Νάντια Γιαννακοπούλου μόνο στο eirinika: Διαθέτω την τόλμη και την ορμή να κάνω πράξη αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ για να γίνει πρωταγωνιστής

Η συνέντευξη της Νάντιας Γιαννακοπούλου υποψήφιας προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο eirinika.gr

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ που θα διεξαχθεί στις 6 Οκτωβρίου και το eirinika.gr θα παρουσιάσει συνεντεύξεις με όλους τους υποψήφιους προέδρους.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου νομικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκλέχθηκε πρώτη φορά το 2009 είναι υποψήφια για πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ, δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις, θέλει να είναι χρήσιμη και όχι ευχάριστη και στόχος της είναι οι αλλαγές που θα κάνουν το κόμμα πρωταγωνιστή.

Δείτε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης της Νάντιας Γιαννακοπούλου στο eirinika.gr

  • Θεωρώ ότι διαθέτω την νέα ορμή που έχει ανάγκη το ΠΑΣΟΚ, καθαρές απόψεις, σαφή και εκφρασμένη άποψη για την πολιτική κατεύθυνση και φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και την ειλικρίνεια να διατυπώνω τις απόψεις μου ευθαρσώς, γιατί θέλω να είμαι χρήσιμη όχι ευχάριστη
  • Να επιχειρήσουμε μια νέα πορεία προς τον λαό, ευρισκόμενοι κοντά σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε κοινωνική και επαγγελματική κατηγορία σε ένα συνεχή διάλογο και προβάλλοντας θέσεις για τα προβλήματα του παρόντος και του μέλλοντος, θέσεις σύγχρονες, πειστικές και προωθητικές, θέσεις καλά επεξεργασμένες
  • Να επιχειρήσουμε μια νέα πορεία προς τον λαό, ευρισκόμενοι κοντά σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε κοινωνική και επαγγελματική κατηγορία σε ένα συνεχή διάλογο και προβάλλοντας θέσεις για τα προβλήματα του παρόντος και του μέλλοντος, θέσεις σύγχρονες, πειστικές και προωθητικές, θέσεις καλά επεξεργασμένες
  • Οφείλουμε να δημιουργήσουμε αίσθηση σιγουριάς και ελπίδας, όχι με λόγια αλλά με δεσμεύσεις και πολιτικές που θα τους κάνουν να αισθανθούν ότι υπάρχει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που τους εξοπλίζει με γνώσεις και δεξιότητες 
  • Οι ρεμούλες περιορισμένου αριθμού στελεχών έπαιξαν ρόλο, αλλά ας πούμε ότι όλοι καταδικάστηκαν μετά από πρωτοβουλίες ή και με νομοθετήματα του ίδιου του ΠΑΣΟΚ.
  • Ήμουν πάντα στην πρώτη γραμμή στα δύσκολα δίνοντας τη μάχη για το ΠΑΣΟΚ όταν άλλοι κρυβόντουσαν, έφευγαν από ΠΑΣΟΚ η παρατηρούσαν από μακριά.

 

Διαβάστε τη συνέντευξη της Νάντιας Γιαννακοπούλου στο eirinika.gr

Τι διαφορετικό θα φέρει η εκλογή σας στο ΠΑΣΟΚ, που διαφοροποιήστε από τους άλλους διεκδικητές;

Θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο και μπροστά σε μια μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει τα φτερά του . Η Ν.Δ βρίσκεται σε πτώση και υπάρχει πια ένα κλίμα διάχυτης δυσαρέσκειας για την κυβερνητική πολιτική , ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει συνθήκες διάλυσης. Ταυτόχρονα, πάρα πολλοί πολίτες κρατούν αποστάσεις, αναζητούν φορέα πολιτικής εκπροσώπησης, όπως μας έδειξε το 60% της αποχής στις Ευρωεκλογές. 

Περισσότεροι πολίτες στρέφουν το βλέμμα τους προς εμάς και γι αυτό οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας είναι κρίσιμες και συνδέονται με την φόρτιση και τα ζητούμενα της πολιτικής συγκυρίας. 

Θεωρώ ότι διαθέτω την νέα ορμή που έχει ανάγκη το ΠΑΣΟΚ, καθαρές απόψεις, σαφή και εκφρασμένη άποψη για την πολιτική κατεύθυνση και φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και την ειλικρίνεια να διατυπώνω τις απόψεις μου ευθαρσώς, γιατί θελω να είμαι χρήσιμη όχι ευχάριστη. Πιστεύω ότι αυτά τα χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα για το ΠΑΣΟΚ.

Πως θα μπορέσει να συνδεθεί το ΠΑΣΟΚ πάλι με την κοινωνία;

Πριν απ΄ όλα, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει το ίδιο για να πείσει ότι μπορεί να αλλάξει την κοινωνία, την χώρα. Να γίνει ένα κόμμα ανοικτό, όχι φοβικό, με ανοικτές δημοκρατικές λειτουργίες. Πρέπει να ξαναγίνουμε μια ευρεία παράταξη, να ανακαλύψουμε και πάλι τον κινηματικό χαρακτήρα που είχε πάντα το ΠΑΣΟΚ. 

Το πιο βασικό όμως είναι να επιχειρήσουμε μια νέα πορεία προς τον λαό, ευρισκόμενοι κοντά σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε κοινωνική και επαγγελματική κατηγορία σε ένα συνεχή διάλογο και προβάλλοντας θέσεις για τα προβλήματα του παρόντος και του μέλλοντος, θέσεις σύγχρονες, πειστικές και προωθητικές, θέσεις καλά επεξεργασμένες μακριά από γενικολογίες και λαϊκισμό.

Δυστυχώς χάσαμε χρόνο, δεν αξιοποιήσαμε δυνατότητες και γι’ αυτό περιοριστήκαμε σε ποσοστά ενός μικρού κόμματος. Τώρα είναι η ώρα για ένα νέο ξεκίνημα, να ξεπεράσουμε τον εθισμό σε λογικές μικρών βημάτων.

Το ΠΑΣΟΚ αν κερδίσετε θα κάνει στροφή προς τα αριστερά ή θα προσπαθήσει να κερδίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους που έχει χάσει;

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκφράσει την αναζήτηση, τα προβλήματα, την αμφισβήτηση Κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ευρύτατων δυνάμεων της κοινωνίας που βρίσκονται από τις παρυφές της Ν.Δ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε χρέος να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας και των Μεταρρυθμίσεων, ανακτώντας την ηγεμονία στον χώρο του Κέντρου.

Να εμφανιστούμε ως κόμμα εξουσίας με αντιπολίτευση που να στηρίζεται σε προτάσεις που αναδεικνύουν εναλλακτικές λύσεις και συνολικά μια άλλη προοπτική, χωρίς ετεροπροσδιορισμούς και σε ανοικτό μέτωπο με κάθε είδους λαϊκισμό και ελιτισμό.

Οι νέοι έχουν αποστασιοποιηθεί από την πολιτική. Πως πιστεύετε ότι μπορείτε να τους φέρετε πίσω και μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ;

Οι νέοι ζουν σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο μεγάλων αβεβαιοτήτων και νέων φαινομένων, μεγάλων γεωστρατηγικών αλλαγών, στην εποχή της κλιματικής κρίσης και της ψηφιοποίησης. Το χειρότερο είναι ότι βιώνουν μια ανασφάλεια για το μέλλον, με διάχυτο τον φόβο ότι θα είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικά που η επόμενες γενιές θα ζήσουν χειρότερα από τις προηγούμενες. 

Επομένως οφείλουμε να δημιουργήσουμε αίσθηση σιγουριάς και ελπίδας, όχι με λόγια αλλά με δεσμεύσεις και πολιτικές που θα τους κάνουν να αισθανθούν ότι υπάρχει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που τους εξοπλίζει με γνώσεις και δεξιότητες για να μπορούν να ανταποκριθούν με τον σκληρό ανταγωνισμό του μέλλοντος. 

Ότι τους δίνονται ευκαιρίες δημιουργίας και καινοτομίας, ότι πραγματοποιούνται επενδύσεις σε τομείς αιχμής που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με υψηλούς μισθούς και συνθήκες αξιοκρατίας. Εν ολίγοις ότι ζουν σε μια χώρα με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση για το μέλλον, στην οποία αισθάνονται σιγουριά και δυνατότητα να βάλουν την σφραγίδα τους.

Κάνοντας αυτοκριτική στο παρελθόν πιστεύεται ότι για τα χαμηλά ποσοστά φταίει το μνημόνιο ή οι ρεμούλες κορυφαίων στελεχών;

Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε δυσανάλογα μεγάλο κόστος για την χρεοκοπία και το Μνημόνιο. Βλέπετε η βόμβα έσκασε στα χέρια της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου , ενώ η έκρηξή της είχε δρομολογηθεί από την θητεία του κ. Καραμανλή. Τις κρίσιμες εκείνες ώρες δεν έγιναν απαραίτητες ενέργειες όπως η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την υπογραφή του 1ου Μνημονίου, ενώ το ΠΑΣΟΚ στοχοποιήθηκε από τον ανερχόμενο τότε ΣΥΡΙΖΑ που έβρισκε τρόπους συνεργασίας με κόμμα της ακροδεξιάς και συνεννόησης με τμήμα της Καραμανλικής Δεξιάς, σε μια φάση που το εσωτερικό μας μέτωπο είχε πρόβλημα. 

Οι ρεμούλες περιορισμένου αριθμού στελεχών έπαιξαν ρόλο, αλλά ας πούμε ότι όλοι καταδικάστηκαν μετά από πρωτοβουλίες ή και με νομοθετήματα του ίδιου του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει κόμμα στην Μεταπολίτευση που να έκανε τόση έμπρακτη αυτοκριτική και αυτοκάθαρση όπως το ΠΑΣΟΚ και σε κάθε περίπτωση απέχουμε πια τουλάχιστον δέκα χρόνια από τότε που συμμετείχε σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα. Σήμερα πρέπει να κάνουμε ένα γενναίο restart στηριγμένοι σε βήματα ανανέωσης που έχουν γίνει.

Γιατί να σας ψηφίσει ένα μέλος του ΠΑΣΟΚ;

Κατέθεσα την υποψηφιότητά μου, γιατί διαθέτω την τόλμη, την αντίληψη και την ορμή να κάνω πράξη όσα αναφέρω πριν, επιφέροντας τις αναγκαίες αλλαγές στην φυσιογνωμία, την αντιπολιτευτική τακτική του ως κόμμα πρωταγωνιστής που δεν θα ετεροκαθορίζεται, αλλά και στην δομή και την αναγκαία δημοκρατική λειτουργία του. 

Που θα εκφράσει ξανά την κοινωνία και θα ξαναπιάσει το νήμα μαζί της μεταβολίζοντας το σε πολιτική πράξη. 

Που θα απελευθερώσει δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Γιατί, έχω δώσει δείγματα γραφής καταθέτοντας προτάσεις που συχνά ήταν και σε αντίθεση με την επίσημη στάση μας όπως στην περίπτωση της επιστολικής ψήφου και των μη Κρατικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων. Γιατί είμαι πολιτικός της κοινωνίας όχι των μηχανισμών ούτε των συστημάτων. 

Γιατί έχω σαφές ότι χρειάζεται μια στροφή που θα εκφράσει τη μεσαία τάξη που φτωχοποιείται, τους πιο ευάλωτους, τον κόσμο που ζει από τη δουλειά του, προς μία πολιτική που θα στηρίζεται στην λογική και την κοινωνική ευαισθησία και θα αγκαλιάζει δυνάμεις από τις παρυφές της Ν.Δ μέχρι τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, κόμματα που μετράνε απώλειες περίπου 2 εκατομμύρια  ψηφοφόρους που είναι πολίτες που αναζητούν φορέα πολιτικής εκπροσώπησης. 

Γιατί έχω δείξει ότι είμαι αμετανόητα κατά αντιλήψεων σύμφωνα με τις οποίες δεν συνιστά πρόβλημα η συντήρησή του ΠΑΣΟΚ σε μικρά ποσοστά, αλλά πιστεύω σε ένα μεγάλο κόμμα παράταξη που θα πρωταγωνιστήσει και πάλι. Γιατί ήμουν πάντα στην πρώτη γραμμή στα δύσκολα δίνοντας τη μάχη για το ΠΑΣΟΚ όταν άλλοι κρυβόντουσαν, έφευγαν από ΠΑΣΟΚ η παρατηρούσαν από μακριά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr