50 χρόνια ΠΑΣΟΚ: Εικόνες και βίντεο από την εκδήλωση στο Ζάππειο - Παρόντες Σημίτης, Παπανδρέου, Βενιζέλος, τα μηνύματά τους

Όσα έγιναν στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την 3η Σεπτέμβρη 1974

 

Η επέτειος των 50 χρόνων από την ίδρυσή του ΠΑΣΟΚ με τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη του 1974, γιορτάστηκε σε κλίμα ενότητας στο Ζάππειο με την προσδοκία ότι η πολιτική συγκυρία αποτελεί σημαντική ευκαιρία για να αποκτήσει ξανά το κόμμα προοπτική εξουσίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τιμήθηκαν τα εν ζωή στελέχη που υπέγραψαν στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974 την ιδρυτική διακήρυξη καθώς και οι πρώην πρόεδροι του κόμματος Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος, και φυσικά ο νυν πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης.

Παρόντες ήταν επίσης οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου, καθώς και ιστορικά στελέχη μέλη και φίλοι.

Προβλήθηκαν βίντεο με την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ ενώ η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία όπου ακούστηκαν τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου.


«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό!»

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο, δυνατό» επανέλαβε πολλές φορές στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου.

«Είμαστε εδώ όχι μόνο για να τιμήσουμε αυτή τη μεγάλη επέτειο αλλά για να στείλουμε ένα μήνυμα: Σε αυτή τη νέα περίοδο το ΠΑΣΟΚ θα είναι ενωμένο, δυνατό, έτοιμο και μαχητικό για τους μεγάλους και δύσκολους αγώνες που έχουμε μπροστά μας», είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει. Η σημαία μας κυματίζει ξανά» πρόσθεσε ο πρόεδρος του κινήματος και πρόσθεσε: «Δε θα επαναλάβουμε ό,τι πλήγωσε τους πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο και ακόμη πιο δυνατό».

«Σήμερα είναι ευκαιρία για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης απέναντι στην Ακροδεξιά. Μαζί πετύχαμε την ενότητα και την πολιτική μας αυτονομίας. Το ΠΑΣΟΚ μας είναι εδώ ενωμένο και δυνατότερο από κάθε άλλη φορά την τελευταία δεκαετία», συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ / Φωτογραφία EUROKINISSI
 

«Δεν είμαστε πια ένα κόμμα μόνο μνήμης. Ήρθε η ώρα μαζί να κάνουμε το επόμενο βήμα. Από την πολιτική αυτονομία, ήρθε η ώρα να δώσουμε όλες τις δυνάμεις για την αυτονομία της πολιτικής στη χώρα μας. Με το ΠΑΣΟΚ να ενώσουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Της μεγάλης προοδευτικής πλειοψηφίας της πατρίδας μας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του κόμματος.

«Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε! Όλοι μαζί ακόμα πιο ψηλά, ακόμα πιο δυνατά», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση


Κώστας Σημίτης: Οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες

«Οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σημειώνοντας πως «ο προοδευτικός κόσμος ζητάει σήμερα περισσότερο από ποτέ μια διέξοδο για να μπορέσει να ελπίσει ξανά».

«Κυρίες και κύριοι, αγωνιστές του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξα συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ την 3η του Σεπτέμβρη του 1974. Στην πορεία αυτή των 50 ετών αντιμετωπίσαμε αντιξοότητες και προκλήσεις, αλλά καταφέραμε να βάλουμε τα θεμέλια για μια πιο δημοκρατική Ελλάδα, με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και με ισχυρή παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, ο προοδευτικός κόσμος ζητάει απαντήσεις και κυρίως μια διέξοδο για να μπορέσει να ελπίσει ξανά. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις αυτές, προσφέροντας το όραμα και το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας προς μια προοδευτική κατεύθυνση. Είναι μια ευκαιρία. Οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες. Εδώ και τώρα, λοιπόν, προχωράμε μπροστά, με γνώση, δύναμη και τόλμη. Θα πετύχουμε».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Γιώργος Παπανδρέου: Ήρθε η ώρα ξανά

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου με τη φράση «ήρθε η ώρα ξανά» επισήμανε πως προέχει η ενότητα του κόμματος.

«Θα ακούσουμε όλοι μας, με προσδοκία, τις προτάσεις των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, ας συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση που λέγεται Προοδευτική Παράταξη και μαζί να αλλάξουμε τη μοίρα του τόπου» τόνισε, και κατέληξε:

«Η Ιστορία καλεί - και προκαλεί - ξανά τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ να αναμετρηθούν μαζί της. Δυνάμεις προοδευτικές, εντός και εκτός του κόμματός μας, σε μια νέα επαναστατική και απελευθερωτική διαδικασία. Ήρθε η ώρα ξανά να φανούμε αντάξιοι της προσφοράς και της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ. Και αντάξιοι των προσδοκιών και ονείρων του κάθε δημοκράτη προοδευτικού πολίτη».


Ευάγγελος Βενιζέλος: Οι τρεις ραψωδίες του πασοκικού έπους

«Η Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη ήταν η πρόταση του εθνικού, κοινωνικού και πολιτικού ριζοσπαστισμού» τόνισε από το Ζάππειο Μέγαρο για τα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος περιέγραψε τις «τρεις ραψωδίες του πασοκικού έπους» και επισήμανε:

«Τα μέτωπα των τελευταίων πενήντα ετών είναι κατά βάθος οι εκκρεμότητες των τελευταίων διακοσίων ετών, καθώς αφορούν την εθνική ολοκλήρωση και ασφάλεια αλλά και την ευρωπαϊκή και δυτική ταυτότητα. Αυτός θα ήταν ο ουσιώδης εορτασμός της πεντηκοστής επετείου από την ίδρυσή του και η πραγματική επικαιροποίηση της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη.

Προέχει, βέβαια, η ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας με δέσμευση ενότητας και συστράτευσης, με ειλικρινή και ευθύ πολιτικό και προγραμματικό λόγο, χωρίς πολλά στερεότυπα, κοινοτοπίες και γενικότητες, με πολιτικό πολιτισμό και αίσθηση θεσμικότητας.

Με παραταξιακή συνείδηση, κυρίως όμως με συνείδηση ευθύνης απέναντι στην πατρίδα, για χάρη της οποίας υπάρχουν και λειτουργούν τα κόμματα ως θεσμοί του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Δείτε φωτό από την εκδήλωση

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ