Βενιζέλος: «Να πιστέψουν οι Έλληνες ότι υπάρχει προοπτική» - Οι δηλώσεις των τριών μετά τη σύσκεψη

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση έπειτα από την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και τη νέα απομείωση του χρέους. «Πρέπει να πιστέψουν οι Έλληνες ότι υπάρχει προοπτική» τόνισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος μετά την σύσκεψη ενώ ο Φώτης Κουβέλης επεσήμανε την «ανάγκη για δίχτυ κοινωνικής προστασίας».

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση έπειτα από την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και τη νέα απομείωση του χρέους. «Πρέπει να πιστέψουν οι Έλληνες ότι υπάρχει προοπτική» τόνισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος μετά την σύσκεψη ενώ ο Φώτης Κουβέλης επεσήμανε την «ανάγκη για δίχτυ κοινωνικής προστασίας». Oι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τις αποφάσεις του Eurogroup και στη μία το μεσημέρι συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο για να προχωρήσει αφενός η υλοποίηση των μέτρων που ψηφίστηκαν, αφετέρου η προσπάθεια για ανάκαμψη και αναπτυξιακή πορεία.

Ενημέρωση προς τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για την πρόσφατη συνάντηση της Ευρωομάδας (Eurogroup), παρέσχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα βγάλει ανακοίνωση για το πώς θα γίνει η επαναγορά χρέους, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου για το
πόσο εύκολο είναι να πραγματοποιηθεί (η επαναγορά χρέους) είναι ότι είναι αισιόδοξος: «Τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά προσπαθούμε».

Η συνάντηση των Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη έγινε καθώς μετά τα αισθήματα ανακούφισης των πρώτων ωρών, ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει με πολλή προσοχή τα επόμενα βήματα και στρέφει την προσοχή του στην υλοποίηση των όσων έχουν ψηφιστεί, καθώς τα εμπόδια παραμένουν πολλά.
Δηλώσεις Βενιζέλου

«Έχουμε ένα νέο πλαίσιο, μια νέα αφετηρία που πρέπει να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, προς όφελος των πολιτών- γιατί τώρα, μόνο η ανάσχεση της ύφεσης και οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης
μπορούν να πείσουν τους Έλληνες ότι υπάρχει προοπτική», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «έχει αλλάξει το κλίμα», ότι «πρέπει να πιστέψουμε κι εμείς στην υπόθεση αυτή» και πως «πρέπει οι Έλληνες να νιώσουν πιο σίγουροι». 

«Ξέρουμε τις δυσκολίες, ξέρουμε τι τραβάει το κάθε νοικοκυριό, ξέρουμε τι σημαίνει να είσαι άνεργος, να κινδυνεύει η επιχείρησή σου και να έχεις χάσει εισόδημα. Αλλά η χώρα έχει σταθεί όρθια και τώρα μπορεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να ξαναγίνει αυτοδύναμη και ισότιμη μέσα στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Βενιζέλος. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι άμεσος στόχος τώρα είναι «να ολοκληρωθούν αυτά που έχουμε αναλάβει σε σχέση με την επαναγορά των ομολόγων, να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, όχι οι τραπεζίτες, να πέσει χρήμα στην αγορά, να πληρώσει το κράτος αυτά που χρωστάει στην αγορά και φυσικά η ρευστότητα να διοχετευτεί στην αγορά». 

Σημείωσε δε ότι γι' αυτό η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνοδεύεται από τα τρία σύμφωνα, στα οποία ο ίδιος έχει αναφερθεί, δηλαδή το σύμφωνο ρευστότητας, το σύμφωνο ανασυγκρότησης και το σύμφωνο ανάκτησης αξίας των τραπεζών, για να πάρει το δημόσιο αυτά που βάζει στο τραπεζικό σύστημα.

Ερωτηθείς εάν τέθηκε θέμα αλλαγής της λειτουργίας της κυβέρνησης, είπε πως «δεν ήταν αντικείμενο της σημερινής συζήτησης» και υπογράμμισε ότι «τώρα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτήν τη στιγμή που είναι πάρα πολύ σημαντική, πρέπει να στραφεί
η χώρα στην έξοδο από την κρίση».

Σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική για το Μνημόνιο, ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή.

Δηλώσεις Κουβέλη
 
«Τα αποτελέσμα τα του Eurogroup ήταν μία θετική εξέλιξη. Πρέπει να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Να δημιουργηθεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας που είναι αναγκαίο και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πολιτική αστάθεια.

Και οι δύο αρχηγοί τόνισαν ότι δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το ζήτημα του ανασχηματισμού.

Ωστόσο, η πορεία της κυβέρνησης δεν προβλέπεται ευθύγραμμη, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, ενώ υπάρχουν ανοικτά ζητήματα προς επίλυση στις σχέσεις του Πρωθυπουργού με τους δύο άλλους κυβερνητικούς εταίρους.

Σε λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου αναμένεται να αναφερθεί στην απόφαση του Eurogroup, ενώ θα δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις, καθώς το κρίσιμο στοιχείο - και το αναγνωρίζει και ο ίδιος - είναι η επόμενη μέρα για την κυβέρνηση, αφού θα πρέπει να αρχίσει η υλοποίηση όσων ψηφίστηκαν.

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ