Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στη Μιανμάρ - Δεκάδες πολιτικοί κρατούμενοι ελεύθεροι προς τιμήν του

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας με την ηγέτιδα της βιρμανικής αντιπολίτευσης, Αούνγκ Σαν Σου Κίι, στην κατοικία της στη Ρανγκούν, όπου βρισκόταν υπό περιορισμό για 15 χρόνια.Ο Ομπάμα πραγματοποίησε την ιστορική αυτή επίσκεψη για την υποστήριξη των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η ηγεσία της χώρας.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας με την ηγέτιδα της βιρμανικής αντιπολίτευσης, Αούνγκ Σαν Σου Κίι, στην κατοικία της στη Ρανγκούν, όπου βρισκόταν υπό περιορισμό για 15 χρόνια.

Ο Ομπάμα πραγματοποίησε την ιστορική αυτή επίσκεψη για την υποστήριξη των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει η ηγεσία της χώρας.

Ο αμερικανός πρόεδρος έγινε δεκτός από τον αντιπρόεδρο Νιάν Χτουν και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουάνα Μάουνγκ Λουίν στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Γιανγκόν.

Φοιτητές κουνούσαν σημαίες της Μιανμάρ και των ΗΠΑ και μία ομάδα νεαρών κρατούσε ένα πλακάτ που έγραφε «Θερμή Υποδοχή για τον Ομπάμα, Παρακαλούμε Βοηθήστε τις Επιχειρήσεις μας».

Χιλιάδες άνθρωποι και μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας είχαν παραταχθεί κατά μήκος της «Λεωφόρου Πανεπιστημίου», όπως ονομάζεται ο κεντρικός δρόμος ο οποίος οδηγεί από το αεροδρόμιο στο παλιό κοινοβούλιο της Γιανγκόν, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον βιρμανό ομόλογό του Θέιν Σέιν, που ανέλαβε την εξουσία τον Μάρτιο του 2011 και ηγείται των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

«Καμία πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις δεν θα μποροέσει να γίνει χωρίς συμφιλίωση» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα απευθυνόμενος στους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Ρανγκούν, επίκεντρο των αγώνων για τη δημοκρατία.

«Αυτό το ... ταξίδι ξεκίνησε και θα είναι μακρύ. Οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν από την κορυφή της κοινωνίας θα πρέπει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών, προσδοκίες που αποτελούν το θεμέλιό τους. Οι αδύναμες φλόγες της προόδου δεν πρέπει να σβήσουν, πρέπει να μετατραπούν σε άστρο που θα οδηγεί τον λαό της χώρας», αναφέρουν μερικά από τα αποσπάσματα της ομιλίας του που είχαν δοθεί νωρίτερα στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις κατά του στρατιωτικού καθεστώτος της Ρανγκούν στο τέλος της δεκαετίας του '90. Η Ουάσινγκτον ήρε τις κυρώσεις σχεδόν στο σύνολό τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, επιβραβεύοντας την έναρξη εφαρμογής πολιτικών μεταρρυθμίσεων από την ηγεσία της χώρας.

Την Παρασκευή η Ουάσινγκτον ήρε και την απαγόρευση της εισαγωγής βιρμανικών προϊόντων. Ο Θέιν Σέιν ήδη επωφελείται σημαντικά από το ταξίδι αυτό σε εσωτερικό επίπεδο. Ο Ομπάμα τον ενισχύει ... και κατά συνέπεια γίνεται όλο και λιγότερο πιθανόν να ανατραπεί από τη σκληρή πτέρυγα της ηγεσίας, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Μελ Ρενό.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε την σε πλήρη ανάπτυξη Ασία για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του, απεικονίζοντας τη στροφή της αμερικανικής διπλωματίας. Είναι η πρώτη επίσκεψη εν ενεργεία αμερικανού προέδρου στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία βρίσκεται σε τροχιά εκδημοκρατισμού ύστερα από σχεδόν μισό αιώνα στρατιωτικής διακυβέρνησης.

Ο αμερικανός πρόεδρος μετά την 6ωρη επίσκεψη, θα μεταβεί στην Καμπότζη, στη διάσκεψη κορυφής με ηγέτες άλλων χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας.

Προς τιμήν της επίσκεψης Ομπάμα, η κυβέρνηση της Μιανμάρ αποφυλάκισε δεκάδες πολιτικούς κρατούμενους. Συνολικά πρόκειται για 66 κρατούμενους, τα δύο τρίτα εκ των οποίων αντιφρονούντες. Όπως δήλωσε στο Ρόιτερς ανώτατος αξιωματούχος των φυλακών που διατήρησε την ανωνυμία του, ανάμεσά τους είναι και ο Μιίντ Αγιέ, ο γνωστότερος αντιφρονών που βρίσκεται στις φυλακές της χώρας.



Συνάντηση Ομπάμα - Σαν Σου Κίι

«Η πιο δύσκολη στιγμή σε μία μετάβαση είναι όταν η επιτυχία είναι ορατή. Τότε, πρέπει να προσέξουμε πολύ να μην εκλάβουμε τον αντικατοπτρισμό για επιτυχία», προειδοποίησε η ηγέτιδα της βιρμανικής αντιπολίτευσης ευχαριστώντας τον αμερικανό πρόεδρο για την αφοσίωση των ΗΠΑ στην υποστήριξη του δημοκρατικού κινήματος στη χώρα της.

Οι δύο βραβευμένοι με Νόμπελ Ειρήνης (το 1991 η Αούνγκ Σαν Σου Κίι και το 2009 ο Μπαράκ Ομπάμα) είχαν ήδη μια σύντομη συνάντηση στον Λευκό Οίκο τον Σεπτέμβριο.

Αντιδράσεις ακτιβιστών

Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δεχτεί κριτική από ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την απόφασή του αυτή καθώς υποστηρίζουν ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα εξακολουθούν να παραβιάζουν τα δικαιώματα εθνικών μειονοτήτων όπως οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια στο δυτικό κρατίδιο Ραχίν και οι Κατσίν στα βόρεια της χώρας.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα θα πρέπει να καταστήσει σαφές στον βιρμανό πρόεδρο ότι οι επιθέσεις εις βάρος των Ροχίνγκια πρέπει να σταματήσουν αν η κυβέρνηση της Βιρμανίας θέλει να αποφύγει νέες κυρώσεις και τον τερματισμό του νέου διαλόγου σε στρατιωτικό επίπεδο με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Μπραντ Άνταμς, διευθυντής του τμήματος Ασίας της οργάνωσης Human Rights Watch.

Η οργάνωση καταγγέλλει τις επιθέσεις κυβερνητικών στρατευμάτων σε κοινότητες των Ροχίνγκια που υποστηρίζει ότι διαπράχτηκαν τον Οκτώβριο. Από τον Ιούνιο, τα επεισόδια εθνοτικής βίας στο Ραχίν έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό περίπου 110.000.

«Δεν πρόκειται για δημόσια στήριξη της βιρμανικής κυβέρνησης. Πρόκειται για την αναγνώριση ότι υπάρχει μία διαδικασία σε εξέλιξη στη χώρα την οποία πριν από ενάμιση χρόνο κανένας δεν είχε προβλέψει», δήλωσε την Κυριακή ο Ομπάμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μπανγκόκ σχετικά με την επίσκεψή του.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε σύντομη συνάντηση και με δεκάδες ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων και ο Αμπού Ταχάι, υπέρμαχος των δικαιωμάτων της εθνικής μειονότητας Ροχίνγκια. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καλέσει τον Ομπάμα να ασκήσει πίεση στον βιρμανό πρόεδρο να τροποποιήσει νόμο του 1982 ώστε να επιτρέπεται σε όσα μέλη των Ροχίνγκια έχουν γεννηθεί στη χώρα να αποκτούν πολιτικά δικαιώματα. Εκτιμάται ότι 800.000 Ροχίνγκια κατοικούν στην Ραχίν.

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ