Δολοφονήθηκε από εμπόρους ναρκωτικών η Μις Μεξικό

Από τον λαμπερό κόσμο των καλλιστείων, στον βρώμικο των ναρκωτικών και τελικά νεκρή στα είκοσι της χρόνια.

Αυτή ήταν η σύντομη πορεία ζωής που διέγραψε η Μεξικανή Μαρία Σουζάνα Φλορέζ Γκάμεζ, Μις Σιναλόα για το 2012, η οποία και σκοτώθηκε το περασμένο Σάββατο σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ του στρατού και μελών του διαβόητου καρτέλ ναρκωτικών της Σιναλόα (το μεγαλύτερο του Μεξικού).

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Πολιτείας, Μάρκο Αντόνιο Ιγκουέρα, το πιστολίδι ξεκίνησε όταν ένοπλος πυροβόλησε εναντίον ανδρών του στρατού που έκαναν περιπολία γύρω από την πόλη Γκουαμουτσίλ (που ήταν και η γενέτειρα της Γκάμεζ).

Οι ένοπλοι κατέφυγαν σε σπίτι που χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετο, όμως τους ακολουθούσαν οι στρατιώτες. Μερικοί κατόρθωσαν να ξεφύγουν με αυτοκίνητα και η μάχη συνεχίστηκε στον δρόμο γύρω από το σπίτι, όπου σκοτώθηκαν, εκτός από την Γκάμεζ, ένας νεαρός που ήταν το αγόρι της, 2 μέλη του τοπικού καρτέλ και ένας πολίτης.

Η πρώην δήμαρχος της πόλης Τικιτσέο Μαρία Σάντος Γκοροστιέτα δεν δίστασε να πολεμήσει τα καρτέλ. Είχε υποστεί δύο απόπειρες δολοφονίας, σκότωσαν τον άντρα της και τελικά βρέθηκε και η ίδια νεκρή σε απΗ πρώην δήμαρχος της πόλης Τικιτσέο Μαρία Σάντος Γκοροστιέτα δεν δίστασε να πολεμήσει τα καρτέλ. Είχε υποστεί δύο απόπειρες δολοφονίας, σκότωσαν τον άντρα της και τελικά βρέθηκε και η ίδια νεκρή σε απόμερο δρόμο

Πάντως, ο Ιγκουέρα δήλωσε πως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν η Γκάμεζ συμμετείχε στην ανταλλαγή πυροβολισμών ή αν απλώς συνόδευε το αγόρι της. Η οικογένειά της, ωστόσο, αρνείται κατηγορηματικά ότι το παιδί τους ήταν μπλεγμένο με το καρτέλ.

Η 20χρονη κοπέλα, που κέρδισε τον τίτλο Μις Σιναλόα τον περασμένο Φεβρουάριο, ήταν ιδιαιτέρως αγαπητή στην περιοχή. Οπως, όμως, συμβαίνει συχνά με τα εστεμμένα κορίτσια του Μεξικού, μπλέχτηκε με τα καρτέλ ναρκωτικών, καθώς, όπως επισημαίνει ο Χαβιέ Βαλντέζ, συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Miss Narco», «για πολλά από αυτά τα όμορφα κορίτσια είναι πειρασμός να μπλεχτούν με το οργανωμένο έγκλημα σε μία χώρα που δεν προσφέρει πολλές ευκαιρίες στους νέους». Κι αν η νεαρή εστεμμένη απλώς βρέθηκε σε λάθος μέρος τη λάθος μέρα, μία άλλη Μις, η Λάουρα Θουνίγκα, Μις Σιναλόα 2008, ήταν περισσότερο μπλεγμένη: το 2008 συνελήφθη και κρατήθηκε με κατηγορίες για εμπόριο ναρκωτικών.

Ο αγώνας
Στο μεταξύ, η χώρα συγκλονίστηκε από ακόμα μία δολοφονία από τα καρτέλ, αυτήν της Μαρία Σάντος Γκοροστιέτα, της ηρωίδας του Μεξικού όπως την αποκαλούσαν για τον αγώνα της εναντίον των καρτέλ.

Γιατρός, μητέρα τριών παιδιών και πρώην δήμαρχος της πόλης Τικιτσέο, δεν δίστασε να πολεμήσει τα καρτέλ και δεν δείλιασε ούτε όταν προσπάθησαν να τη σκοτώσουν δύο φορές, ούτε όταν δολοφονήθηκε ο άνδρας της και δεχόταν απειλές για τη ζωή των παιδιών της. Τη δεύτερη φορά, μάλιστα, όταν βγήκε από το νοσοκομείο, φωτογραφήθηκε, επιδεικνύοντας τις τρομερές ουλές της από τα τραύματά της, επειδή ήθελε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και θάρρους στους συμπατριώτες της.

Η τρίτη, όμως, φορά αποδείχτηκε και μοιραία: σε μία επιχείρηση που έμοιαζε να είχε βγει από ταινία, ένοπλοι την άρπαξαν από το αυτοκίνητό της όταν έβγαινε για να αφήσει την κόρη της στο σχολείο, ενώ φώναζε να λυπηθούν την κόρη της. Για να μην κινδυνέψει το παιδί, μπήκε στο αυτοκίνητο και τελικά το σώμα της βρέθηκε κακοποιημένο σε απόμερο δρόμο της πόλης του Μεξικού.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ