειτα θα μπορείτε να αρχίσετε να αυξάνετε το χρόνο κοινωνικοποίησής τους. Μην βιαστείτε, καθώς αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια αγχωτική ή τραυματική εμπειρία ή ακόμα και σε σοβαρά ατυχήματα.

Επιλέξτε μια ουδέτερη περιοχή

Όταν φέρετε σε επαφή για πρώτη φορά το σκύλο με το πτηνό σας, επιλέξτε μια ουδέτερη περιοχή που κανένα ζώο δεν θα θεωρεί δικιά του. Για τα πτηνά, αυτό θα είναι ένα δωμάτιο στο οποίο δεν βρίσκεται συνήθως το κλουβί τους και κατά προτίμηση ένας χώρος όπου περνούν λίγο χρόνο.

Η απομάκρυνση των ζώων από το οικείο περιβάλλον θα συμβάλει στη μείωση των πιθανοτήτων επιθετικής συμπεριφοράς και θα τα κάνει γενικότερα πιο ευχάριστα.

Επιβραβεύστε τα  

Κάτι που έχουν κοινό τα σκυλιά και τα πτηνά είναι ότι μπορείτε εύκολα να αποσπάσετε την προσοχή τους και να τα δωροδοκήσετε με φαγητό.

Το να τους προσφέρετε πολλές νόστιμες λιχουδιές μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανταμείψετε το καθένα από αυτά για την καλή συμπεριφορά του στα πρώτα στάδια της σχέσης τους. Επομένως, φροντίστε να έχετε στο χέρι πολλές λιχουδιές για κάθε ζώο πριν ξεκινήσετε την επαφή μεταξύ τους.

Πάντα να τα επιβλέπετε  

Μετά από αρκετές φορές που θα φέρετε το πτηνό και το σκύλο μαζί στον ίδιο χώρο και θα τα βοηθήσετε να συνηθίσουν το ένα το άλλο, μπορείτε να αρχίσετε να επιτρέπετε στο σκύλο σας να κυκλοφορεί χωρίς λουρί στο χώρο, εφόσον συνεχίζει να συμπεριφέρεται σωστά και να μην ενοχλεί το πτηνό.

Ωστόσο, για την προστασία του δεύτερου, μην το αφήνετε ποτέ να βγει από το κλουβί όσο είναι παρών ο σκύλος και μην αφήνετε ποτέ τα ζώα στο ίδιο δωμάτιο μαζί χωρίς επίβλεψη.

Ατυχήματα μπορούν πάντα να συμβούν, ακόμη και με τα πιο καλά εκπαιδευμένα και αξιόπιστα σκυλιά. Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο για τα κατοικίδιά σας είναι απλώς να κρατάτε το πουλί μέσα στο κλουβί όσο ο σκύλος είναι παρών.

Προβλήματα και δυσκολίες

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε ότι η δυσκολία αυτής της διαδικασίας θα διαφέρει ανάλογα με τη φυλή και την ηλικία του σκύλου σας.

Αν ο σκύλος σας είναι κουτάβι, η εκπαίδευση και η γνωριμία θα χρειαστούν περισσότερη συνέπεια και χρόνο. Επίσης, αν ο σκύλος σας έχει έντονο κυνηγετικό ένστικτο, θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να τον φέρετε σε επαφή με το πτηνό σας.

Μην ξεχνάτε ότι εφόσον καταβάλλετε προσπάθεια, τα περισσότερα κατοικίδια ζώα θα μάθουν τελικά πώς να ζουν φιλικά στον ίδιο χώρο.

Λάθη προς αποφυγή

Για να αποφύγετε τυχόν μελλοντικά προβλήματα και να ξεκινήσουν τα δύο κατοικίδια την γνωριμία τους με το σωστό τρόπο, αποφύγετε δύο συνηθισμένα λάθη κατά την πρώτη επαφή του σκύλου σας στο κατοικίδιο πτηνό σας:

-Μην έχετε κανένα από τα δύο ζώα ελεύθερο στο δωμάτιο κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους. Βεβαιωθείτε ότι το πτηνό σας είναι τοποθετημένο με ασφάλεια μέσα στο κλουβί του ανά πάσα στιγμή όταν ο σκύλος είναι παρών και κρατάτε πάντα τον σκύλο σας δεμένο με λουρί.

Η μη συγκράτηση ενός από τα δύο ζώα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα, εάν το ένα αποφασίσει να επιτεθεί στο άλλο. Μέχρι να βεβαιωθείτε ότι και τα δύο νιώθουν άνετα, κρατήστε τα περιορισμένα.

-Βεβαιωθείτε ότι το πτηνό σας βρίσκεται σε κλουβί κατάλληλου μεγέθους και ότι η πόρτα είναι ασφαλής. Επίσης, τοποθετήστε το κλουβί του πουλιού σε σημείο όπου ο σκύλος σας δεν θα μπορεί να πηδήξει και να το φτάσει.

Ποια ειδή πτηνών τα πάνε καλύτερα με σκύλους

Σε γενικές γραμμές, ο σκύλος πρέπει να διατηρεί μια απόσταση ασφαλείας από οποιοδήποτε είδος πτηνού, όπως επισημαίνουμε. Αυτό ισχύει για τα παπαγαλάκια, τα καναρίνια, τα lovebirds, ή τα στρουθιόμορφα, καθώς και για τα cockatoo.

Οι παπαγάλοι μπορούν πιο εύκολα να αμυνθούν με το ισχυρό ράμφος τους, ενώ ταυτόχρονα είναι μεγαλύτεροι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να υπερασπιστούν επιτυχώς τον εαυτό τους, καθώς ακόμη και ένας μικρός σκύλος μπορεί να σκοτώσει έναν παπαγάλο δαγκώνοντάς τον, και το πουλί μπορεί μερικές φορές να τραυματίσει τον μικρό σκύλο.

Ποιες ράτσες σκύλου τα πάνε καλύτερα με πτηνά

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ράτσα σκύλου, για την οποία θεωρείται πιο ασφαλές να υπάρχει ελεύθερος στον ίδιο χώρο με ένα πτηνό. Ακόμα και όταν ο σκύλος είναι ήσυχος για μήνες, το πουλί μπορεί ξαφνικά να βρεθεί δίπλα του και να διεγείρει το κυνηγετικό του ένστικτο.

Ωστόσο, οι πιθανότητες αρμονικής συνύπαρξης είναι μεγαλύτερες με ράτσες σκύλων που δεν έχουν έντονο κυνηγετικό ένστικτο, όπως τα bichon ή τα pug.

Καταλήγοντας

Μπορεί λοιπόν η διαδικασία συνύπαρξης ενός σκύλου με ένα κατοικίδιο πουλί να είναι δύσκολη και να απαιτεί χρόνο, υπομονή και προσπάθεια, ωστόσο μπορείτε να δοκιμάσετε με προσοχή να ακολουθήσετε τα παραπάνω βήματα, ώστε να μπορέσουν τα δύο ζώα να συμβιώσουν αρμονικά στο ίδιο σπίτι.

Διαβάστε ακόμη:Έφαγε ο σκυλάκος σας κατσαρίδα ; Πόσο επικίνδυνο είναι & τι πρέπει να κάνετε αν εμφανιστούν συμπτώματα ;

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ