Οι 6 τροφές που νομίζετε ότι είναι αθώες - Είναι όμως τοξικές & μπορεί να βλάψουν τη γατούλα σας !

Καλό θα ήταν να το γνωρίζετε!

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές δίνουμε κάποια φαγητά που μπορεί να περιέχουν υλικά που να είναι επιβλαβή για τα κατοικίδιά μας, χωρίς ωστόσο να το γνωρίζουμε. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι τόσο τοξικά που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο.

Γι’ αυτό, λοιπόν, πριν δώσετε κάποια τροφή στη γάτα σας, καλό είναι να επιβεβαιώσετε ότι επιτρέπεται. Όπως, επίσης, καλό είναι, τοξικές τροφές και υλικά που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα, να φυλάσσονται καλά για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Τόνος σε κονσέρβα

Αν και οι γατούλες -τουλάχιστον οι περισσότερες- λατρεύουν τον τόνο, καλό είναι να αποφεύγεται ο τόνος σε κονσέρβα. Οι μεγάλες ποσότητες κονσερβοποιημένου τόνου αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης παγκρεατίτιδας, σπασμών, λοιμώξεων και απόφραξης του ουροποιητικού συστήματος των γατών, και σε κάποιες περιπτώσεις επιφέρουν ακόμα και θάνατο.

Φυσικά, δεν χρειάζεται να γινόμαστε υπερβολικοί, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Μπορείτε αν θέλετε να δώσετε τόνο στη γάτα σας, απλά σε πολύ μικρές ποσότητες και όχι συχνά. Προτιμήστε τον κονσερβοποιημένο τόνο σε νερό, χωρίς όμως να δώσετε και το νερό στη γάτα σας.

Κρεμμύδι και σκόρδο

Πιθανότατα μια γάτα να μην προσπαθήσει ποτέ να φάει κρεμμύδι ή σκόρδο από μόνη της. Όμως, αυτά τα δύο λαχανικά τα συναντάμε σε πάρα πολλά φαγητά, τα οποία τα μαγειρεύουμε με σκόρδο και κρεμμύδι.

Δυστυχώς, η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει αιμολυτική αναιμία στις γάτες, γεγονός που τα καθιστά άκρως επικίνδυνα. Τα συμπτώματα δηλητηρίασης από κρεμμύδι και σκόρδο εμφανίζονται συνήθως εντός 24 ωρών, όμως μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και μετά από 7 ημέρες.

Αφού, λοιπόν, επηρεαστούν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, οι γάτες μπορεί να παρουσιάσουν σημάδια λήθαργου, ανορεξίας, έντονο λαχάνιασμα και ταχυκαρδία, αδυναμία, χλωμό δέρμα και αλλαγή του χρώματος των ούρων, τα οποία μπορεί να εμφανίσουν καφέ και κόκκινες κηλίδες.

Επομένως, αποφύγετε φαγητά που έχουν μαγειρευτεί με σκόρδο και κρεμμύδι, όπως επίσης φροντίστε να τα αποθηκεύετε σε ασφαλές σημείο, ώστε να μην μπορεί να τα ανακαλύψει η γάτα σας.

Ωμά κρέατα και αυγά

Όταν μαγειρεύετε είναι λογικό να αφήνετε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Όμως, αυτό που μπορεί να μην έχετε σκεφτεί είναι η έμφυτη περιέργεια της γάτας σας, η οποία μπορεί να προσπαθήσει να δοκιμάσει το ωμό κρέας και αυγό που έχετε αφήσει στην άκρη για να το μαγειρέψετε σε λίγο.

Δυστυχώς, και αυτές οι δύο τροφές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες καθώς μπορεί περιέχουν βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το E. coli, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση ασθενειών στις γάτες. Μάλιστα, αυτές οι ασθένειες μπορεί να μεταδοθούν στον άνθρωπο, ειδικά σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει μια γάτα που θα φάει ωμό κρέας ή αυγό είναι λήθαργος, εμετός και διάρροια.

Ωμή ζύμη με μαγιά

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, μπορεί να είναι φαινομενικά ακίνδυνο, αλλά οποιαδήποτε ωμή ζύμη που περιέχει μαγιά είναι δυνητικά πολύ επιβλαβής για τις γάτες. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διαστολή του στομάχου και μερικά από τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι εμετός, διάρροια, τρόμος, αποπροσανατολισμός, δυσκολία στην αναπνοή και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει ακόμη και θάνατο.

Διαβάστε ακόμη:Ξεμείνατε από γατοτροφή - Τι μπορείτε να δώσετε στη γατούλα σας για να μη κινδυνεύσει και να μην πεινάσει ;

Συνοψίζοντας

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικές από τις τροφές που μια γάτα δεν θα πρέπει να καταναλώσει ποτέ. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες, όπως είναι για παράδειγμα το αβοκάντο, τα σταφύλια και οι πράσινες ντομάτες, γι’ αυτό θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Μην ξεχνάτε ότι ο/η κτηνίατρός σας είναι ο καλύτερος σύμβουλος και μην διστάσετε να του/της ζητήστε περαιτέρω πληροφορίες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ