Topwoman η Lily Ebert - Η επιζήσασα του ολοκαυτώματος πέθανε στα 100 της - Ήταν σταρ του Tiktok & του Facebook (φωτό-βίντεο)

Είχε τεράστια απήχηση στα social media

Εμβληματική επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, η Lily Ebert, η οποία έκανε παγκόσμια αίσθηση χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την εκπαίδευση της σχετικά με το Ολοκαύτωμα, πέθανε αυτή την εβδομάδα σε ηλικία 100 ετών, όπως ανάρτησε ο δισέγγονός της την Τετάρτη.

«Έφυγε ήρεμα από τη ζωή στο σπίτι της στο Λονδίνο, περιτριγυρισμένη από μέλη της οικογένειάς της», έγραψε ο Dov Forman σε ανάρτηση στο Facebook.

Έχοντας χάσει τη μητέρα της, την μικρότερη αδελφή της και τον αδερφό της στο Ολοκαύτωμα, η Ebert αφιέρωσε τη ζωή της στην εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα, προς τιμήν εκείνων που χάθηκαν, επικοινωνώντας με εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ανέφερε.

Παρά την ηλικία της, αγκάλιασε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη βοήθεια του Forman. Οι δυο τους συνεργάστηκαν στο TikTok για να προωθήσουν τα διδάγματα από το Ολοκαύτωμα, αποκτώντας τεράστια απήχηση.

Με τον εγγονό της:

«Ποτέ δεν έχει εκπληρωθεί τόσο βαθιά μια υπόσχεση όπως η δική της», έγραψε. «Μας δίδαξε τη δύναμη της ανεκτικότητας και της πίστης, τη σημασία της έκφρασης και την ανάγκη να στεκόμαστε ενάντια στις προκαταλήψεις».

Έχοντας επιβιώσει από το Άουσβιτς-Μπιρκενάου, όπου είχε σταλεί τον Ιούλιο του 1944, η Ebert κατάφερε να ξαναχτίσει τη ζωή της και δημιούργησε μια οικογένεια με τρία παιδιά, δέκα εγγόνια, 38 δισέγγονα και ένα τρισέγγονο. Μία από τις κόρες της είχε φύγει από τη ζωή πριν από εκείνη.

Διηγήθηκε την αξιοθαύμαστη ιστορία της στο βιβλίο «Η Υπόσχεση της Lily: Πώς Επιβίωσα από το Άουσβιτς και Βρήκα τη Δύναμη να Ζήσω» και έλαβε αρκετά βραβεία για το έργο της στην εκπαίδευση σχετικά με το Ολοκαύτωμα.

Το who is who της Lily Ebert

Γεννημένη στο Μπονιχάντ της Ουγγαρίας, στις 29 Δεκεμβρίου 1923, η Ebert ζούσε με τους γονείς της και τα πέντε μικρότερα αδέλφια της, μέχρι που έχασε τον πατέρα της από πνευμονία το 1942.

Όταν οι Ναζί εισέβαλαν το 1944, η 20χρονη Ebert και η οικογένειά της εκδιώχθηκαν από το σπίτι τους και απελάθηκαν στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Ο μόνος που δεν στάλθηκε στο Άουσβιτς ήταν ο αδελφός της, Ίμι, ο οποίος αναγκάστηκε να ενταχθεί σε ένα από τα εβραϊκά εργατικά τάγματα της Ουγγαρίας.

Κατά την άφιξή της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, η Ebert χωρίστηκε από την αδερφή της, Μπέλα, την αδελφή της, Μπέρτα, και τη μητέρα της, Νίνα, που στάλθηκαν αμέσως στους θαλάμους αερίων.

Η ίδια και οι δύο εναπομείνασες αδελφές της, η Ρενέ και η Πίρι, επιλέχθηκαν να εργαστούν στο στρατόπεδο για τέσσερις μήνες. Μετά από αυτό το διάστημα, μεταφέρθηκαν σε εργοστάσιο πυρομαχικών. Δούλευαν στο εργοστάσιο μέχρι το 1945, όταν, κατά τη διάρκεια μιας πορείας θανάτου, απελευθερώθηκαν από τις Συμμαχικές Δυνάμεις.

Αφού πέρασαν χρόνο σε ένα καταυλισμό εκτοπισμένων που διαχειρίζονταν οι Αμερικανοί, η Ebert και οι αδελφές της βρήκαν καταφύγιο στην Ελβετία. Ωστόσο, ακόμα και εκεί δεν ένιωθε καλοδεχούμενη. Προσπάθησε να διδάξει στους ανθρώπους που συναντούσε για το Ολοκαύτωμα, αλλά εκείνοι δεν ήθελαν να ακούσουν, όπως είχε αφηγηθεί.

«Ο κόσμος δεν ήθελε να ξέρει», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα *The Times of Israel* το 2021. Οι ιστορίες της δεν ήταν επιθυμητές, αλλά και η ίδια δεν ήταν επιθυμητή. Τελικά, αποφάσισε ότι η παραμονή στην Ευρώπη δεν ήταν πλέον επιλογή.

Με τη βοήθεια της Agudat Yisrael το 1946, οι τρεις αδελφές μετανάστευσαν στην Παλαιστίνη υπό βρετανική εντολή, όπου η Ebert γνώρισε και παντρεύτηκε τον σύζυγό της, Σμουέλ, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά. Το 1953, η Ebert επανενώθηκε τελικά με τον αδελφό της, Ίμι, ο οποίος επίσης επέζησε από τον πόλεμο.

instagram @berecz_peti

Το 1967, η Ebert και η οικογένειά της επέστρεψαν στην Ευρώπη, εγκαθιστάμενοι στο Λονδίνο, όπου και παρέμεινε μέχρι τον θάνατό της.

Τα τελευταία χρόνια, η Ebert και ο δισέγγονός της χρησιμοποίησαν το TikTok και το Instagram για να απαντούν σε ερωτήσεις και να εκπαιδεύουν τους ακόλουθους τους σχετικά με το Ολοκαύτωμα. Στα δύο αυτά μέσα, είχαν περισσότερους από 2 εκατομμύρια ακολούθους και πάνω από ένα δισεκατομμύριο προβολές.

Εκτός από τη δημοτικότητά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ebert είχε σημαντική επιρροή και σε κυβερνητικό επίπεδο. Το 2016 της απονεμήθηκε το Μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για το έργο της στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σχετικά με το Ολοκαύτωμα.

Το 2022, η Lily Ebert τιμήθηκε με τον Σταυρό του Ιππότη του Τάγματος Αξίας της Ουγγαρίας και ήταν η νικήτρια του πρώτου βραβείου Simon Wiesenthal. Της απονεμήθηκε επίσης ένα βραβείο από το αυστριακό κοινοβούλιο για την ενεργό πολιτική της συμμετοχή ενάντια στον αντισημιτισμό.

Το 2023, διορίστηκε Μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τις υπηρεσίες της στην εκπαίδευση σχετικά με το Ολοκαύτωμα.

Η κηδεία της

Η κηδεία της Lily Ebert θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 3:45 μ.μ. ώρα Λονδίνου, και την Πέμπτη η σορός της θα ταφεί στο Ισραήλ. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr