​Μade in Greece η BionicX και ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Λαμπριανίδης - ο αυτοδημιούργητος της ρομποτικής αναπτύσσει βιονικές προσθετικές συσκευές ρίχνοντας συντριπτικά το κόστος

Συνέντευξη στην Ειρήνη Νικολοπούλου και τον Γιάννη Κωστούδη


Ο Κωνσταντίνος Λαμπριανίδης δημιουργεί προσιτές βιονικές συσκευές. Η εταιρεία του, η BionicX έχει ως στόχο να μειώσει το χάσμα  ανάμεσα σε προηγμένες τεχνολογίες και την πρόσβαση που έχουν οι άνθρωποι σε αυτές, μειώνοντας σημαντικά το κόστος.

Η εταιρεία μάλιστα έχει προχωρήσει αρκετά στις δοκιμές της με τον πρώτο της εθελοντή να έχει χρησιμοποιήσει τη βιονική συσκευή. Ταυτόχρονα, ο Κωνσταντίνος Λαμπριανίδης μας μιλά για την επιλογή του να προχωρήσει το εγχείρημά του στην Ελλάδα.

Τα κύρια σημεία:

•    …ένας γνωστός  μου έχασε το χέρι του σε ατύχημα και αφού ήρθα σε επαφή μαζί του μου μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με τις προσθετικές συσκευές που χρησιμοποιούσε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα φυσικά ήταν το κόστος το οποίο έφτανε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, κάτι που μου έκανε τρομερή εντύπωση, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν πραγματικά ανάγκη μία τέτοια συσκευή δεν έχουν προφανώς την οικονομική δυνατότητα να την αποκτήσουν.
•    Στα τέλη του 2022 ολοκλήρωσα την ανάπτυξη μία βιονικής προσθετικής συσκευής με συντριπτικά χαμηλότερο κόστος και ίδρυσα την ΒionicX  με στόχο να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ ανθρώπων και προηγμένων τεχνολογιών.
•    Η τεχνολογία στη δημιουργία τεχνητών μελών έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Τουλάχιστον από άποψη καινοτομίας, υπάρχουν εξαιρετικά προηγμένα  συστήματα ικανά όχι μόνο να δέχονται εντολές κατευθείαν από τον εγκέφαλο αλλά και να λαμβάνουν πληροφορίες μέσω των βιονικών συσκευών, τα οποία όμως κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες, και τα περισσότερα είναι πειραματικά.
•    Το 2023 ολοκληρώσαμε επιτυχώς τα πρώτα αρχικά στάδια κλινικών δοκιμών στην Αθήνα. Ο  εθελοντής μας κατάφερε από την πρώτη κιόλας δοκιμή να χρησιμοποιήσει την βιονική συσκευή μας. Κάτι που αποτέλεσε ένα σημαντικό  milestone  για εμάς. 
•    Αυτό που πιστεύω με παρότρυνε να γυρίσω πίσω είναι το γεγονός της εξαιρετικά μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας που υπάρχει στην χώρα μας, και η άμεση ανάγκη για βιωσιμότητα σε τέτοιου είδους τεχνολογίες. Στην Ελλάδα πρακτικά με την εικόνα της σημερινής αγοράς δεν μπορεί να έχει κάποιος πρόσβαση σε αυτές τις συσκευές και αυτό είναι κάτι που θεωρώ πως πρέπει και αξίζει να αλλάξουμε.


•    Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη δημιουργία πρόσθετων μελών; Είναι μεγάλες οι ανάγκες που υπάρχουν;

Η μηχανική ήταν κάτι που ανέκαθεν μου προκαλούσε ενδιαφέρον. Ξεκίνησα να ασχολούμαι περισσότερο ως χόμπι με την ρομποτική πριν περίπου εφτά χρόνια, όταν ήρθα πρώτη φορά σε επαφή με 3D printers, ενώ παράλληλα σπούδαζα Interior Desing στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το 2019 έστρεψα το ενδιαφέρον μου περισσότερο στο κομμάτι του Bioengineering και στο πώς μπορεί το ανθρώπινο σώμα να  επικοινωνήσει με ρομποτικές μηχανές . 
Δύο χρόνια μετά, ένας γνωστός  μου έχασε το χέρι του σε ατύχημα και αφού ήρθα σε επαφή μαζί του μου μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με τις προσθετικές συσκευές που χρησιμοποιούσε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα φυσικά ήταν το κόστος το οποίο έφτανε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, κάτι που μου έκανε τρομερή εντύπωση, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν πραγματικά ανάγκη μία τέτοια συσκευή δεν έχουν προφανώς την οικονομική δυνατότητα να την αποκτήσουν. 
Αυτό αποτελεί  ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Ειδικότερα στην Ελλάδα, κάθε χρόνο χιλιάδες  άνθρωποι υποφέρουν από κάποιο ακρωτηριασμό  χωρίς φυσικά να μπορούν να καλύψουν αυτό το κόστος. Οπότε αποφάσισα να προσπαθήσω και να το αλλάξω αυτό. Στα τέλη του 2022 ολοκλήρωσα την ανάπτυξη μία βιονικής προσθετικής συσκευής με συντριπτικά χαμηλότερο κόστος και ίδρυσα την  ΒionicX  με στόχο να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ ανθρώπων και προηγμένων τεχνολογιών.


 

•    Ποια είναι η καινοτομία που έρχεται να φέρει η εταιρεία σας; Πόσο έχει προχωρήσει η τεχνολογία στη δημιουργία τεχνητών μελών;

Η τεχνολογία στη δημιουργία τεχνητών μελών έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Τουλάχιστον από άποψη καινοτομίας, υπάρχουν εξαιρετικά προηγμένα  συστήματα ικανά όχι μόνο να δέχονται εντολές κατευθείαν από τον εγκέφαλο αλλά και να λαμβάνουν πληροφορίες μέσω των βιονικών συσκευών, τα οποία όμως κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες, και τα περισσότερα είναι πειραματικά. Η αγορά των διαθέσιμων βιονικών συσκευών επίσης κοστολογείται σε δεκάδες χιλιάδες και αρκετές φορές παρεκκλίνουν από τις πραγματικές ανάγκες  των  ανθρώπων. Βλέπετε, πολλές εταιρείες κατασκευής βιονικών προσθετικών εστιάζουν περισσότερο στην τεχνολογία της συσκευής και όχι στο πώς αυτή λύνει πραγματικά day to day προβλήματα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα περαιτέρω χάσμα στην ενσωμάτωση τέτοιων συστημάτων με τους ανθρώπους.
Η BionicX  έρχεται ουσιαστικά να αλλάξει την εικόνα της βιονικής προσθετικής δίνοντας λύση σε πραγματικά ζητήματα μέσα από προσιτές customized βιονικές συσκευές, πετυχαίνοντας έναν μεγαλύτερο βαθμό ενσωμάτωσης, αυτονομίας και βιωσιμότητας ρίχνοντας το κόστος μέχρι και 90% συγκριτικά με αυτό της αγοράς σήμερα. 



•    Πόσους ασθενείς έχετε εξυπηρετήσει μέχρι σήμερα;

Το 2023 ολοκληρώσαμε επιτυχώς τα πρώτα αρχικά στάδια κλινικών δοκιμών στην Αθήνα. Ο  εθελοντής μας κατάφερε από την πρώτη κιόλας δοκιμή να χρησιμοποιήσει την βιονική συσκευή μας. Κάτι που αποτέλεσε ένα σημαντικό  milestone  για εμάς. 
Ο ενθουσιασμός και τα χαμόγελα που πήραμε θεωρώ ότι είναι κάτι ανεκτίμητο και είναι αυτό που μας ωθεί ακόμα και σήμερα στην προσπάθεια μας να κάνουμε βιώσιμες αυτές τις τεχνολογίες. Αυτήν την περίοδο διεξάγουμε ακόμα δοκιμές όπου λαμβάνουμε σημαντικό  feedback πριν προχωρήσουμε στην τελική βελτιστοποίηση του προϊόντος μας, και σκοπεύουμε να βγούμε στην αγορά μέχρι το 2026, με στόχο να βοηθήσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε.


 

•    Εμείς δημιουργήσαμε το site ''Made in Greece.news''. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Η BionicX είναι μία νεοσύστατη ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2022 με έδρα στην Αμερική. Το διάστημα εκείνο βρισκόμουν στην Ολλανδία ενώ είχα την τύχη να συνεργαστώ με μερικούς εξαιρετικούς μηχανικούς από την ESA (EUROPEAN SPACE AGENCY) οι οποίοι συνέβαλλαν σημαντικά στην υλοποίηση του πρωτότυπου μας. Τότε είδα και το πρώτο ενδιαφέρον από μία εταιρεία που συνεργαζόμουν μέσα από το οικοσύστημα του TU DELFT και  έπρεπε να αποφασίσω αν θα συνεχίσω το project στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα.



Αυτό που πιστεύω με παρότρυνε να γυρίσω πίσω είναι το γεγονός της εξαιρετικά μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας που υπάρχει στην χώρα μας, και η άμεση ανάγκη για βιωσιμότητα σε τέτοιου είδους τεχνολογίες. Στην Ελλάδα πρακτικά με την εικόνα της σημερινής αγοράς δεν μπορεί να έχει κάποιος πρόσβαση σε αυτές τις συσκευές και αυτό είναι κάτι που θεωρώ πως πρέπει και αξίζει να αλλάξουμε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://bionic-x.com/ 
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr