Τι δήλωσαν Μέρκελ, Μπαρόζο, Ρομπέι μετά το ''ναυάγιο κορυφής'' (βίντεο)

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής η οποία δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα.

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής η οποία δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπέι επέμεινε ότι η Σύνοδος δεν ήταν καταστροφή και θα ήταν λάθος να «δραματοποιούμε» την κατάσταση. Ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι είπε ότι υπάρχει ομοφωνία ότι η Ε.Ε. χρειάζεται έναν «μετριοπαθή» προϋπολογισμό σε αυτή τη φάση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και ανέφερε ότι οι δανειστές συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει προϋπολογισμός για την ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει πνεύμα συνοχής «και αυτό θα πρέπει να μεταφραστεί με συγκεκριμένα ποσά για τις χώρες οι οποίες έχουν ανάγκη. Να τηρήσουμε τη συμφωνία και την αλληλεγγύη που υπάρχει πάντα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.».



Η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι «ανταλλάξαμε απόψεις και στη συνέχεια δώσαμε την εντολή στον πρόεδρο μας τον Χ.Β.Ρομπέι να συνεχίσει τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει. Οι συζητήσεις που έγιναν χθες το απόγευμα και σήμερα το μεσημέρι οδήγησαν στο να έχουμε την εντύπωση ότι έχουμε τη δυνατότητα συμφωνίας και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε συμπεράσματα».
 
Η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου ότι θέλει να υπάρξει συμβιβασμός και συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό. «Γνωρίζετε ότι θέλουμε να φτάσουμε σε μία συμφωνία. Γνωρίζεται ότι η Γερμανία έχει δεσμευθεί προκειμένου να φθάσουμε κάπου» υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος. 

Δήλωσε βέβαιη ότι μία απόφαση για την δόση του δανείου στην Ελλάδα μπορεί να έρθει την Δευτέρα. Επανέλαβε την αντίθεση της σε ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και εξήγησε ότι το Βερολίνο εργάζεται προκειμένου να υπάρξει συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση.   




Χρήσιμα χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της Συνόδου ο Γάλλος πρόεδρος, που από την έναρξη της Συνόδου είχε δηλώσει ότι δεν πηγαίνει σε διαπραγματεύσεις με τελεσίγραφα αλλά πνεύμα συνεργασίας. Μπορεί να υπάρξει συμφωνία για μια μακροχρόνια πολιτική. «Πράγματι υπήρξαν αποκλίσεις και διαφορετικές θέσεις αλλά ήταν σαφές ότι δεν υπήρξε επιθυμία για ρήξεις» υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ. Παράλληλα σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι «προϋπολογισμός συνοχής». «Υπήρξαν λογικές προτάσεις αλλά πρέπει να γίνει σωστή κατανομή των κονδυλίων» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.



«Η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στην πραγματικότητα. Οι Βρυξέλλες συνεχίζουν σαν να βρίσκουν σε ένα παράλληλο σύμπαν» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, που επιμένει στις περικοπές στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Επιπλέον είπε ότι η πρόταση Ρομπέι για τον προϋπολογισμό «απλώς δεν ήταν αρκετή».

«Θέλουμε μία καλή συμφωνία και για την Μ.Βρετανία και για την Ευρώπη. Θέλουμε να επιτευχθεί μία συμφωνία. Η Μ.Βρετανία είναι ένας παράγοντας που συνεργάζεται με τις άλλες χώρες. Πρέπει να ληφθούν σκληρές αποφάσεις και στη κάθε μία χώρα ξεχωριστά και την Ε.Ε.» σημείωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η Βρετανία έχει ένα ρόλο να παίξει στην Ευρώπη. Αλλά εάν απλώς αγνοείς το ντιμπέιτ και λες ότι τίποτα δεν χρειάζεται να αλλάξει δεν θα υπηρετείς τα συμφέροντα της Μεγάλης Βρετανίας» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Πηγή: real.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ