Πώς θα λυθούν τα οικονομικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτιστικά προβλήματα στον Εύξεινο Πόντο

Ομιλία Κατερίνας Παπακώστα - Σιδηροπούλου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, με θέμα: «Οι πόλεις των χωρών-μελών του ΟΣΕΠ: προβλήματα οικονομικής, περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης».

Η Βουλευτής Β’ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, μίλησε χθες, ως επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ[1], στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, με θέμα: «Οι πόλεις των χωρών-μελών του ΟΣΕΠ: προβλήματα οικονομικής, περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης».

Όπως σημείωσε, ποτέ στο παρελθόν η ανθρωπότητα δεν είχε έρθει αντιμέτωπη με μια ολοένα αυξανόμενη κρίση, η οποία, την τελευταία τετραετία, εκτός από δημοσιονομική και οικονομική, εξελίσσεται και σε περιβαλλοντική, κοινωνική και πολιτική.

Η Κατερίνα Παπακώστα επεσήμανε πως οι χώρες-μέλη του Εύξεινου Πόντου, οφείλουν να εφαρμόσουν μια νέα στρατηγική πόλεων. Η στρατηγική αυτή θα πρέπει:

1. Να επικεντρωθεί στα βασικά στοιχεία του συστήματος της πόλης: τη διαχείριση, τη χρηματοδότηση και τη διακυβέρνηση της πόλης. Αυτό σημαίνει αύξηση της χρηματοδότησης για τη διαχείριση των αγαθών της πόλης, ευρεία υποδομή και υπηρεσίες (ύδρευση, αποκατάσταση αποχέτευσης, στερεά υποδομή διαχείρισης αποβλήτων, δημοτικές επενδύσεις σε υποδομές, κ.λπ.).

2. Να θέτει ως προτεραιότητα πολιτικές υπέρ των φτωχών, προωθώντας την κοινωνική επανένταξή τους.

3. Να υποστηρίξει την οικονομία της πόλης: ενθάρρυνση της χρηματοδότησης για την αστική αναγέννηση και την προώθηση του τουρισμού, μέσω της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

4. Να ενθαρρύνει την προοδευτική αστική αγορά γης και στέγης και την ενίσχυση της διαχείρισής της.

5. Να προωθήσει ένα ασφαλές και βιώσιμο αστικό περιβάλλον, με την υποστήριξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων, την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης των δήμων και την ενθάρρυνση της διαχείρισης κινδύνου καταστροφών.


* Ιδιαίτερη επιτυχία για την Ελληνική Αντιπροσωπεία αποτελεί το γεγονός ότι, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΟΣΕΠ και στο σημείο, κατά το οποίο συζητήθηκε η Έκθεση της Επιτροπής ‘’Νομικών & Πολιτικών Υποθέσεων’’, με θέμα: «Ο ρόλος των Κοινοβουλίων στην ασφάλεια των πληροφοριών και του διαδικτύου», η Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, Κατερίνα Παπακώστα, κατέθεσε εγγράφως Τροπολογία, σύμφωνα με την οποία, οι χώρες-μέλη του ΟΣΕΠ, που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), καλούνται να υιοθετήσουν την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την ασφάλεια του διαδικτύου, ώστε να υπάρχει μια κοινή θεσμική πλατφόρμα για συντονισμένη αντιμετώπιση και καταπολέμηση του Κυβερνοεγκλήματος.

Η εν λόγω Τροπολογία υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια, αποτελώντας μια από τις λίγες φορές, κατά τις οποίες, χώρες, που δεν ανήκουν στην Ε.Ε., συμφωνούν στην καταρχήν υιοθέτηση ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

[Στο περιθώριο της συνεδρίασης, η Κατερίνα Παπακώστα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, καθώς και με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν, Οκτάι Ασάντοβ, ενώ, το απόγευμα, θα μιλήσει στην Επιτροπή ‘’Νομικών & Πολιτικών Υποθέσεων’’].

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ